Helsingin kaupunki

Esityslista

5/2014

1 (1)

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL)

 

 

 

 

Infraj/2

 

27.3.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunnan lausunto koskien Tuomas Rantasen toivomuspontta Kruunuvuorensillan rakentamispäätöksestä

HEL 2013-014822 T 00 00 03

Päätösehdotus

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta päättänee antaa seuraavanlaisen lausunnon:

HKL kannattaa mahdollisimman pitkäjänteistä raitioteiden suunnittelua ja kannattaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tehtyä sitovaa päätöstä Kruunuvuoren sillan toteuttamisesta.

Kruunuvuoren alueen liikennöintiratkaisulla on HKL:n kannalta kauaskantoisia, laajoja ja pitkävaikutteisia vaikutuksia. Kruunuvuoren raitiotien liikennöinti edellyttää uusien raitiovaunujen hankintaa, joiden edellytyksenä taas on Koskelan raitiovaunuvarikon laajentaminen. Siksi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tehty päätös liikennöinnistä on tärkeää, jotta HKL pystyy varautumaan liikenteeseen tarpeellisilla kalusto- ja varikkoinvestoinneilla. HKL on raitioliikenteen kokonaiskehittämissuunnitelman mukaisesti varautunut Kruunuvuoren raitioliikenteen aloittamiseen 2020-luvulla.

HKL tunnistaa kuitenkin hankkeen ajoitukseen liittyvät haasteet. Kruunuvuoren raitiotieyhteyden toteuttaminen kantakaupunkiin, eli siltayhteys Sompasaaresta Kruunuhakaan tai Hakaniemeen, on riippuvainen Hanasaaren voimalaitoksen käytöstä tulevaisuudesta. Järkevien raitiotielinjojen toteuttaminen ei ole mahdollista mikäli voimalaitos jatkaa ja laajentaa toimintaansa nykyisellä sijainnillaan. Ennen Kruunuvuoren raitiotien rakentamista pitää tehdä päätös voimalaitoksen jatkosta sekä siltayhteydestä kantakaupunkiin.

Kruunuvuoren raitiotieyhteyden toteuttaminen riippuu myös voimakkaasti Kalasataman raitiotieverkoston rakentumisesta. Kruunuvuoren raitiotiesillan toteuttaminen täytyy ajoittaa siten, että Kalasataman raitiotieverkko tukee järkevän raitiotielinjaston toteuttamista. Yhtenä edellytyksenä Kalasataman järkevän raitiotieverkoston toteutumiselle on Kalasataman ja Pasilan Kumpulan kautta yhdistävän raitiotieradan toteuttaminen.

Tehtäessä päätös sekä arvioitaessa toteutusmahdollisuuksia Kruunuvuoren raitiotieyhteydestä tulee edellä mainitut päätökset ja niiden aikataulu ottaa huomioon. Samaten arvioitaessa Kruunuvuoren raitiotieyhteyden kustannuksia tulee huomioida myös muut raitiotieverkon rakentamiseen liittyvät kustannukset.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt Liikennelaitos -liikelaitokselta lausuntoa Tuomas Rantasen toivomusponteen 31.3.2014 mennessä. Tuomas Rantanen on esittänyt Helsingin talousarvion 2014 laatimisen yhteydessä toivomusponnen sitovan päätöksen tekemisestä koskien Kruunuvuoren siltayhteyttä. Valtuusto edellyttää selvitystä siitä, voidaanko päätös tehdä jo tänä vuonna. Ponnen perusteluna on se, että sitovan päätöksen tekeminen nostaa Kruunuvuoren alueen maanarvoa, vaikka yhteyttä ei olekaan vielä toteutettu.

Esittelijä

yksikön johtaja

Juha Saarikoski

Lisätiedot

Artturi Lähdetie, projektipäällikkö, puhelin: 310 35245

artturi.lahdetie(a)hel.fi

Liitteet

1

Rantanen Tuomas toivomusponsi 4, Kvsto 13.11.2013 asia 4

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Matikainen

Liite 1

Saarikoski

Liite 1

Lähdetie

Liite 1

Jussila

Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1400

Toinen linja 7 A

+358 9 310 1071

0201256-6

800013-1351509

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

hkl@hel.fi

www.hkl.fi

+358 9 310 34980

 

FI02012566