Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2021

1 (6)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/7

 

16.03.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 37

Kulttuurikeskusten lipunmyyntipalvelujen hankinta käyttöoikeussopimuksena

HEL 2019-008989 T 02 08 02 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti hankkia kulttuurikeskusten lipunmyyntipalvelujen tuottamisen käyttöoikeussopimuksena kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen antaneelta Lippupiste Oy:ltä.

Käyttöoikeussopimuksen ennakoitu arvo on noin 2 miljoonaa euroa ilman arvonlisäveroa koko sopimuskaudelle sisältäen optiovuodet. Sopimuksen arvo on laskettu käyttämällä hankintayksikön arvioimaa sopimuksensaajaan sopimuksen voimassaoloaikana tuottamaa liikevaihtoa ilman arvonlisäveroa. Liikevaihto on otettu huomioon vastikkeena sopimuksen kohteena olevasta palvelusta.

Käyttöoikeussopimuksen arvioitu sopimuskausi on 1.4.2021–31.3.2024. Hankinta sisältää lisäksi mahdollisuuden kahteen (2) yhden (1) vuoden pituiseen optiokauteen vuosille 2025 ja 2026.

Käyttöoikeussopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta myöhemmin tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. EU-kynnysarvot ylittävien hankintojen osalta käyttöoikeussopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta oikeutti kulttuurijohtajan allekirjoittamaan käyttöoikeussopimuksen, päättämään optiokausien käytöstä ja allekirjoittamaan optiokausia koskevat sopimukset sekä tekemään niihin vähäisiä muutoksia tarvittaessa.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli hankinta-asiantuntija Niina Lammi. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä

vs. kulttuurijohtaja

Veikko Kunnas

Lisätiedot

Päivi Loponen, johtaja (Savoy-teatteri), puhelin: 310 36565

paivi.loponen(a)hel.fi

Niina Lammi, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 20573

niina.lammi(a)hel.fi

Liitteet

1

Markkinaoikeuden päätös 15.12.2020

2

Tarjouspyynto 250766 HEL 2019-008989

3

Hankinnan kohteen kuvaus

4

Hintaliite

5

Tarjouspyynnon ESPD

6

Tietosuoja- ja salassapitoliite

7

Henkilotietojen kasittelyohje

8

Käyttöoikeussopimus luonnos

9

Avauspöytäkirja

10

Tarjous Lippupiste Oy

11

Tarjous Ticketmaster Suomi Oy

12

Vertailutaulukko

13

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 20 k)

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoajat

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kulttuurikeskusten lipunmyyntipalvelujen hankinnasta 28.1.2020 § 20. Ticketmaster Suomi Oy teki hankintapäätöksestä hankintaoikaisuvaatimuksen kulttuuri- ja vapaa-aikalautakuntaan sekä valituksen markkinaoikeuteen. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hylkäsi Ticketmaster Suomi Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen 10.3.2020. Markkinaoikeus kuitenkin kumosi 15.12.2020 päätöksellään kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 28.1.2020 tekemän hankintapäätöksen § 20 ja kielsi Helsingin kaupunkia tekemästä sopimusta kyseisen päätöksen perusteella tai panemasta sitä muutoin täytäntöön 200 000 euron sakon uhalla. Markkinaoikeus katsoi päätöksessään, että hankintayksikkö oli menetellyt julkisia hankintoja koskevien oikeusohjeiden vastaisesti sulkiessaan valittajan tarjouksen tarjouskilpailusta. Markkinaoikeuden päätöksen mukaisesti Helsingin kaupungin on vertailtava tarjoukset uudelleen ja tehtävä uusi perusteltu hankintapäätös ottaen huomioon markkinaoikeuden päätöksessä mainitut seikat, mikäli Helsingin kaupunki aikoo edelleen toteuttaa kulttuurikeskusten lipunmyyntipalvelujen tuottamisen käyttöoikeussopimuksena. Markkinaoikeuden päätös on asian liitteenä 1.

Markkinaoikeuden päätöksen mukaisesti osana tarjousten vertailua hankintayksikkö päivitti Lippupiste Oy:n ja Ticketmaster Suomi Oy:n yritysten taloudelliseen tilanteeseen liittyviä tietoja.

Hankintamenettely

Hankinta toteutettiin hankintalain (1397/2016) 26 § mukaisena kynnysarvon ylittävänä käyttöoikeussopimuksena (250766 HEL 2019-008989). Hankinta on toteutettu avoimena hankintamenettelynä Cloudia kilpailutusjärjestelmässä ja Hilma-ilmoituskanavassa julkaisemalla EU -kynnysarvon ylittävä palveluhankintaa koskeva hankintailmoitus "Kulttuurikeskusten lipunmyyntipalvelujen tuottaminen käyttöoikeussopimuksena" sähköisessä ilmoituskanavassa 5.12.2019.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että hankintaan valitaan yksi (1) palveluntuottaja.

Käyttöoikeussopimuksessa on määritelty osapuolten vastuut ja velvollisuudet sekä muu välttämätön yhteistyön sisältö. Palveluntuottaja kantaa käyttöoikeussopimuksen perusteella täysimääräisesti liiketoimintariskin sopimuksen tuottamisesta. Tilaaja ei suorita käyttöoikeuden saajalle korvausta palvelusta vaan käyttöoikeuden saajan tulo muodostuu asiakkaan maksamista pääsylippumaksuista. Tilaaja maksaa käyttöoikeuden saajalle lisäpalveluista, joita ostetaan tilaajan tarpeen mukaan.

Tarjouspyyntö liitteineen on tämän asian liitteinä 2 - 8.

Saapuneet tarjoukset

Määräaikaan 7.1.2020 klo 12.00 mennessä tarjouksia saapui yhteensä kaksi (2): Lippupiste Oy ja Ticketmaster Suomi Oy.

Avauspöytäkirja on esityksen liitteenä 9.

Soveltuvuusvaatimusten täyttyminen ja vähimmäisvaatimusten tarkistaminen

Tarjouspyynnössä ja sen liitteissä on esitetty tarjoajan soveltuvuutta koskevat vähimmäisvaatimukset ja niiden täyttymisen selvittämiseksi vaaditut liitteet. Hankintayksikön erikseen määrittelemien vähimmäisvaatimusten lisäksi tarjoajan on täytettävä ESPD-lomakkeella vaaditut edellytykset ja kaikki tilaajavastuulain mukaiset vaatimukset ja velvoitteet tullakseen valituksi.

Tarjouspyynnössä on asetettu vaatimuksia tarjoajan taloudellisesta tilanteesta. Tarjoajalla on oltava riittävä vakavaraisuus, taloudellinen kantokyky sekä maksukyky hankinnan kohteena olevien palvelujen tuottamiseen. Tämän arvioimiseksi tarjoajan taloudellisen tilanteen on oltava sellainen, että se on Suomen Asiakastieto Oy:n tai muun vastaavan luotettavia riippumattomia luokituksia antavan tahon ratingluokituksessa vähintään A (tyydyttävä) taikka tilinpäätöstietojen tai muun vastaavan selvityksen perusteella vastaavaa tasoa. Tarjoaja, jonka luokitus ratingluokituksessa on C (heikko)  taikka jonka taloudellisen tilanteen arvioidaan vastaavan em. luokituksia, suljetaan hankintamenettelyn ulkopuolelle. Tarjoaja, jonka luokitus ratingluokituksessa on B (välttävä) taikka jonka taloudellisen tilanteen arvioidaan vastaavan em. tasoa, voidaan sulkea tarjouskilpailusta, jos tarjoaja ei kykene esittämään luotettavaa selvitystä toimenpiteistä, joihin se ryhtyy tai on ryhtynyt taloudellisen tilanteensa parantamiseksi.

Helsingin kaupunki lähetti 2.2.2021 Lippupiste Oy:lle lisäselvityspyynnön koskien taloudellisiin ja hankinnan palvelun tuottamisen henkilöstöresursseja koskeviin vähimmäisvaatimuksiin liittyen. Helsingin kaupunki lähetti toisen lisäselvityspyynnön 8.2.2021 liittyen käytettävissä olevaan henkilöstöresurssiin sopimuskauden alkaessa. Lippupiste Oy antoi pyydetyt lisäselvitykset määräajassa.

Helsingin kaupunki lähetti 2.2.2021 Ticketmaster Suomi Oy:lle lisäselvityspyynnön koskien taloudellisiin ja hankinnan palvelun tuottamisen henkilöstöresursseja koskeviin vähimmäisvaatimuksiin liittyen. Helsingin kaupunki lähetti toisen lisäselvityspyynnön 8.2.2021 liittyen käytettävissä olevaan henkilöstöresurssiin sopimuskauden alkaessa sekä selvityspyynnön voimassa olevasta maksuohjelmasta liittyen verovelkoihin ja vastuuvakuutukseen. Helsingin kaupunki lähetti 12.2.2021 kolmannen lisäselvityspyynnön Ticketmaster Suomi Oy:lle henkilöstöresurssien riittävyydestä ja kyvystä tuottaa palvelua tarjouspyynnön edellyttämällä tavalla, kun sen ilmoittama, sopimuskaudella käytettävissä oleva, suomeksi kommunikoivien työntekijöiden henkilöstöresurssi on huomattavan vähäinen. Ticketmaster Suomi Oy antoi pyydetyt lisäselvitykset määräajassa.

Hankintayksikössä tehdyn tarkistuksen jälkeen todettiin, että Lippupiste Oy:n ja Ticketmaster Suomi Oy:n tarjoukset täyttävät hankinnan kohteen kriteerien taloudelliset vaatimukset ja palvelun kohteeseen asetetut vähimmäisvaatimukset.

Tarjousten vertailu

Tarjousten vertailussa kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena käytettiin parasta hinta-laatusuhdetta, jossa vertailuperusteena olivat palvelun laatutekijät arvoltaan enintään 50 pistettä ja hintatekijät 50 pistettä. Palvelun laatua vertailtiin seuraavien tekijöiden perusteella: Tarjoajan internetsivujen vierailut ja niiden toteutuma, tarjoajan markkinointiluvallisten sähköpostiosoitteiden määrä ja tarjoajan muut markkinointitoimenpiteet.

Tarjouksen valintaperusteena on kokonaistaloudellisesti hinta-laatusuhteeltaan paras tarjous hankinnan kohteen kriteerien täyttyessä. Hankinnan kohteen kriteerien täyttäviä tarjouksia saatiin kaksi (2) kappaletta Lippupiste Oy:ltä ja Ticketmaster Suomi Oy:ltä. Lippupiste Oy:n ja Ticketmaster Suomi Oy:n tarjousdokumentit ovat tämän asian liitteinä 10 ja 11. Tarjousvertailu on tämän asian liitteenä 12 ja tarjousvertailun selite liitteenä 13.

Kokonaistaloudellisesti edullisimman hinta-laatusuhteeltaan parhaimman tarjouksen antoi Lippupiste Oy.

Tarjous liitteineen ja tarjoajien antamat lisäselvitykset ovat kokonaisuudessaan lautakuntalaisten nähtävillä ennen kokousta lautakunnan kokoushuoneessa klo 15.15 alkaen ja tarvittaessa tätä ennen saatavilla hankinta-asiantuntijalta pyydettäessä.

Esittelijä

vs. kulttuurijohtaja

Veikko Kunnas

Lisätiedot

Päivi Loponen, johtaja (Savoy-teatteri), puhelin: 310 36565

paivi.loponen(a)hel.fi

Niina Lammi, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 20573

niina.lammi(a)hel.fi

Liitteet

1

Markkinaoikeuden päätös 15.12.2020

2

Tarjouspyynto 250766 HEL 2019-008989

3

Hankinnan kohteen kuvaus

4

Hintaliite

5

Tarjouspyynnon ESPD

6

Tietosuoja- ja salassapitoliite

7

Henkilotietojen kasittelyohje

8

Käyttöoikeussopimus luonnos

9

Avauspöytäkirja

10

Tarjous Lippupiste Oy

11

Tarjous Ticketmaster Suomi Oy

12

Vertailutaulukko

13

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 20 k)

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoajat

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Tiedoksi

Tarjoajat

Päätöshistoria

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 02.03.2021 § 23

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 10.03.2020 § 49

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 25.02.2020 § 42

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 28.01.2020 § 20

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Fredriksberg, Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

 

 

FI02012566