Helsingin kaupunki

Esityslista

4/2015

1 (1)

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL)

 

 

 

 

Tj/4

 

26.2.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Metron automatisointia koskevien hankintasopimusten purkaminen / erimielisyysasioiden selvittely ja oikeudenkäyntimenettelyt

HEL 2011-005973 T 08 00 02

Päätösehdotus

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) päättää merkitä tiedoksi asiassa saadut selvitykset.

Esittelijän perustelut

HKL päätti purkaa yhteisymmärryksessä Länsimetro Oy:n kanssa Helsingin metron ja länsimetron automatisointia koskevat hankintasopimukset. Varikon laajennuksen automatisoinnin hankintasopimusta ei vielä ole purettu, koska parhaillaan selvitetään, Siemensin kanssa käytävissä neuvotteluissa, sen valmiin osuuden käyttöönottamista siirtymäkauden ajaksi vikojen minimoimiseksi.

Hankintasopimusten purkamisen jälkeen HKL on keskustellut Siemensin kanssa purkuun liittyvistä käytännön asioista ja HKL:n välttämättömästä tarpeesta käyttää purkamisesta huolimatta Helsingin metron asetinlaitetta, kunnes se on korvattu uudella järjestelmällä.

Ennen sopimusten purkamista on tullut, alun perin Siemensin haastehakemuksesta, vireillä lisäksi Helsingin metron hankintasopimuksen ensimmäisen toimituserän viivästystä koskeva riita-asia, joka tällä hetkellä on vireillä osin hovioikeudessa ja osin käräjäoikeudessa, kun Siemens on valittanut käräjäoikeuden HKL:n kannalta myönteisestä osatuomiosta hovioikeuteen.

HKL:n lähtökohtana on tavoitella myös hankintasopimusten purkuun liittyvien erimielisyysasioiden ratkaisemista neuvottelemalla hankintasopimusten ehtojen ja periaatteiden mukaisesti. Mikäli näissä neuvotteluissa ei saavuteta yhteisymmärrystä, etenee purkuun liittyvien erimielisyysasioiden käsittely käräjäoikeuteen. 

Kokouksessa johtokunnan jäsenille annetaan selvitystä Siemensin kanssa jo vireillä olevista oikeudenkäyntiasioista sekä etenemispoluista koskien hankintasopimusten purkuun liittyvien osapuolten erimielisyyksien ratkaisemista. 

Esittelijä

toimitusjohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Yrjö Judström, hallintojohtaja, puhelin: 310 34986

yrjo.judstrom(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1400

Toinen linja 7 A

+358 9 310

0201256-6

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

ville.lehmuskoski@hel.fi

http://www.hkl.fi

+358 9 310 35090

 

FI02012566