Helsingin kaupunki

Esityslista

11/2014

1 (1)

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL)

 

 

 

 

Tj/3

 

25.08.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunnan lausunto HKL:n toimitusjohtajan viran täyttämisestä

HEL 2014-010297 T 01 01 01 01

Päätösehdotus

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) päättää esittää lausuntonaan kaupunginhallitukselle, että Helsingin kaupungin liikennelaitos -liikelaitoksen toimitusjohtajaksi valitaan dipl.ins. Ville Lehmuskoski.

Esittelijän perustelut

Kaupunginvaltuusto päätti 7.5.2014 (142 §) kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaan myöntää toimitusjohtaja Matti Lahdenrannalle eron liikennelaitos-liikelaitoksen toimitusjohtajan virasta 1.7.2014 alkaen. Matti Lahdenranta siirtyy 1.1.2015 alkaen eläkkeelle.

Kaupunginhallitus on 12.5.2014 (561 §) kehottanut liikennelaitos -liikelaitosta julistamaan toimitusjohtajan viran haettavaksi Helsingin kaupungin liikennelaitos -liikelaitoksen johtosäännön ja kaupungin kielitaitosäännön mukaisin kelpoisuusvaatimuksin kolmen viikon hakuajalla ja että virasta maksettava kokonaispalkka määräytyy Helsingin kaupungin johdon palkkausjärjestelmän vaativuusluokan 24 mukaisesti. Vaativuusluokassa 24 maksettava kokonaispalkka on 7390,35–10675,62 euroa kuukaudessa.

Helsingin kaupungin liikennelaitos -liikelaitoksen johtosäännön 9 §:n mukaan liikelaitoksen toimitusjohtajan kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto sekä kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä. Kaupungin kielitaitosäännön perusteella viraston ja laitoksen päälliköltä vaaditaan suomen kielen erinomaista ja ruotsin kielen tyydyttävää suullista ja kirjallista taitoa.

Ilmoituksessa todettiin lisäksi, että HKL hakee määrätietoista johtajaa, jolla on hyvät yhteistyötaidot, kyky ohjata laajoja investointihankkeita ja kehittää palvelutuotannon laatua ja sen taloudellista tehokkuutta, ja että tehtävässä toimitaan yhteistyössä eri liikenteen toimijoiden sekä muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Virkaa täytettäessä tulee erityisten kelpoisuusehtojen lisäksi ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Toimitusjohtajan virka on ollut julkisesti haettavana kaupungin virallisissa ilmoituslehdissä ja kaupungin sähköisillä ilmoitussivuilla ajalla 16.5.–9.6.2014.

Helsingin kaupungin liikennelaitos -liikelaitoksen johtosäännön 10 §:n mukaan kaupunginvaltuusto valitsee toimitusjohtajan johtokunnan annettua hakijoista lausuntonsa.

Toimitusjohtajan virkaan saapui määräaikaan mennessä yhteensä 18 hakemusta. Hakijoista kolme ei täyttänyt viran pätevyysvaatimuksia.

Apulaiskaupunginjohtajan johdolla haastateltiin henkilökohtaisesti seitsemän (7) hakijaa, joista kolmesta hankittiin psykologinen henkilöarviointi. Haastattelujen ja psykologisen henkilöarvioinnin perusteella johtokunta haastatteli 21.8.2014 seuraavat hakijat:

-        Ville Lehmuskoski

-        Pekka Sirviö

Hakija Lehmuskoskella on monipuolinen kokemus joukkoliikenteen eri tehtävissä konsulttiyrityksen osastopäällikkönä, HKL:n suunnittelujohtajana, Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän osaston johtajana ja Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston liikennesuunnittelupäällikkönä.

Hakija Sirviöllä on kokemusta junaliikenteen kalustopuolen kunnossapito- ja myyntitehtävien johtamisesta projektipäällikkönä ja asiakkuusjohtajana yksityisellä sektorilla ja hän on viimeksi toiminut HKL-Raitioliikenteen johtajana.

Esittelijä toteaa, että toimitusjohtajan valinnassa tulee huomioon viralle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä hakuilmoituksessa mainitut kriteerit.

Esittelijä on edellä olevan mukaisesti ottanut huomioon esityksessään johtokunnan lausunnoksi kaupunginhallitukselle hakijoiden tähänastiset urat, suoritetut haastattelut ja soveltuvuusarvioinnit.

Edellä olevan perusteella va. toimitusjohtaja esittää, että HKL:n toimitusjohtajan virkaan tulisi kokemustaustansa, tähänastisen toimintansa ja henkilökohtaisten ominaisuuksiensa perusteella valita dipl.ins. Ville Lehmuskoski erityisesti, kun otetaan huomioon hänen laaja asia- ja henkilöjohtamisosaamisensa sekä pitkäaikaisen kokemuksensa yhteistyöstä eri liikenteen toimijoiden ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Esittelijä

va. toimitusjohtaja

Yrjö Judström

Lisätiedot

Yrjö Judström, va. toimitusjohtaja, puhelin: 310 34986

yrjo.judstrom(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1400

Toinen linja 7 A

+358 9 310 34986

0201256-6

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

yrjo.judstrom@hel.fi

http://www.hkl.fi

+358 9 310 35090

 

FI02012566