Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2018

1 (1)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/17

 

05.06.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 129

Nuorisopalvelujen nimikkotilajärjestelmän kokonaisuudistus

HEL 2018-005474 T 02 05 01 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti hyväksyä nuorisopalvelujen nimikkotilajärjestelmästä luopumisen ja samalla hyväksyä mallin, jossa korvaava tuki mahdollistetaan joko a) avustuksin tai b) sopimuksin tai c) siirtona järjestökonttoriin. Muutokset toteutetaan vuoden 2019 loppuun mennessä.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli kumppanuuspäällikkö Markku Toivonen.

Vastaehdotus:
Mari Holopainen: Lisätään päätökseen:

Lautakunta pitää tärkeänä, että esityksen mukaisesti nimikkotilajärjestelmän piirissä oleville toimijoille turvataan jatkossakin toimintaedellytykset. Nimikkotilat ovat erilaisia kokonaisuuksia ja osa tiloista on hyvin keskeisellä sijainnilla. Erityisesti niiltä osin, kun kaupunki omistaa tilat, kannattaisi jatkokäyttötarpeita arvioida yhteistyössä kaupunkiympäristötoimialan kanssa.

Nuorten partio- ja harrastustoiminnan jatkuvuus taataan nimikkotilajärjestelmästä luopumisesta huolimatta. Aikataulun tulee taata toiminnan jatkuminen. Pauligin huvilassa sijaitsevan ympäristöjärjestöjen yhteistoiminnan jatkuminen on kannatettavaa, vaikka nimikkotilamallista luovuttaisiin. Kaupungin omistamat ja ulosvuokrattavat muut tilat saattavat tarjota mahdollisuuden toiminnan jatkumiselle.

Kannattaja: Mika Ebeling

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Lisätään päätökseen: Lautakunta pitää tärkeänä, että esityksen mukaisesti nimikkotilajärjestelmän piirissä oleville toimijoille turvataan jatkossakin toimintaedellytykset. Nimikkotilat ovat erilaisia kokonaisuuksia ja osa tiloista on hyvin keskeisellä sijainnilla. Erityisesti niiltä osin, kun kaupunki omistaa tilat, kannattaisi jatkokäyttötarpeita arvioida yhteistyössä kaupunkiympäristötoimialan kanssa. Nuorten partio- ja harrastustoiminnan jatkuvuus taataan nimikkotilajärjestelmästä luopumisesta huolimatta. Aikataulun tulee taata toiminnan jatkuminen. Pauligin huvilassa sijaitsevan ympäristöjärjestöjen yhteistoiminnan jatkuminen on kannatettavaa, vaikka nimikkotilamallista luovuttaisiin. Kaupungin omistamat ja ulosvuokrattavat muut tilat saattavat tarjota mahdollisuuden toiminnan jatkumiselle.

Jaa-äänet: 7
Silja Borgarsdottir Sandelin, Elisa Gebhard, Arja Karhuvaara, Heimo Laaksonen, Otto Meri, Terhi Peltokorpi, Laura Varjokari

Ei-äänet: 4
Jussi Chydenius, Mika Ebeling, Mari Holopainen, Päivi Meros

Tyhjä: 0
 

Poissa: 2
Sami Muttilainen, Nasima Razmyar

Suoritetussa äänestyksessä esittelijän ehdotus voitti Mari Holopaisen vastaehdotuksen äänin 7-4. Poissa 2.

Esittelijä

nuorisoasiainjohtaja

Mikko Vatka

Lisätiedot

Markku Toivonen, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 310 89053

markku.toivonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Nuorisopalvelujen nimikkotilat ja järjestöt, kuvalk 22.5.2018

2

Nuorisopalvelujen nimikkotilojen tarkemmat tiedot, kuvalk 22.05.2018

3

Kumppanuuspäällikön päätös, Nimikkotilojen myöntäminen 1.9.2017-31.8.2018 23.5.2017

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Nimikkotilajärjestelmän uudistuksen tavoitteeksi on asetettu kuntalain kirjaus siitä, että helsinkiläiset ja helsinkiläiset toimijat saavat kunnan asukkaina oikeudenmukaisen ja tasapuolisen kohtelun.  Nykyinen järjestelmä ei ole tasapuolinen kaikkia toimijoita kohtaan vaan suosii niitä, jotka ovat sen piirissä. Toiminta-avustuksen yhteydessä myönnettävä vuokra-avustus on ollut tukena niille, joilla ei ole nimikkotilaa tai huonetta, mutta tilanne ei ole ollut tasapuolinen.  

Kaupunkistrategian kirjaus siitä, että Helsinki ymmärtää roolinsa yhä enemmän edellytysten luojana ja mahdollistajana sekä luo aktiivisesti kumppanuuksia kansalaisjärjestöjen kanssa myös edellyttää, että nuorisopalvelut valmistelevat esityksen, jolla nimikkotilajärjestelmän piirissä oleville toimijoille turvataan toimintaedellytykset nimikkotilajärjestelmän luopumisen jälkeen.

Nimikkotilajärjestelmästä luopuminen on myös avaus sen osalta, mitä kaupunki tukee avustuksin ja mitä palveluja kaupunki hankkii – ja onko tuohon väliin mahdollista kehittää jotain uutta tapaa toimia. Uudistusta ei ole valmisteltu säästötoimenpiteenä.

Taustaa nimikkotiloista

Kansalaistoiminnan laaja tukeminen on aina ollut yksi keskeisiä nuorisotoimen tehtäviä. Avustusten ja muun tukemisen lisäksi nuorisopalvelulla on hallinnassaan toimipaikkoja (11), joita myönnetään nimikkotiloiksi. Vielä 1990-luvulla nimikkotiloja oli reilu kaksikymmentä ja niissä toimi neljäkymmentä järjestöä, mutta pikku hiljaa niistä on luovuttu.

Nimikkotilalla tarkoitetaan huonetta tai huoneistoa, jotka myönnetään vuodeksi kerrallaan ajalle 1.9.– 31.8. Nimikkotilan hakijan pitää osoittaa yhdistyksen toiminnallisuuden täyttävät kriteerit, kuten esim. oma työntekijä, toiminnan laajuus ja säännöllisyys. Tilassa tulee olla toimintaa vähintään neljänä päivänä viikossa. Nimikkotiloja myönnetään nuorisoyhdistyksille raportointivelvoitteella. Nimikkotiloista päättää kumppanuuspäällikkö ja ne on haettava huhtikuun viimeiseen arkipäivään klo 16.00 mennessä kumppanuusyksiköstä. Mikäli tilan käyttö ei täytä myöntämiskriteereitä, voidaan tilan käyttö evätä. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö 1.1.2016 alkaen, kohta 10: Nimikkotilat)

Vuokra-avustus paikkaa osin epäoikeudenmukaista tilannetta

Koska nimikkotiloja on rajallinen määrä, on muilla nuorisojärjestöillä mahdollisuus hakea vuokra-avustusta toiminta-avustuksen yhteydessä. Vuokra-avustusta ovat oikeutettuja hakemaan ne toiminta-avustuskelpoiset yhdistykset, joilla on vuokrattuna oma toimitila. Vuokra-avustukseen ovat oikeutettuja myös ne helsinkiläiset varhaisnuoriso- ja nuorisopiirijärjestöt, joiden paikallisjärjestöt tai -osastot ovat oikeutettuja toiminta-avustuksiin. Vuokra-avustusta voidaan myöntää, mikäli yhdistyksellä on toimintaa tilassa vähintään neljänä päivänä viikossa (samat kriteerit kuin nimikkotilojen osalta).

Nuorisojaosto päättää vuosittain toimintalinjat vuokra-avustusten jakamisesta ja määrittelee vuokra-avustuksen enimmäismäärän. Yhdistys voi saada vuodessa vain yhden vuokra-avustuksen enimmäismäärän (300 euroa/kk). Jos järjestöllä on hallussaan nimikkotila, se ei ole oikeutettu vuokra-avustukseen. Vuokra-avustusta haetaan toiminta-avustushaun yhteydessä ja haettava summa on sisällytettävä avustushakemukseen. Avustushakemukseen on tällöin täytettävä vuokraselvitystiedot. Ensimmäistä kertaa vuokra-avustusta hakevien on toimitettava liitteenä kopio voimassa olevasta vuokrasopimuksesta. Mikäli vuokrasopimukseen tulee muutoksia, on kopio uudesta vuokrasopimuksesta liitettävä hakemukseen.

Nimikkotilojen haku ja raportointi

Nimikkotilojen hausta ilmoitetaan nuorisopalveluiden kumppanuusyksikön huhtikuun järjestötiedotteessa ja Internet-sivuilla. Viime vuonna hakemuksia saapui 16 kpl, joiden osalta myönteinen päätös tehtiin yhtä lukuun ottamatta kaikkien kanssa (kumppanuuspäällikön päätös 23.05.2017, § 35, liitteenä).  Myönnetty nimikkotila on tarkoitettu vain järjestön omaan käyttöön. Tilaa ei saa edelleen vuokrata tai luovuttaa kolmannelle osapuolelle. Tilan jakamisesta toisen järjestön kanssa tulee aina sopia erikseen nuorisopalvelujen kumppanuusyksikön kanssa. Nimikkotilan saaneen järjestön on ilmoitettava muista nimikkotilassa toimivista järjestöistä sille tarkoitetulla lomakkeella ja raportoitava tilan käytöstä kuukausittain seuraavan kuun 15. päivään mennessä.

Uudistettu malli

Nimikkotilojen vuokramenot ovat vuositasolla 320 000 euroa. Tilat ovat hyvin erikokoisia: kaksi suurinta (Paulig ja Partioasema) vievät vuokramenoista puolet ja vastaavasti kuuden pienimmän tilan vuokramenot ovat vuositasolla yhteensä noin 50 000 euroa. Valmistelun lähtötilanne on ollut se, ettei uudistuksella haeta säästöjä, vaan nykyinen vuokramenopotti siirrettäisiin helsinkiläisen kansalaistoiminnan edistämiseen.

Nuorisopalvelut on valmistellut uudenlaisen ja oikeudenmukaisemman mallin tukea nuorisopalveluiden kumppaneiden toimintaa, jossa niin avustukset, muu tuki ja mahdolliset nuorisotyölliset sopimukset ovat linjassa aiemmin hyväksyttyjen periaatteiden mukaisesti. Muutos lisää järjestöjen tukemisen läpinäkyvyyttä.

Toimialan hallinto myös selvittää parhaillaan toimialan ns. tuotekartan (tukemisen) moninaisuutta sekä maksuperusteiden ja hintojen muodostamisen lähtökohtia ja periaatteita. Tässä työssä selvitetään tuotekarttaan ja hinnastoihin sisältyvät alennukset ja subventiot (palvelut, tuotteet, rakennusten ja alueiden vuokrat, tilavuokrat, mukaan lukien avustusjärjestelmään sisältyvät hintojen tai maksujen alennukset/korvaukset) sekä näiden perusteet. Työn on määrä valmistua kesällä 2018.

Nimikkotilauudistuksen valmistelussa on kuultu kaikkia nimikkotilajärjestöjä sekä helsinkiläisten nuorisojärjestöjen yhteistyöjärjestöä Helsinki-Teamia sekä kaupunkiympäristön toimialaa ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan tilapalveluja. Valmistelua on tehty alkuvuodesta 2018 lähtien. Mahdolliset muutokset on tarkoitus toteuttaa vuoden 2019 kuluessa. Lisävauhtia valmisteluun on tuonut se, että kaupunkiympäristön toimialalla valmistellaan esitystä Pauligin Huvilan myymisestä. Nimikkotilajärjestelmän muutos on tarkoitus toteuttaa pääosin kesäkuun alusta 2019, mutta kuitenkin niin, että Pauligin huvilan ja Päijänteentien kerhotilan (molemmat kaupungin omia tiloja) osalta muutokset tehtäisiin jo vuodenvaihteessa 2018–2019.

Uudessa mallissa valmistellaan jokaisen nykyisessä järjestelmässä olevan järjestön osalta korvaava ratkaisu joko 1) avustuksin tai 2) sopimuksin tai mahdollisen välivuokrauksen avulla tai 3) mahdollisena siirtona järjestökonttoriin. Esityksessä lautakunta tekisi järjestelmästä luopumisesta periaatepäätöksen ja jokaisen järjestön osalta nuorisopalvelut jatkovalmistelevat täsmennetyn mallin korvaavasta tuesta. Tässä vaiheessa ei ole mahdollista varmuudella todeta tarkkaa euromäärää, kuinka paljon nimikkotilojen vuokrapotista on siirrettävissä vuokra-avustuksiin, koska selvitystyö mahdollisen järjestökonttorin osalta on vielä kesken. Tavoitteena on kuitenkin se, että nykyinen toiminta-avustuksen yhteydessä oleva vuokra-avustusta (300 euroa/kk) korotettaisiin 100–200 eurolla /kk. Parhaillaan useat järjestöt arvioivat mahdolliseen järjestökonttoriin siirtymistä (Viipurinkatu 2) ja tekevät omat päätöksensä asiasta lähiviikkoina.

Koska mm. partiolippukunnat ovat esittäneet huolensa uudistuksen vaikutuksista ja riskeistä toiminnalleen, nuorisopalvelut ja kaupunkiympäristö ovat laatimassa yhteistä kirjettä tilojen ulkopuolisille omistajille. Tässä kirjeessä kaupunki kertoo vuokranantajille muutoksesta ja kaupungin toiveesta, että  järjestöt voisivat jatkaa toimintaansa yhä nykyisissä tiloissa.

Nuorisopalvelut käyvät eräiden nykyisin nimikkotiloissa toimivien järjestöjen kanssa neuvotteluja nuorisotyöllisen tai eritysosaamisen hankinnasta (sopimukset.) Nämä neuvottelut ovat vielä alkutekijöissään. Nimikkotilamuutoksen yhteydessä selvitetään myös  liikuntapalvelulla käytössä olevan välivuokrausmallin soveltuvuus nuorisopalveluiden avustaman kansalaistoiminnan tukemiseen. Tässäkin mallissa kyse olisi myös kaupungin ja järjestön välisestä (määräaikaisesta) sopimuksesta.

Esittelijä

nuorisoasiainjohtaja

Mikko Vatka

Lisätiedot

Markku Toivonen, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 310 89053

markku.toivonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Nuorisopalvelujen nimikkotilat ja järjestöt, kuvalk 22.5.2018

2

Nuorisopalvelujen nimikkotilojen tarkemmat tiedot, kuvalk 22.05.2018

3

Kumppanuuspäällikön päätös, Nimikkotilojen myöntäminen 1.9.2017-31.8.2018 23.5.2017

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 22.05.2018 § 112

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25401

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 8771

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566