Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2020

1 (4)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/5

 

21.04.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 70

Helsinki Urban Art ry:n oikaisuvaatimus kulttuuri- ja kirjastojaoston päätökseen 2.4.2020, § 4

HEL 2020-000012 T 02 05 01 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hylkäsi Helsinki Urban Art ry:n oikaisuvaatimuksen koskien kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaoston päätöstä 4.2.2020, § 4: Taide- ja kulttuuriavustukset 2020, kulttuuri- ja kirjastojaoston 2. jako.

Esittelijä

kulttuurijohtaja

Mari Männistö

Lisätiedot

Anna von Bagh, kulttuurisuunnittelija, puhelin: 310 37934

anna.vonbagh(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 20.2.2020, saate 21.2.2020

2

Oikaisuvaatimus 20.2.2020

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianomainen

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Esitysteksti

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsinki Urban Art ry vaatii 20.2.2020 toimittamassaan oikaisuvaatimuksessa, että kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta muuttaa kulttuuri- ja kirjastojaoston tekemää päätöstä 4.2.2020, § 4 ja myöntää yhdistykselle pysyväisluonteiseen toimintaan tarkoitetun avustuksen vuodelle 2020. Yhdistykselle ei myönnetty avustusta kokovuotiseen toimintaan vaan toimintaa päädyttiin tukemaan produktiomuotoisella avustuksella. Yhdistykselle myönnettiin saman päätöksen yhteydessä yhdistyksen toiseen hakemukseen liittyen 4 000 euron avustus festivaalin tuotantoon.

Avustusten myöntämisarviointi on kokonaisharkintaa ja siihen vaikuttavat avustusten myöntämiseen käytettävissä olevat määrärahat, hakemusten määrä ja laatu sekä arviointikriteereihin perustuva hakemusten keskinäinen vertailu. Avustukset ovat harkinnanvaraisia.

Oikaisuvaatimus on tehty kuntalain (10.4.2015/410) 138 §:n mukaisessa määräajassa.

Oikaisuvaatimuksen perustelut

Helsinki Urban Art ry katsoo oikaisuvaatimuksessaan, että hakukriteereihin sekä muihin hakemuksiin ja muiden hakijoiden toimintaan verrattuna yhdistyksen tulisi saada huomattavaa pysyväisluonteista toiminta-avustusta. Yhdistys perustelee, että toiminta on vuoden 2019 aikana kasvanut ja vakiintunut, ja yhdistyksen toimintaan on jo yli vuoden ajan kuulunut päivittäin avoinna olevat Vapaakaupungin Olohuone ja Lastenhuone -tilat, joissa tarjotaan matalan kynnyksen kulttuuritarjontaa. Vuoden 2019 puolivälistä lähtien toimintaan on sisältynyt myös muutamana päivänä viikossa avoinna oleva kaupunkitaidekeskus, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia, ja vuonna 2020 järjestetään myös kaupunkitaidefestivaali. Yhdistys perustelee, että toiminta on kaupungin kulttuuristrategian mukaista ja täyttää kaikilta osin kaupungin avustuskriteerit.

Oikaisuvaatimuksen käsittely ja päätöksen perustelut

Helsinki Urban Art ry täyttää useita taide- ja kulttuuriavustusten arviointiperusteita, jolloin yhdistykselle voidaan myöntää taide- ja kulttuuriavustusta.

Yhdistys on hakenut vuoden 2020 toimintaansa sekä kokovuotista pysyväisluonteista avustusta että produktiomuotoista avustusta yksittäiseen vuoden 2020 produktioon. Toimintaa on päädytty vuoden 2020 ajan tukemaan produktiomuotoisesti, jolloin yhdistys sai myöntävän päätöksen jättämäänsä produktioavustushakemukseen ja voi hakea useisiin vuoden 2020 hankkeitansa produktiomuotoista avustusta. Tapahtuma, johon avustusta myönnettiin, sisältyi myös yhdistyksen vuoden 2020 toimintasuunnitelmaan. Päätös avustamistavasta perustui kokonaisharkintaan. Kaupunki tukee tyypillisesti taide- ja kulttuuriyhdistysten toimintaa aluksi produktioluonteisin avustuksin, ja toiminnan jatkuessa ja vakiintuessa pidemmän seuraamisen jälkeen tukea voidaan edelleen myötää produktiotyyppisesti tai toiminta-avustustyyppisesti. Kummankin osalta päätösharkinta tehdään kuitenkin aina hakukerran yhteydessä eikä edellisen vuoden avustustaso ole päätös seuraavan vuoden avustustasosta. Yhdistykselle on kerran aiemmin myönnetty produktimuotoinen avustus Pasilan katutaidekaupunginosa -hankkeeseen (kulttuurijaosto 20.3.2018, § 8) eikä estettä avustusten myöntämiselle ole. Toiminta vastaa omassa hakukategoriassaan hyvin taide- ja kulttuuriavustuksille asetettuihin kriteereihin.

Avustuksia voidaan myöntää sekä produktioluonteisesti että pysyväisluonteisesti. Yhdistys on lyhyessä ajassa voimakkaasti laajentanut ja uudelleen suunnannut toimintaansa katutaidehankkeiden tuottamisesta yhä vahvemmin yhteisölliseen kaupunkitaiteeseen ja kaupunkilaisille avointen tilojen ylläpitoon ja avannut uusia toimipaikkoja. Toiminnan voimakas laajentuminen ja kehittäminen näkyy myös toimintavuodelle 2020 suunnitellun budjetin kaksinkertaisuutena suhteessa edellisvuotiseen tilinpäätökseen. Laajentuneen toiminnan vakiintumista ja seuraamista on päädytty jatkamaan vuoden 2020 ajan tarkemmin, minkä produktiomuotoinen avustaminen mahdollistaa. Verrattuna toimintatyyppiseen avustamiseen ei produktiomuotoisten avustusten kohdalla kokonaisavustussummissa lähtökohtaisesti ole eroa. Erona on, että produktioissa kustakin hankkeesta/produktiokokonaisuudesta esitetään kaupungille yksityiskohtaisempi hakemus, joka sisältää tarkemman kuvauksen toiminnan sisällöistä ja toteuttajista. Kokovuotiseen toimintaan haettaessa hakemuksessa kuvataan yleisluonteisemmin vuotuisen toimintasuunnitelman kautta.

Taide- ja kulttuuriavustukset on porrastettu haettavan summan mukaisesti. Pienimmän kokoluokan (enintään 5 000 euroa) avustusta hakijan tulee toiminnassaan täyttää vähintään yksi viidestä arviointiperusteesta. Suurimman kokoluokan (yli 150 000 euroa) avustusta hakevan tulee täyttää kaikki viisi arviointiperustetta, jotta hakija tulee arvioiduksi osana kyseistä avustuskategoriaa. Hakijan tulee myös olla rekisteröitynyt toimija, ja avustus myönnetään lähtökohtaisesti seuraavalle vuodelle. Avustusta voidaan myöntää pysyväisluonteiseen tai projektityyppiseen toimintaan.

Kaupungin Internet-sivuilla julkaistut avustusten arviointiperusteet ovat taiteellinen laatu, monimuotoisuus ja tasa-arvo, saavutettavuus ja saatavuus, toiminnallinen laatu ja toteutus. Kunkin perusteen kohdalla on ilmoitettu tarkemmin, mitä sen osalta arvioidaan.

Avustushakemusten käsittely ja myöntämisharkinta perustuvat avustusten arviointiperusteiden soveltamiseen. Kaikkia hakijoita on kohdeltu menettelyssä tasapuolisesti ja puolueettomasti.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto on päätöstä tehdessään käyttänyt sille kuuluvaa toimivaltaa ja kulttuuripoliittista harkintavaltaa asianmukaisesti ja jaoston päättämiin arviointikriteereihin perustuen.

Edellä mainitun perusteella kulttuuri- ja kirjastojaoston 4.2.2020 päätöstä koskeva oikaisuvaatimus ei anna aihetta muuttaa asiaa koskevaa päätöstä.

Esittelijä

kulttuurijohtaja

Mari Männistö

Lisätiedot

Anna von Bagh, kulttuurisuunnittelija, puhelin: 310 37934

anna.vonbagh(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 20.2.2020, saate 21.2.2020

2

Oikaisuvaatimus 20.2.2020

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianomainen

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Esitysteksti

Päätöshistoria

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto 04.02.2020 § 4

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25401

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00250

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566