Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

17/2018

1 (1)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/3

 

30.10.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 205

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan harrastus/liikkuminen -avustusten myöntäminen

HEL 2018-001341 T 02 02 02

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti myöntää harrastus/liikkuminen -avustuksia seuraavasti:

Hakija

Hanke

Haettu, euroa

Avustus, euroa

Barreto ry

Lähiökoutsi

120 000

100 000

HELride Collective ry

Skeittikontti

52 000

40 000

Föreningen för Drama och teater, DOT r.f.

Kulturpaletten

85 000

0

Helsingin 4H-yhdistys ry

4H-Hubit digikerho

98 000

0

Helsingin Jalkapalloklubi Ry

Klubipallo

180 000*

49 000

Intomieliset ry

Break the Fight!

125 000

120 000

Kuntoutussäätiö

Liike jatkuu - Tieto tukee (LIITO)

146 990

140 000

Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry

Luontosovellus kännykkään

586 000*

0

Oranssi ry

FunNet - harrastusverkosto

70 000

40 000

Pro Lapinlahti Mielenterveysseura ry

Lapinlahden Löytäjät

180 000

59 000

Pukinmäen taidetalo-yhdistys ry

Good Move

100 000

0

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry

SATAKOLKYT- 130 km puhdasta liikkumisen iloa

188 000

80 000

Sirkus Magenta ry

Kimallus - Tukea ja säihkettä nuorten elämään sirkuksen musiikin ja tapahtumatuotannon harrastamisesta

108 121

0

Vesaisten Helsingin Piiri Ry

Let`s Play CATCH : after school recreation for children

148 380

0

Wikimedia Suomi ry

Helsinki Rephotography

52 000

52 000

Voimauttavan taiteen äärellä ry

Starttimylly

150 000

150 000

Yhteensä

 

 

830 000

 

* hakusumma on tarkoitettu kolmelle vuodelle

Barreto ry; Lähiökoutsi: Hanke vahvistaa nuorten mahdollisuuksia tuottaa liikuntaa toisille lapsille ja nuorille ja samalla parantaa tekijöiden omia työelämätaitoja. Hanke käynnistetään Koillis- ja Pohjois-Helsingin alueella.  Tässä laajuudessa ensi kertaa toteutettava hanke järjestetään uusin kumppanuuksin. Realistinen hanke tavoittaa ja luo harrastuksia laajasti alueiden lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille.

Concrete Jam ry / HELride Collective ry; Skeittikontti: Hankkeen taustalla on myös muissa pohjoismaissa toteutettu malli, jossa  korostuu nuorten omaehtoinen toiminta. Hanke toteutetaan uusin kumppanuuksin niin Eläintarhan skeittipuistossa kuin Kontulan skeittihallissa. Kaupunkitila otetaan nuorten haltuun matalan kynnyksen toimilla.  Kulttuuria, liikuntaa ja nuorisotyötä yhdistävä hanke, jollainen  jää helposti tukirakenteiden väliin.

Föreningen för Drama och teater, DOT r.f.; Kulturpaletten: Hanke ei täytä riittävästi vaadittuja kriteerejä. Hakijan perustoiminnan kaltainen hanke, jonka kohderyhmän erityistarpeita ei ole riittävästi osoitettu. Siirretään käsiteltäväksi kulttuuripalvelujen avustuksista.

Helsingin 4H-yhdistys ry; 4H-Hubit digikerho: Hanke ei täytä riittävästi vaadittuja kriteerejä. Kohderyhmä on verrattain suppea, eikä ole ensisijaisesti tuen tarpeessa. Toimialan ICT asiantuntijoiden arvion mukaan hanke ei ole realistinen.  Mitä kerhotoiminta verkossa tarkoittaa jää käytännössä epäselväksi. Hakija voi hakea hankkeelleen rahoitusta AVI:n digitaalisen nuorisotyön rahoitushausta.

Helsingin Jalkapalloklubi Ry; Klubipallo: Realistinen, matalan kynnyksen hanke, joka toteutetaan useissa Stadin Ammattiopiston toimipaikossa.  Ammatillisen koulutuksen piirissä olevien nuorten liikkuminen on muita vähäisempää ja jää myös usein perinteisten liikuntapalveluiden ja mahdollisuuksien ulkopuolelle. Hanke pitää mukana olevat nuoret myös hyvällä tavalla kiinni opinnoissaan. Uuden toimintamallin kautta tavoitetaan laajasti ja luontevasti myös monikulttuuriset nuoret. Opiskelussa kiinnipitävä toiminta käynnistyy pikaisesti ja on helppo vakiinnuttaa.

Intomieliset ry; Break the Fight!: Kansallisesti testattu, uusien kumppanuuksin kanssa toteutettava 5–7 luokkalaisille kohdentuva vauhdikas, samalla turvallisuutta lisäävä hanke tavoittaa laajasti nuoria Vuosaaren alueella ja laajemmin. Realistinen hanke, jonka vakiinnuttaminen ja mahdollinen laajennus on helppoa.

Kuntoutussäätiö, Hgin Autismi- ja Aspergeryhdistys ja Helsingin seudun erilaiset oppijat ry (HERO); Liike jatkuu - Tieto tukee (LIITO): Erinomaisesti rakennettu yhteishanke, jossa uusin kumppanuuksin ja verkostoin kehitetty uusi toimintamalli mahdollistaa erityisryhmien (ADHD, autismin kirjo, oppimisvaikeudet)  liikkumista ja harrastuksiin pääsyä sekä niiden parissa pysymistä. Hanke on helppo laajentaa ja vakiinnuttaa.

Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry; Luontosovellus kännykkään: Hanke ei täytä riittävästi vaadittuja kriteerejä. Toimijalla ei ole käytännössä hankkeen mittakaavaa perustelevaa digitaalisen kehittämisen kokemusta. Myös hankkeen vaikutusten näkeminen menee liian kauas tuleviin vuosiin. Pelillisyys ja ehdotettu kustannusarvio eivät hakemuksen perusteella vaikuta realistisilta. Myös tavoiteltava kohderyhmä ja sen perustelu jää avoimeksi.

Oranssi ry; FunNet - harrastusverkosto: Uusien kumppanien kanssa toteutettava realistinen hanke edistää vaikeasti tavoitettavan kohderyhmän liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia tarjoten turvallisen toimintaympäristön mukana oleville. Hankkeessa korostuu nuorten osallisuus. Hanke on myös helppo vakiinnuttaa.

Pro Lapinlahti Mielenterveysseura ry; Lapinlahden Löytäjät: Laajan kohderyhmän kanssa yhdessä toteutettava  kaupunkikulttuurihanke, jossa kaikenikäisille vähän tai ei ollenkaan liikkuville ja harrastuksia vaille oleville luodaan liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia. Avustus kohdennetaan luontokeskustoimintaan.  Monipuolista ja vaikuttavaa toimintaa liikkumisen ja harrastamisen edistämistyössä Helsingin keskusta-alueella.

Pukinmäen taidetalo-yhdistys ry; Good Move: Hanke ei täytä riittävästi vaadittuja kriteerejä. Perinteinen, ei uutta esiintuova kaupunginosahanke,  jonka tarpeellisuutta ja odotettua vaikuttavuutta valitulle kohderyhmälle ei ole kuvattu riittävän selkeällä tavalla. Hakija  voi hakea tukea pienimuotoisempiin projekteihinsa toimialan muista avustuksia.

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry; SATAKOLKYT- 130 km puhdasta liikkumisen iloa: Laaja, uusien järjestökumppaneiden sekä kaupungin kanssa toteutettava realistinen, helppo sekä hauska hanke, johon on yksinkertaista hypätä yksin tai porukan kanssa mukaan ottamaan vastuuta lähiympäristöstään ja Itämeren rannoista. Kohderyhmät laajenevat vuosi vuodelta. Konkreettiset tavoitteet. Hanke on helppo vakiinnuttaa.

Sircus Magenta ry ja Rock Sirkus ry; Kimallus - Tukea ja säihkettä nuorten elämään sirkuksen musiikin ja tapahtumatuotannon harrastamisesta: Hanke ei täytä riittävästi vaadittuja kriteerejä. Yhteishanke, joka on kuitenkin hakijoidensa  perustoiminnan kaltaista toimintaa, jossa uudet kumppanuudet eivät riittävällä tavalla toteudu. Lisäksi hanke nojautuu hyvin merkittävällä panoksella kaupungin nuorisopalveluihin ja toimintakeskus Happeen.

Vesaisten Helsingin Piiri Ry ja Agencia Latina-yhdistys ry; Let`s Play CATCH : after school recreaton for children: Hanke ei täytä riittävästi vaadittuja kriteerejä. Verraten rajattu kohderyhmä sekä Viikki-Latokartanon toiminta-alue  ei ole ensisijaisen tuen tarpeessa. Uudet kumppanuudet eivät toteudu, hakijoiden perustoiminnan kaltaista toimintaa, jota voidaan osin tukea toimialan muiden avustusten kautta.

Wikimedia Suomi ry; Helsinki Rephotography: Hyvin toteuttamiskelpoinen, realistinen, kansainvälisesti testattu joukkoistava hanke, jonka keskiössä aikuiset helsinkiläiset, joiden liikkumistarpeeseen on kiinnitetty huomiota myös Helsingin liikkumisohjelmassa. Hanke innostaa ja lisää arkiliikkumisen mahdollisuuksia samalla kaupunkikulttuuriin tutustuttaen.  Älypuhelimeen ladattava sovellus on myös toimialan ICT-asiantuntijoiden näkemyksen mukaan toteuttamiskelpoinen ja realistinen.

Voimauttavan taiteen äärellä ry; Starttimylly: Rohkea, kokeileva ja kannustava uudenlainen liikuntaa ja kulttuuria yhdistävä toimintamalli, joka tavoittaa räätälöidysti laajan kohderyhmän Itä-Helsingin alueella. Hanke edustaa laajaa järjestökumppanuutta, jossa myös kaupunki on mukana.

Avustukset myönnetään vuoden 2018 määrärahoista käytettäväksi ajalle 1.11.2018–31.10.2019. Avustuksen käytöstä raportoidaan vuoden 2019 avustushaun yhteydessä elokuun 16. päivään mennessä erikseen lähetettävän raportointimallin pohjalta. Myönnettävä avustus on kirjanpidossa eriteltävä omaksi hankkeekseen. Vuoden 2020 avustukset kohdennetaan nyt jatkoon päässeille. Näistä avustuksista pyritään päättämään viimeistään syyskuussa 2019. Hankkeille järjestetään yhteinen seuranta- ja kehittämistilaisuus 6.5.2019.

Käsittely

Asian aikana kuultavana olivat kumppanuuspäällikkö Veikko Kunnas, yksikön päällikkö Taina Korell ja kumppanuuspäällikkö Markku Toivonen.

Esittelijä

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Tommi Laitio

Lisätiedot

Veikko Kunnas, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 310 37002

veikko.kunnas(a)hel.fi

Taina Korell, yksikön päällikkö, puhelin: 310 38038

taina.korell(a)hel.fi

Markku Toivonen, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 310 89053

markku.toivonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Harrastushaku, jatkoon päässeiden hankekuvaukset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan harrastus/liikkuminen -avustushaun toinen hakuvaihe päättyi 16.9.2018 ja määräaikaan mennessä saapui 16 hakemusta.

Valmisteluvaiheessa hakemukset liitteineen arvioitiin seuraavien kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksessaan 13.2.2018, § 29 määrittelemien kriteerien kautta: uudenlaiset toimintatavat,  yhteistyömuodot ja kumppanuudet, kaikenikäisten liikkumisen ja arkiliikunnan lisääminen erityisesti niissä ryhmissä, jotka hyötyvät terveytensä kannalta eniten sekä lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastustoiminnan lisääminen erityisesti harrastusta vailla olevien kohdalla. Lisäksi tarkasteltiin myös hankkeiden realistisuutta ja toteuttamiskelpoisuutta sekä sitä, onko hanke yhdistyksen perustoimintaa. Arvioinnissa kiinnitettiin myös huomiota siihen, sovelletaanko hankkeella muissa suomalaisissa ja/tai kansainvälisissä kaupungeissa hyviksi todettuja malleja. 

Hankkeet, joille avustusta esitetään myönnettäväksi, täyttivät useimmat tai kaikki avustuksen myöntämiseen liittyvät kriteerit. Hylättäväksi esitetään hakemuksia, jotka täyttivät annetuista kriteereistä vain osan. Hankeideat, joille avustusta ei voitu esittää, sisälsivät kuitenkin useita hyviä toimintatapoja ja -malleja ja onkin toivottavaa, että hakijat jatkossa hakevat niihin avustusta joko toimialan ja/tai kaupungin muista avustusmuodoista tai valtakunnallista avustusmuodoista.

Esittelijä

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Tommi Laitio

Lisätiedot

Veikko Kunnas, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 310 37002

veikko.kunnas(a)hel.fi

Taina Korell, yksikön päällikkö, puhelin: 310 38038

taina.korell(a)hel.fi

Markku Toivonen, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 310 89053

markku.toivonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Harrastushaku, jatkoon päässeiden hankekuvaukset

Oheismateriaali

1

4H-Hubit digikerho_Helsingin 4H-yhdistys ry_arviointipohja

2

Break the Fight_Intomieliset ry_arviointipohja

3

FunNet-harrastusverkosto_Oranssi ry_arviointipohja

4

Good Move_Pukinmäen taidetalo-yhdistys ry_arviointipohja

5

Helsinki Rephotography_Wikimedia Suomi ry_arviointipohja

6

Kimallus_Sirkus Magenta ry ja Rock Cirkus ry_arviointipohja

7

Klubipallo_Helsingin Jalkapalloklubi ry_arviointipohja

8

Kulturpaletten_Föreningen för Drama och teater DOT rf_arviointipohja

9

Lapinlahden Löytäjät_Pro Lapinlahti ry ja Lapinlahden kulttuuritoimi ry_arviointipohja

10

Let´s Play CATCH_Vesaisten Helsingin piiri ry_arviointipohja

11

Liike jatkuu – tieto tukee (LIITO). Yhteishanke erityisen tuen tarpeessa olevien lasten ja nuorten harrastamisen lisäämiseksi_arviointipohja

12

Luontosovellus kännykkään_Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry_arviointipohja

13

Lähiökoutsi_Barreto Helsinki ry_arviointipohja

14

Satakolkyt_Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry_arviointipohja

15

Skeittikontti_Concrete Jam ja Helride Collevtive ry_arviointipohja

16

Starttimylly_Voimauttavan taiteen äärellä ry_arviointipohja

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätöshistoria

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 16.10.2018 § 194

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 02.10.2018 § 187

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 13.02.2018 § 29

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto 04.10.2018 § 19

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaosto 04.10.2018 § 23

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto 04.10.2018 § 17

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja 26.06.2018 § 31

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25401

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 8771

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566