Helsingin kaupunki

Esityslista

2/2014

1 (1)

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL)

 

 

 

 

Infraj/5

 

23.01.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunnan lausunto kaupunginhallitukselle: Raitiolinjojen 2, 3 ja 7 kehittämisohjelma

HEL 2013-014920 T 08 00 02

Päätösehdotus

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta päättänee antaa seuraavan lausunnon:

HSL on teettänyt vuonna 2013 suunnitelman raitiolinjojen 2, 3 ja 7 nopeuttamisesta. HKL on osallistunut suunnitelman laatimiseen asiantuntijana yhdessä Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston liikennesuunnitteluosaston kanssa. Suunnitelmassa on laadittu 36 erilaista toimenpidettä, joiden tavoitteena on nopeuttaa raitioliikennettä sekä parantaa raitioliikenteen luotettavuutta.

HSL:n suunnitelmassa on esitetty lukuisia pieniä parannustoimenpiteitä, joiden arvioidut investointikustannukset vaihtelevat tuhannesta eurosta muutamaan sataan tuhanteen euroon. Parannustoimenpiteille on arvioitu säästöt liikennöintikustannuksissa ja matkustajien matka-aikahyödyt sekä johdettu näistä liiketaloudelliset ja yhteiskuntataloudelliset höyty-kustannusennusteet. Lisäksi on ehdotettu muutamaa suurempaa toimenpidettä, joille ei kuitenkaan ole laskettu kustannusarvioita, sillä ne toteutetaan joko raitiotieratojen perusparannusten tai muun katurakentamisen yhteydessä.

Laaditussa nopeuttamisohjelmassa ei ole esitetty laajoja katujärjestelyjä tai pysäkkien määrän ja sijainnin muutoksia. Syynä on aiempien suunnitelmien hidas eteneminen päätöksenteossa ja toteutuksessa. Kuitenkin suunnitelmaa laadittaessa nähtiin, että etenkin pysäkkien määrän ja sijainnin muuttamisella olisi suuri merkitys raitioliikenteen nopeutumisen kannalta.

Ehdotetuilla nopeuttamistoimenpiteillä saavutetaan pitkällä aikavälillä merkittäviä säästöjä liikennöintikustannuksissa ja matkustajien aikasäästönä. Vuosittaiset liikennöintikustannusten säästöt on arvioitu noin 567 tuhanneksi euroksi ja vastaavasti matkustajien aikasäästöt 1,9 miljoonaksi euroksi vuosittain. Vastaavat investoinnit on arvioitu 417 tuhannen euron arvoisiksi. Lisäksi esitetyt parannukset auttavat lisäämään liikenteen luotettavuutta, jolle ei kuitenkaan ole laskettu euromääräistä hyötyä.

HKL ryhtyy valmistelemaan omalle hallinnon alueelleen kuuluvia nopeuttamisohjelman parannustoimenpiteitä, mm. pysäkkialueiden muutoksia. Nämä edellyttävät kuitenkin mm. voimassa olevien liikennesuunnitelmien muuttamista. Suuri osa esitetyistä nopeutustoimenpiteistä kuuluu rakennusviraston hallinnoimille katualueille. HKL kehottaakin muita hallintokuntia ryhtymään omalta osaltaan vaadittaviin toimenpiteisiin, jotta nopeutusohjelman parannustoimenpiteet saadaan toteutettua mahdollisimman nopeasti.

HKL kehottaa jatkamaan suunnittelua myös niille osa-alueille, joita tässä suunnitelmassa ei vielä ehdotettu. HKL näkee raitioliikenteen pysäkkiverkon keskimääräisen pysäkkivälin pidentämisen olennaisena toimenpiteenä raitioliikenteen nopeuttamiseksi. Pysäkkien määrää ja sijaintia tulisikin tarkastella kriittisesti ja keskittää raitiovaunuliikenne vain vilkkaimmille pysäkeille. Lisäksi HKL kehottaa tutkimaan tarkemmin mahdollisuuksia nykyisen radan linjauksen parantamiseen ja raitiovaunuliikenteen etuuksien parantamiseen mm. kaista- ja liikennevalojärjestelyin.

Esittelijä

Kaupunginhallitus on pyytänyt liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunnalta lausuntoa 14.2.2014 mennessä koskien HSL:n teettämää raitiolinjojen 2, 3 ja 7 nopeuttamistoimenpideohjelmaa.

Esittelijä

yksikön johtaja

Juha Saarikoski

Lisätiedot

Artturi Lähdetie, projektipäällikkö, puhelin: 310 35245

artturi.lahdetie(a)hel.fi

Liitteet

1

HSL, raitiolinjojen 2, 3, 7 kehittämisohjelma

Otteet

Ote

 

Kaupunginsihteeri

 

Infrapalvelujen kehittämispäällikkö

 

Infrapalvelujen yksikön johtaja

 

Infrapalvelujen ratapäällikkö

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1400

Toinen linja 7 A

+358 9 310 1071

0201256-6

800013-1351509

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

hkl@hel.fi

www.hkl.fi

+358 9 310 34980

 

FI02012566