Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2017

1 (1)

Liikenneliikelaitoksen johtokunta

 

 

 

 

Asia/11

 

13.06.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 11

Liityntäpysäköintiterminaalihallinnan keskittäminen / Helsingin liityntäpysäköinnin ja eräiden terminaalialueiden siirto HKL:lle

HEL 2017-006786 T 08 00 08

Päätös

Liikenneliikelaitoksen johtokunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että hallinnan ja vastuiden selkeyttämiseksi keskitetään kaikkien Helsingin kaupungin hallinnassa olevien autojen liityntäpysäköintialueiden osalta alueiden hallinta Helsingin kaupungin liikenneliikelaitokselle 1.1.2018 alkaen.

Samassa yhteydessä esitetään myös Rautatientorin ja Malmin bussiterminaalialueiden hallinnan siirtämistä HKL:lle. Lisäksi joidenkin pysäköintialueiden osalta esitetään liityntäpysäköintistatuksesta luopumista.

Hallinnan siirto koskee 16:ta kaupunkiympäristötoimialan maankäyttö- ja kaupunkirakenne MAKA:n (ent. rakennusviraston) hallitsemaa autojen liityntäpysäköintialuetta pääosin junaratojen varsilla. Kalasataman keskukseen tuleva liityntäpysäköinti esitetään toteutettavan HKL:n hallintaan. Jatkossa myös uudet autojen liityntäpysäköintipaikat toteutetaan suoraan HKL:n hallintaan.

Esittelijä

yksikön johtaja

Karoliina Rajakallio

Lisätiedot

Karoliina Rajakallio, yksikön johtaja, puhelin: 310

karoliina.rajakallio(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Liityntäpysäköintialueiden hallintaa ja toteuttamista prosessina käsiteltiin Liikennehankkeiden ohjausryhmän Liikenne-HOR:n kokouksessa 26.10.2016 sekä 10.5.2017. Käsittelyssä todettiin, että autojen ja pyörien liityntäpysäköinnin hallintavastuut ovat nykyisin jakautuneet kaupungin eri hallintokunnille. Liityntäpysäköinnin kokonaisvaltaisen kehittämisen parantamiseksi päätettiin, että asian käsittelyä jatketaan valmistelun mukaisesti sen pohjalta, että kaikki liityntäpysäköintipaikat Helsingin alueella siirretään HKL:n hallintaan niin, että paikkojen hoito- ja kunnossapito on selkeästi yhden tahon vastuulla.

Helsingin kaupungin alueella on lähivuosina yhteensä 53 autojen liityntäpysäköintialuetta (käytössä tai toteutumassa), joista 26 kpl on HKL:n hallinnassa ja 18 kpl entisen rakennusviraston hallinnassa. Lisäksi mm. entisen liikuntaviraston, entisen kiinteistöviraston ja Liikenneviraston hallinnassa on ollut muutamia liityntäpysäköintialueeksi luokiteltuja alueita.

Myös HSL:n ja kuntien välisen infrasopimuksen piiriin kuuluvien bussiterminaalien osalta hallinta on jakautunut HKL:n ja ent. rakennusviraston kesken siten, että Malmi ja Rautatientori on ollut rakennusviraston hallinnassa ja Elielinaukio, Itäkeskus ja Herttoniemi HKL:n hallinnassa. Tälle järjestelylle ei ole löytynyt erityisiä perusteita.

HKL:n, kaupunkisuunnitteluviraston, rakennusviraston, kaupunginkanslian ja HSL:n yhteisen työryhmä selvitti kevään 2017 aikana Helsingin kaupungin alueella olevat liityntäpysäköintipaikat sekä näiden hallintavastuut sekä nykyiset käyttötavat.

Työryhmä päätyi esittämään, että hallinnan ja vastuiden selkeyttämiseksi keskitetään kaikkien Helsingin kaupungin hallinnassa olevien autojen liityntäpysäköintialueiden osalta alueiden hallinta HKL:lle 1.1.2018 alkaen.

Tässä vaiheessa siirto koskisi polkupyörien liityntäpysäköintiä vain niiltä osin, kun pyöräpysäköintialueet sijaitsevat nyt siirrettävillä autojen pysäköintialueilla. Muilta osin pyöräpysäköintialueiden hallintaa esitetään tarkasteltavaksi uudelleen vuonna 2018, syksyllä 2017 tapahtuvan pysäköintipaikkojen inventoinnin jälkeen.

Autojen liityntäpysäköintipaikkojen hallinnan siirron myötä HKL:lle kohdistuu Kalasataman keskukseen ja Laajasalon kauppakeskukseen toteutettavien kohteiden myötä investointeja noin 5 milj. euroa vuonna 2018 ja noin 1 milj. eur viimeistään vuonna 2025. Muiden alueiden omistusoikeuden siirron tasevaikutukset sekä vaikutukset käyttö- ja investointitalouteen ovat merkittävästi alhaisempia (ks. kaavio alla), ylläpitokustannukset yhteensä n. 67.000 euroa ja tasearvo n. 2,4 M€. Vaikutukset investointi- ja käyttötalouteen tullaan huomioimaan kaupungin talousarvion valmistelussa vuoden 2018 talousarvioesityksestä alkaen.

Esittelijä

yksikön johtaja

Karoliina Rajakallio

Lisätiedot

Karoliina Rajakallio, yksikön johtaja, puhelin: 310

karoliina.rajakallio(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2200

Kansakoulukatu 3

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566