Helsingin kaupunki

Esityslista

5/2014

1 (1)

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL)

 

 

 

 

Tj/7

 

27.03.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Liikennöintisopimusten tekeminen Suomenlinnan Liikenne Oy:n kanssa Suomenlinnan henkilöliikenteen- ja huoltoliikenteen hoitamisesta

HEL 2014-003893 T 08 00 05

Päätösehdotus

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta päättänee oikeuttaa liikennelaitos –liikelaitoksen (HKL) tekemään Suomenlinnan Liikenne Oy:n (SLL) kanssa esityslistan liitteiden mukaiset sopimukset

-        Suomenlinnan henkilöliikenteen hoitamisesta ajalla 1.1.2012 – 16.4.2017 ja

-        Suomenlinnan huoltoliikenteen hoitamisesta ajalla 1.1.2011 – 31.12.2025.

niin, että vuosikustannukset liikenteen hoidosta ovat henkilöliikenteen osalta 3,4 milj. euroa (vuonna 2014) ja huoltoliikenteen osalta 0,3 milj. euroa (vuonna 2014).

Vielä johtokunta päättänee oikeuttaa liikennelaitoksen tekemään tarvittaessa pienehköjä muutoksia sopimuksiin.

Esittelijän perustelut

Henkilöliikenteen järjestäminen

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL) tilaa Suomenlinnan henkilöliikenteen HKL:ltä pitkäaikaisella sopimuksella, joka on voimassa tällä hetkellä 16.4.2017 asti.

HSL edellä mainitun HKL:n kanssa tekemänsä sopimuksen perusteella päättää vuosittain Suomenlinnan liikenteen liikennöintisuunnitelmasta ja suunnittelee liikenteen aikataulut.

HKL järjestää Suomenlinnan henkilöliikenteen tarkoituksenmukaisella tavalla HKL:n ja HSL:n väliseen sopimukseen sisältyvän em. liikennöintisuunnitelman puitteissa.

HSL maksaa HKL:lle liikenteen järjestämisestä aiheutuvat kustannukset läpilaskutusperiaatteella sekä lisäksi erillisen vuosikorvauksen liikenteen tilaajatoimintojen hoidosta, joka on määrältään 50.000 euroa/vuosi (alv 0 %).

Edellä tarkoitettu HSL:n ja HKL:n välinen pitkäaikainen sopimus Suomenlinnan liikenteen järjestämisestä tehtiin 22.7.2013 niin, että se tuli voimaan 1.1.2010 alkaen ja sen voimassaolo päättyy 16.4.2017.

HKL:n on tähän saakka em. HSL:n ja HKL:n välisen sopimuksen perusteella toteuttanut Suomenlinnan henkilöliikenteen niin, että kokonaisvastuullisena operaattorina liikenteessä on ollut aikaisemman käytännön mukaisesti HKL:n nykyään kokonaan omistama konserniyhtiö SLL. Liikennöintisopimusten tekeminen SLL:n kanssa on siirtynyt, kun ensin asiassa tehtiin HKL:n ja HSL:n väliset sopimukset, joiden ehdot siirtyvät myös HKL:n ja SLL:n välisiin sopimuksiin. Lisäksi HKL:n ja HSL:n välisiin sopimuksiin ovat käytännössä vaikuttaneet SLL:n ja sen alihankkijoiden väliset sopimukset. Lisäksi kaikkien Suomenlinnan liikenteen indeksiehdot yhdenmukaistettiin vasta syksyllä 2013.

HKL:n ja SLL:n välinen sopimus on viimeinen osa Suomenlinnan liikenteen järjestämisessä toteutettua sopimusjärjestelyä, joka lähti käyntiin toisaalta HSL:n perustamisesta vuoden 2010 alussa ja toisaalta Helsingin ja Suomen valtion välisestä kaupasta, jolla SLL siirtyi kokonaisuudessaan HKL:n omistukseen 1.1.2011 alkaen.

Toteutettavana oleva liikenteen järjestelymalli on, että HKL on Suomenlinnan henkilöliikenteen osalta liikenteen tilaaja ja SLL kokonaisvastuullinen operaattori, joka HKL:ään nähden vastaa koko liikenteestä ja tuottaa liikennöintipalvelut itse tai käyttää alihankkijaa.

Huoltoliikenteen järjestäminen

HKL tulee suorittamaan nyt huoltoliikenteen järjestämisestä tehdyn sopimuksen perusteella SLL:lle korvausta liikenteen hoidosta niin, että korvaus vastaa sitä alijäämää, mikä tästä liikenteen hoitamisesta SLL:lle aiheutuu.

HKL on tähän sopimusjärjestelyyn liittyen tehnyt sopimuksen myös Suomen valtion kanssa Suomenlinnan huoltoliikenteen alijäämän kattamisesta niin, että valtio osallistuu omalta puoleltaan huoltoliikenteen alijäämän kattamiseen maksamalla puolet huoltoliikenteen vuotuisesta alijäämästä HKL:lle.

HKL:n ja Suomen valtion välinen sopimus Suomenlinnan huoltoliikenteestä aiheutuvan alijäämän korvaamisesta tehtiin 30.12.2010 ja se on voimassa 1.1.2011 – 31.12.2025.

HKL pitää tarkoituksenmukaisena, että täydennetään myös Suomenlinnan huoltoliikenteen järjestämiseen liittyvää kokonaisuutta HKL:n ja SLL:n kesken tehtävällä erillisellä sopimuksella huoltoliikenteen operoinnista.

Sopimusjärjestelyyn kuuluu lisäksi edellä mainittu HKL:n ja Suomen valtion välinen sopimus huoltoliikenteen alijäämän korvaamisesta. Tosiasiassa nämä sopimukset käytännössä tarkoittavat, että sen jälkeen, kun huoltoliikenteen keräämät lipputulot on otettu huomioon, valtio ja Helsingin kaupunki jakavat keskenään alijäämän niin, että valtio suorittaa HKL:lle valtion alijäämäosuuden ja HKL puolestaan koko alijäämän SLL:lle.

Henkilöliikenteen liikennöintikorvaus

Henkilöliikennöintikorvaukset määrittyvät SLL:n omien liikennöintikustannusten sekä SLL:n alihankkijoiden liikennöintikustannusten mukaan. Liikennöintikorvauksiin tehdään indeksitarkistukset neljännesvuosittain noudattaen Tilastokeskuksen ja Suomen pankin julkaisemista indekseistä rakennettua painotettua indeksisalkkua.

HKL ja SLL voivat tarkistaa liikennöintikorvausta kolme (3) kertaa vuodessa niin, että HKL:n SLL:lle maksama liikennöintikorvaus vastaa henkilöliikenteen rasittavuutta ja siitä aiheutuvia kustannuksia ja niin että henkilöliikenteen operoinnista aiheutuvat kustannukset tulevat kokonaan HKL:n maksamilla liikennöintikorvauksilla katetuiksi.

SLL:n tavoitteena on ollut lisätä oman Suomenlinna II -aluksen käyttöä erityisesti kesän ruuhkaliikenteessä ja tämä linja tulee jatkumaan edelleen kesällä 2014 ilman, että siitä aiheutuu kokonaisuus huomioon ottaen HSL:lle tai HKL:lle lisäkustannuksia.

Huoltoliikenteen liikennöintikorvaus

Huoltoliikenteen liikennöintikorvaus on kuukausittain maksettava kiinteä liikennöintikorvaus. Liikennöintikorvauksen määrä on vuosittain SLL:n hallituksen hyväksymän talousarvion mukainen huoltoliikenteen alijäämä. Tätä alijäämää pienentävät SLL:n rahtiliikenteen hoidosta keräämät maksut, joiden määrä kuitenkin vaihtelee voimakkaasti johtuen erityisesti Suomenlinnassa suoritettavien rakennustöiden määrästä.

Kunkin kalenterivuoden osalta liikennöintikorvauksen lopullinen määrä vahvistetaan SLL:n tilinpäätöksen valmistuttua ja suoritetulle korvaukselle maksetaan täydennystä / annetaan hyvitystä toteuman mukaan.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Matti Lahdenranta

Lisätiedot

Rain Mutka, asiamies, puhelin: 310 35108

rain.mutka(a)hel.fi

Liitteet

1

HKL-SLL_Henkilöliikennesopimus_LUONNOS 120314.doc

2

HKL-SLL_Huoltoliikennesopimus_LUONNOS 120314.docx

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1400

Toinen linja 7 A

+358 9 310 35091

0201256-6

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

matti.lahdenranta@hel.fi

http://www.hkl.fi

+358 9 310 35090

 

FI02012566