Helsingin kaupunki

Esityslista

1/2014

1 (1)

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL)

 

 

 

 

Rlj/1

 

9.1.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Töhryjen ja tarrojen poisto raitiovaunuista sekä raitiovaunujen suoja-ainekäsittely / alkuperäisen hankintapäätöksen poistaminen ja hankinnasta päättäminen

HEL 2013-015346 T 02 08 02 00

Päätösehdotus

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta päättänee hankintaoikaisuna poistaa päätöksensä 19.12.2013 (207 §) koskien töhryjen ja tarrojen poistoa raitiovaunuista sekä raitiovaunujen suoja-ainekäsittelyä hankintamenettelyssä tehdyn virheen johdosta.

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta päättänee oikeuttaa HKL-Raitioliikenteen tekemään sopimuksen töhryjen ja tarrojen poistosta raitiovaunuista sekä raitiovaunujen suoja-ainekäsittelystä yrityksen Other Side Custom Oy kanssa ajalle 1.2.2014 – 31.1.2015 enimmäishintaan 248.000 euroa (alv 0 %).

Lisäksi johtokunta päättänee oikeuttaa HKL-Raitioliikenteen jatkamaan sopimusta tarjouspyynnössä ilmoitettujen optioiden mukaisesti vuosi kerrallaan enintään kolmen (3) optiovuoden ajan sopimuksen mukaisin hinnoin ja ehdoin niin, että töhryjen ja tarrojen poiston raitiovaunuista sekä raitiovaunujen suoja-ainekäsittelyn kokonaiskustannukset ovat optioineen yhteensä enintään 992.000 euroa (alv 0 %).

Lisäksi johtokunta päättänee oikeuttaa HKL-Raitioliikenteen tekemään vuosittain tarvittaessa enintään 20.000 euron lisätilauksia tarjouspyynnön mukaisin hinnoin ja ehdoin niin, että lisätilausten kokonaismäärä ei koko sopimusajalla ylitä 80.000 euroa (alv 0 %).

Asian aikaisempi käsittely

Johtokunta on 19.12.2013 (207 §) päättänyt oikeuttaa liikennelaitoksen tilaamaan töhryjen ja tarrojen poiston raitiovaunuista sekä raitiovaunujen suoja-ainekäsittelyn Uudenmaan Tehopesu Oy:ltä.

Päätöksen tekemisen jälkeen valmisteltaessa sopimusasiakirjoja havaittiin hankintayksikössä, että tarjousten arvioinnissa ja vertailussa on tapahtunut virhe:

-        Tarjouspyynnössä oli ilmoitettu, että tarjousvertailuun mukaan otettavan edellytyksenä on, että tarjoaja on käynyt tutustumassa tarjouspyynnössä työn suorittamisen kohteena oleviin raitiovaunuihin.

-        Saadun selvityksen, asiakirjojen ja tehdyn tiedustelun perusteella ilmeni, että Uudenmaan Tehopesu Oy:n tarjous ei täyttänyt tätä tarjouspyynnön kohdassa 6 sekä sen liitteen 1 kohdassa 1.2 mainittua ehdotonta edellytystä tarjouksen tekemiselle, ja olisi tämän vuoksi tullut sulkea pois tarjousten vertailusta.

Edellä olevan perusteella liikennelaitos erityisalojen hankintalain 65 §:n ja hankintalain 80 ja 81 §:n perusteella esittää, että johtokunta hankintayksikön omasta aloitteestaan hankintaoikaisuna poistaa johtokunnan päätöksen 19.12.2013 (207 §) ja ratkaisee asian uudestaan.

Esittely

Töherrykset ovat jatkuva ongelma raitiovaunukalustossa ja niiden siisteydessä. Töherryksiltä suojautuminen ja niiden poistaminen ovat jokapäiväistä työtä vaunujen palattua takaisin liikenteestä varikoille. Puhdistusmenetelmien ja suojauksen ajantasainen ylläpito ja kehittäminen vaativat jatkuvaa panostusta sekä HKL:n omalta toiminnalta että palvelun tarjoajalta. Tämä kehitysyhteistyö on omalta osaltaan tärkeä edellytys sille, että liikennelaitos pystyy takaamaan matkustajaliikenteeseen aina laadukasta ja matkustajapalveluun sopivaa kalustoa. 

Hankintailmoitus julkaistiin TED-tietokannassa 15.10.2013. Liikennelaitos lähetti tarjouspyynnön koskien töhryjen ja tarrojen poistoa raitiovaunuista sekä raitiovaunujen suoja-ainekäsittelyä kahdellekymmenelleneljälle (24) yritykselle. Hankintamenettelynä käytettiin EU-menettelyn mukaista avointa menettelyä, jossa kaikki halukkaat saavat tehdä tarjouksen. Ratkaisuperusteena hankinnassa on halvin vertailuhinta.

Määräaikaan 4.12.2013 mennessä tarjouksen antoi kolme (3) yritystä. Kaikki tarjoajat täyttivät tarjouspyynnössä asetetut tarjoajaa koskevat soveltuvuusvaatimukset.

Yksi tarjouksista ei täyttänyt tarjoukselle asetettuja vaatimuksia ja suljettiin kilpailun ulkopuolelle.

Hyväksytyn tarjouksen antaneiden tarjoajien kesken suoritettiin tarjousten vertailu. Suoritetussa vertailussa todettiin, että vertailuhinnaltaan halvimman tarjouksen esitti Other Side Custom Oy. Tarjousten vertailutaulukko on esityslistan liitteenä.

Sopimuskausi alkaa 1.2.2014 ja päättyy 31.1.2015. Lisäksi tarjouspyynnön mukaisesti sopimus sisältää kolme yhden (1) vuoden mittaista optiokautta eli HKL:llä on oikeus jatkaa sopimusta vuosi kerrallaan enintään kolmen lisävuoden ajan. Mikäli kaikki optiovuodet käytetään, päättyy sopimus viimeistään 31.1.2018. Tarjouksen mukaiset hinnat ovat kiinteät koko sopimuskauden ajan.

Sopimus sisältää raitiovaunujen suoja-ainekäsittelyn töherryksiä vastaan sekä töherrysten ja tarrojen puhdistuksen kaikista raitiovaunuista viikon jokaisena päivänä. Vaunujen suojaus tehdään pääsääntöisesti päivällä, kun taas vaunujen puhdistustyö ajoittuu yöaikaan vaunujen saapuessa varikoille. Työn suoritus tapahtuu Koskelan ja Töölön varikoilla.

Työn seurannasta sekä raportoinnista on tarjouspyynnössä edellytetty, että tuottaja käy viikoittain kahden (2) tunnin seurantapalaverin tilaajan kanssa yhteisesti sovittuna ajankohtana. Seurantapalaverissa käydään yhdessä läpi tilanteen kehittyminen töhryjen, tarrojen ja suojauksien suhteen sekä sovitaan tulevista työsuunnitelmista. Töiden raportoinnin osalta tuottaja pitää päivittäin kirjaa suoritetuista töistä. Tuottaja laatii töistä sähköisen, Excel-muodossa olevan viikkoraportin, jossa on selkeästi eroteltuna töhryt, tarrat ja suoja-ainekäsittelyt.

Sopimuskauden hinta ilman arvonlisäveroa on 992.000 euroa, kun käytetään vertailuhinnaltaan halvimman tarjouksen yksikköhintoja ja tarjouspyynnössä olleita arvioita töhryjen ja tarrojen poiston sekä raitiovaunujen suoja-ainekäsittelyjen volyymeista. Mikäli kaikki optiovuodet käytetään, on sopimuksen kokonaishinta enintään 992.000 euroa (alv 0 %).

Sopimushinta on laskettu arvioiduilla töhryn- ja tarranpoisto- sekä suojausmäärillä. Poikkeuksellisen laajojen vahingontekojen varalta HKL-Raitioliikenteelle saattaa tulla tarve tilata ylimääräisiä töhryjen ja tarrojen poistoja sekä suojauksia.

HKL-Raitioliikenne esittää, että töhryjen ja tarrojen poisto raitiovaunuista sekä raitiovaunujen suoja-ainekäsittely tilataan vertailuhinnaltaan halvimman tarjouksen jättäneeltä Other Side Custom Oy:ltä.

Esittelijä

yksikön johtaja

Pekka Sirviö

Lisätiedot

Matti Orpana, ostaja, puhelin: 310 70384

matti.orpana(a)hel.fi

Liitteet

1

48H13_Vertailutaulukko

Otteet

Ote

 

Hankinta

 

HKL-Raitioliikenteen yksikön johtaja

 

Huoltopäällikkö

 

Logistiikkasuunnittelija

 

Tarjoajat

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1440

Hämeentie 86

+358 9 310 1071

0201256-6

800015-70490145

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 55

Faksi

 

Alv.nro

hkl@hel.fi

www.hkl.fi

+358 9 310 35483

 

FI02012566