Helsingin kaupunki

Esityslista

4/2015

1 (1)

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL)

 

 

 

 

Infraj/3

 

26.2.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunnan lausunto Helsingin yleiskaavasta

HEL 2012-012586 T 10 03 02 00

Lausuntoehdotus

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) antaa lausunnon Helsingin yleiskaavan luonnoksesta, ja toteaa, että laadittu kaavaluonnos on etenkin raideliikenteen kehittämisen kannalta merkittävä. HKL:n mielestä kaavaehdotus on perusteltu ja sen toteutuminen mahdollistaa Helsingin kasvun sekä sen aiheuttaman liikkumisen tarpeiden toteutumisen kustannustehokkaalla tavalla.

Kaupunkitilan tiivistäminen raideliikenteen solmukohdissa ja bulevardisoinnilla sekä liikkumisen painopisteen siirtäminen entistä vahvemmin joukkoliikenteen sekä kävelyn ja pyöräilyn suuntaan ovat edellytys Helsingin kestävälle kasvulle. HKL:llä Helsingin metro- ja raitioliikenteen tuottajana sekä asema- ja ratainfrastruktuurin omistaja on merkittävä rooli raideliikenteen ympäristön houkuttelevuuden ja sitä kautta tiivistämisen onnistumisen varmistajana. HKL haluaa myös osaltaan varmistaa kävely- ja pyöräilyn sekä muiden tulevaisuuden kestävien liikkumismuotojen toteutumisen Helsingissä.

Yleiskaavan raideliikenneverkon toteutuminen tarkoittaisi Helsingin raitioliikenneverkon moninkertaistumista nykyiseen verrattuna. Raitioliikenteen rooli myös muuttuu olennaisesti nykyisestä. Raitioliikenne ei olisi enää kantakaupungin sisäisiä matkoja tarjoava joukkoliikenneväline, vaan nykyistä pidempiä ja nopeampia runkolinjayhteyksiä tarjoava joukkoliikennemuoto. Suuntaus on kansainvälinen; raitioliikenne on kaupunkikeskusten ja esikaupunkien välinen kulkumuoto. Raitioliikenne on ympäristöystävällinen, tehokas ja edullinen tapa toteuttaa suuren kapasiteetin joukkoliikenteen runkolinjat, jotka yhdistävät nykyiset ja tulevat kaupunkikeskukset myös ympäröiviin kaupunkeihin.

Runkolinjamaisten raitioteiden toteutuminen edellyttää muutosta siihen tapaan jolla raitioteitä on viime vuosikymmeninä Helsingissä suunniteltu ja toteutettu. Raitioliikenteelle on varattava nykyistä enemmän tilaa katutilassa ja sen toimintaympäristö on muutenkin suunniteltava siten, että se palvelee tavoitettaan nopeana yhteytenä. Tämä aiheuttaa myös vastaavia muutostarpeita nykyiselle raitiotieverkolle. Laajeneva raitiotiejärjestelmä tarvitsee lisäksi uusia varikoita, joiden tarvitsemaan tilaan tulee kaavoituksessa jatkossa varautua.

Tiivistelmä

HKL:n mielestä laadittu ehdotus Helsingin yleiskaavasta vuodelle 2050 on kannatettava ja etenkin linjaus raitioliikenteen roolista kaupunkikeskusten välisenä joukkoliikenteen runkoyhteytenä merkittävä.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta on pyytänyt HKL -liikelaitoksen johtokunnalta lausuntona Helsingin yleiskaavan luonnoksesta 27.2.2015 mennessä. Yleiskaavan luonnos pohjautuu Kaupunkisuunnitteluviraston vuonna 2013 laatimaan Visioon 2050, joka kuvaa Helsingin tavoitetilaa vuonna 2050. Yleiskaava on tarkoitus saattaa kaupungin valtuuston päätettäväksi vuonna 2016.

Yleiskaava on Helsingin strateginen suunnitelma, joka mahdollistaa Helsingin kasvun. Yleiskaava varmistaa edellytykset riittävälle asuntotuotannolle ja elinkeinoelämän toimintaedellytykset. Yleiskaavaluonnoksessa on varauduttu vähimmillään 860 000 asukkaaseen ja 560 000 työpaikkaan vuoteen 2050 mennessä. Yleiskaavaluonnos toteuttaa vision Helsingistä raideliikenteen verkostokaupunkina, jolla on vahva laajentunut pääkeskus, kantakaupunki. Verkostokaupungilla on myös vahva seudullinen ja kansainvälinen ulottuvuus. Tämä näkyy erityisesti yleiskaavaluonnoksen keskustaverkossa ja liikenneyhteyksissä.

Joukkoliikennejärjestelmän perustana on laajeneva raideliikenneverkko nopeine runkoyhteyksineen. Jalankulkijan asemaan kiinnitetään erityistä huomiota tulevaisuuden Helsingissä. Joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn merkitys korostuu kaavaluonnoksen kasvavissa keskustoissa. Pyöräilyn laatukäytävät muodostavat sujuvan verkoston pidemmille matkoille. Tiivistyvä joukkoliikennekaupunki luo puitteet ekologisesti kestävämmälle yhdyskunnalle.

Esittelijä

yksikön johtaja

Juha Saarikoski

Lisätiedot

Artturi Lähdetie, kehittämispäällikkö, puhelin: 310 35245

artturi.lahdetie(a)hel.fi

Liitteet

1

Yleiskaavaluonnos, pääsisältö (PDF)

2

Yleiskaava, selostus (PDF)

3

Yleiskaavaluonnos, kartta (PDF)

4

KSV Lausuntopyyntö (PDF)

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1490

Eurantie 5-7

+358 9 310 1071

0201256-6

800013-1351509

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 55

Faksi

 

Alv.nro

hkl@hel.fi

www.hkl.fi

 

 

FI02012566