Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

16/2018

1 (1)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/3

 

16.10.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 194

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan harrastus/liikkuminen -avustusten myöntäminen

HEL 2018-001341 T 02 02 02

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta palautti asian uudelleen valmisteltavaksi

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat kumppanuuspäällikkö Markku Toivonen ja yksikön päällikkö Taina Korell.

Todettiin, että teknisenä korjauksena muutettiin vasemmassa marginaalissa sana lausuntoehdotus muotoon päätösehdotus.

Palautusehdotus:
Terhi Peltokorpi: Lautakunta päättää palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi siten, että päätöksessä esitetään jokaisen avustushakemuksen osalta perustelut, miksi avustus esitetään myönnettäväksi tai miksi sitä ei esitetä myönnettäväksi.

Kannattaja: Mika Ebeling

Lautakunta hyväksyi Terhi Peltokorven palautusehdotuksen yksimielisesti.

Esittelijä

vs. kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Tuula Haavisto

Lisätiedot

Veikko Kunnas, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 310 37002

veikko.kunnas(a)hel.fi

Taina Korell, yksikön päällikkö, puhelin: 310 38038

taina.korell(a)hel.fi

Markku Toivonen, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 310 89053

markku.toivonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Harrastushaku, jatkoon päässeiden hankekuvaukset

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Lausuntoehdotus

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää myöntää harrastus/liikkuminen -avustuksia seuraavasti:

Hakija

Hanke

Haettu, euroa

Esitys, euroa

Barreto ry

Lähiökoutsi

120 000

100 000

HELride Collective ry

Skeittikontti

52 000

40 000

Föreningen för Drama och teater, DOT r.f.

Kulturpaletten

85 000

0

Helsingin 4H-yhdistys ry

4H-Hubit digikerho

98 000

0

Helsingin Jalkapalloklubi Ry

Klubipallo

180 000*

49 000

Intomieliset ry

Break the Fight!

125 000

120 000

Kuntoutussäätiö

Liike jatkuu - Tieto tukee (LIITO)

146 990

140 000

Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry

Luontosovellus kännykkään

586 000*

0

Oranssi ry

FunNet - harrastusverkosto

70 000

40 000

Pro Lapinlahti Mielenterveysseura ry

Lapinlahden Löytäjät

180 000

59 000

Pukinmäen taidetalo-yhdistys ry

Good Move

100 000

0

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry

SATAKOLKYT- 130 km puhdasta liikkumisen iloa

188 000

80 000

Sirkus Magenta ry

Kimallus - Tukea ja säihkettä nuorten elämään sirkuksen musiikin ja tapahtumatuotannon harrastamisesta

108 121

0

Vesaisten Helsingin Piiri Ry

Let`s Play CATCH : after school recreation for children

148 380

0

Wikimedia Suomi ry

Helsinki Rephotography

52 000

52 000

Voimauttavan taiteen äärellä ry

Starttimylly

150 000

150 000

Yhteensä

 

 

830 000

 

* hakusumma on tarkoitettu kolmelle vuodelle

Myönnetty avustus maksetaan yhdessä erässä vuoden 2018 määrärahoista.

Jokaisen hankeidean kohdalla arvioitiin ennalta päätettyjen ja julkisten arviointiperusteiden pohjalta, miten hyvin kukin hankeidea täytti asetetut arviointiperusteet ottaen huomioon avustuksiin käytettävät rajalliset resurssit ja muut hankehakuun osallistuneet hankkeet. Etusijalle haussa nousivat hankkeet, jotka uudenlaisten toimintatapojen ja yhteistyömuotojen avulla edistävät liikkumisen lisäämistä ja/tai lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastustoimintaa. Hankeideoita arvioitaessa katsottiin eduksi, että ne toteutetaan uudenlaisten kumppaneiden kanssa, hankkeet ovat rohkeita ja että ne tavoittavat uusia kohderyhmiä. Lisäksi katsottiin eduksi, että niissä sovelletaan muissa suomalaisissa kaupungeissa tai kansainvälisesti hyviksi todettuja malleja. Hankerahoituksella ei myöskään tueta yhdistysten perustoimintaa. Haulla etsittiin pääasiassa suuria kolmivuotisia yhteishankkeita.

Lisäksi huomioitiin hankeideoiden realistisuus ja toteuttamiskelpoisuus. Eduksi katsottiin myös, että hankkeissa ilmenee tavoiteltavan kohderyhmän oma tekeminen ja osallisuus. Tukea saavat hankkeet täyttivät parhaiten edellä mainitut perusteet. Kuudelle hankkeelle ei esitetä tukea, koska ne eivät keskinäisessä vertailussa täyttäneet riittävästi asetettuja ehtoja. Avustukset ovat harkinnanvaraisia.

Verkkosovellutusten ja applikaatioiden osalta valmistelun aikana on pyydetty näkemyksiä toimialan tietohallintopalvelulta sekä verkkonuorisotyön kehittämiskeskuksesta. Lisäksi valmistelun aikana on oltu yhteydessä liikunta- ja nuorisopalveluiden eri alueiden asiantuntijoihin.

Föreningen för Drama och teater, DOT r.f.:n hakemus siirretään käsiteltäväksi kulttuurin kehittämishanke-avustuksissa.

Pro Lapinlahti Mielenterveysseura ry:n avustus kohdennetaan kaupunkiluontokeskuksen perustamiseen yhdessä Lapinlahden kulttuuritoimi ry:n kanssa.

Avustus myönnetään vuoden 2018 määrärahoista käytettäväksi ajalle 1.11.2018–31.10.2019. Avustuksen käytöstä raportoidaan vuoden 2019 avustushaun yhteydessä elokuun 16. päivään mennessä erikseen lähetettävän raportointimallin pohjalta. Myönnettävä avustus on kirjanpidossa eriteltävä omaksi hankkeekseen. Vuoden 2020 avustukset kohdennetaan nyt jatkoon päässeille. Näistä avustuksista pyritään päättämään viimeistään syyskuussa 2019. Hankkeille järjestetään yhteinen seuranta- ja kehittämistilaisuus 6.5.2019.

Esittelijän perustelut

Vuoden 2018 toimialan talousarvion käsittelyn yhteydessä varattiin 900 000 euron erillinen määräraha kohdennettuun avustushakuun liikkumiseen ja harrastuksiin. Uuden avustuksen valmistelusta ovat vastanneet toimialan kumppanuusyksiköt.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyi kokouksessaan 13.02.2018, § 29 kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan harrastus/liikkuminen -avustuksen (900 000 euroa) myöntämisen periaatteista. Päätettiin, että avustuksella on tarkoitus toteuttaa Helsingin kaupungin strategian tavoitteita liikkumisen lisäämiseksi ja lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastustoiminnan edistämiseksi uudenlaisten toimintatapojen ja yhteistyömuotojen avulla liikunta-, kulttuuri- ja nuorisotoiminnan yhteishankkeina

Lisäksi päätettiin, että avustusta myönnettäisiin hankkeisiin, jotka edistävät uudenlaisilla kumppanuuksilla ja toimintamalleilla:

a) liikkumista ja arkiaktiivisuutta kaikenikäisille erityisesti niissä ryhmissä, jotka hyötyvät liikkumisesta terveytensä kannalta eniten tai/sekä

b) lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastustoimintaa ja tavoitetaan niitä lapsia ja nuoria, joille ei ole vielä harrastusta.

Tavoitteena on, että Helsingissä jokaisella lapsella ja nuorella on vähintään yksi harrastus. Näin ehkäistään ylisukupolvista syrjäytymistä sekä vahvistetaan lasten ja nuorten itsetuntoa. Liikkumisen edistämisen tavoitteena on erityisesti saada liikkeelle hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamisen kannalta keskeiset väestöryhmät,  sekä ne jotka hyötyvät liikkumisesta terveytensä kannalta eniten.

Hankkeissa katsottiin eduksi, että niissä sovelletaan muissa suomalaisissa tai kansainvälisissä kaupungeissa hyviksi todettuja malleja, toteutetaan rohkeita uusia kokeiluja tai tavoitetaan uusia kohderyhmiä. Ratkaisujen tuli perustua tavoiteltavan ihmisryhmän omaan toimintaan ja osallisuuteen.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan päätöksellä hankehakuun voivat osallistua rekisteröidyt yhteisöt kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön sektoreilta sekä muut järjestöt ja rekisteröidyt yhteisöt. Hakijoilla sai olla kumppaneina myös rekisteröimättömiä yhteisöjä ja toimintaryhmiä. Toimijoista vähintään yhden tuli olla toimialan avustuskriteerien mukainen. Avustusta eivät voi hakea yksityishenkilöt tai työryhmät yksinään. Päätettiin, että avustusta voidaan käyttää hankkeesta johtuviin kuluihin, jotka eivät ole toimijan suoranaisia perustoiminnan kuluja. Hankkeilla tuli lisäksi olla omarahoitusosuus.

Haku toteutettiin kaksivaiheisesti. Ensimmäinen hakukierros toteutettiin ideakilpailuna, joka oli avoinna maalis-huhtikuussa 2018. Haussa saatiin määräaikaan mennessä yhteensä 98 ideaa. Kaikki määräpäivään mennessä lähetetyt ideat julkaistiin Helsingin kaupungin osallistu.hel.fi -palvelussa, jossa kaupunkilaiset pääsivät kertomaan niistä mielipiteensä.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja teki toukokuussa päätökset (26.06.2018, § 31) jatkoon päässeistä hankkeista. Jatkoon valittiin suoraan 11 hanketta sekä niiden lisäksi viisi hankekokonaisuutta, joihin oli yhdistetty yhteensä 11 toimijaa. Ideakilpailun perusteella toiseen vaiheeseen valittavien hankkeiden kehittämiseen varattiin 70 000 euroa hankkeiden jatkokehittämiseen ja palvelumuotoiluprosessiin. Palvelumuotoiluprosessin aikana hakijoita tuettiin hankeideoiden edelleen kehittämisessä yhteisen kehittämistyöpajan sekä yksilöllisten valmennuskertojen avulla. Hakijoilta edellytettiin prosessin aikana sekä ideoiden selkeyttämistä että niiden kokeilemista erilaisten pilottien ja kokeilujen avulla. Hankkeita esiteltiin vielä yhteisessä demopäivässä 10.9.2018, jossa toteuttajat saivat palautetta hankeideoiden viimeistelyä varten ennen lopullisten hakemusten jättämistä. Avustettavien hankkeiden palvelumuotoiluprosessi oli toimialalla ensimmäinen laatuaan. Sen myötä hakijat saivat hankeideoiden kehittämiseen tärkeitä käytännön taitoja, joista on hyötyä myös tulevissa yhteyksissä. Toinen hakukierros päättyi 16.09.2018.

Haulla etsittiin kolmivuotisia isoja yhteishankkeita, joiden rahoitusta voidaan jatkaa erillispäätöksillä vuosina 2019 ja 2020 talousarvion määrärahojen puitteissa. Lisäksi varattiin mahdollisuus avata uusi haku keväällä 2019 ja/tai avustaa kolmivuotisten hankkeiden ohessa myös lyhyempikestoisia hankkeita

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan harrastus/liikkuminen -avustushaku keräsi suuren määrän erilaisia kehittämisideoita laajasti helsinkiläisiltä ja valtakunnallisilta kulttuurin, nuorisotyön ja liikunnan toimijoilta. Avustushaussa kokeiltiin onnistuneesti uudenlaisia hankekehittämisen ja kansalaisosallistumisen muotoja. Lisäksi kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kumppanuusyksiköt ovat tehneet haun tiimoilta tiivistä yhteistyötä ja tarkentaneet yhteisiä tavoitteitaan. Nyt esiteltävät hankkeet ovat pitkälle jatkokehitettyjä.

Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisojaostot ovat käsitelleet avustuksia 4.10.2018 ja antaneet hankkeista lausuntonsa.

Liikuntajaosto pyysi lausunnossaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakuntaa kiinnittämään huomiota Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry:n hankkeen toimijoiden osalta poliittisen yhdenvertaisuuden toteutumiseen kaikkien puolueiden nuorisojärjestöjen suhteen.

Kulttuurijaosto puolestaan toivoo lausunnossaan, että tulevaisuudessa hakuprosessi hiotaan sellaiseksi, että haettavat budjetit ovat realistisia ja lähempänä esittelijän lopullista esitystä. Lisäksi tulevaisuuden varalle suositetaan, että Satakolkyt- hankkeiden kaltaisissa monen toimijan kokonaisuuksissa kiinnitetään parempi huomio yhteistyön organisoinnille, varojen hyödylliselle käytölle sekä tulosten saavuttamiselle ja raportoinnille.

Hakemukset liitteineen ovat lautakunnan varsinaisten ja varajäsenten nähtävillä lautakunnan kokouspaikassa 16.10.2018 klo 15.45 alkaen.

Esittelijä

vs. kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Tuula Haavisto

Lisätiedot

Veikko Kunnas, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 310 37002

veikko.kunnas(a)hel.fi

Taina Korell, yksikön päällikkö, puhelin: 310 38038

taina.korell(a)hel.fi

Markku Toivonen, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 310 89053

markku.toivonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Harrastushaku, jatkoon päässeiden hankekuvaukset

Oheismateriaali

1

4H-Hubit digikerho_Helsingin 4H-yhdistys ry_arviointipohja

2

Break the Fight_Intomieliset ry_arviointipohja

3

FunNet-harrastusverkosto_Oranssi ry_arviointipohja

4

Good Move_Pukinmäen taidetalo-yhdistys ry_arviointipohja

5

Helsinki Rephotography_Wikimedia Suomi ry_arviointipohja

6

Kimallus_Sirkus Magenta ry ja Rock Cirkus ry_arviointipohja

7

Klubipallo_Helsingin Jalkapalloklubi ry_arviointipohja

8

Kulturpaletten_Föreningen för Drama och teater DOT rf_arviointipohja

9

Lapinlahden Löytäjät_Pro Lapinlahti ry ja Lapinlahden kulttuuritoimi ry_arviointipohja

10

Let´s Play CATCH_Vesaisten Helsingin piiri ry_arviointipohja

11

Liike jatkuu – tieto tukee (LIITO). Yhteishanke erityisen tuen tarpeessa olevien lasten ja nuorten harrastamisen lisäämiseksi_arviointipohja

12

Luontosovellus kännykkään_Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry_arviointipohja

13

Lähiökoutsi_Barreto Helsinki ry_arviointipohja

14

Satakolkyt_Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry_arviointipohja

15

Skeittikontti_Concrete Jam ja Helride Collevtive ry_arviointipohja

16

Starttimylly_Voimauttavan taiteen äärellä ry_arviointipohja

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätöshistoria

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaosto 04.10.2018 § 23

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto 04.10.2018 § 17

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto 04.10.2018 § 19

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 02.10.2018 § 187

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 13.02.2018 § 29

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja 26.06.2018 § 31

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25401

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 8771

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566