Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2017

1 (1)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/4

 

03.10.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 51

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle Kivinokan vanhan metsän luonnonsuojelualueen perustamisesta

HEL 2017-005076 T 11 01 04

Lausunto

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi asiasta seuraavan lausunnon:

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta puoltaa Kivinokan vanhan metsän luonnonsuojelualueen perustamisesityksen hyväksymistä esitetyn rajauksen mukaisesti.

Lautakunta katsoo, että Kivinokan vanhan metsän luonnonsuojelualueen hoito- ja käyttösuunnitelmaan määräyksissä tulee virkistyskäyttö huomioida ja alueen ulkoilumahdollisuuden turvata, koska Kivinokan keskeisesti ja lähellä asuntoalueita sijaitseva alue on eri käyttäjäryhmien runsaasti käyttämä ulkoilu- ja virkistysalue ja koska luonnonsuojelualueen perustamisesitystä viedään eteenpäin ”Luontolahjani 100-vuotiaalle” -kampanjan edellyttämässä nopeassa aikataulussa.

Toimialan ympäristökasvatus- ja retkitoiminnassa on havaittu nuorten luontosuhteen heikkenemistä; luonnossa ei osata tai uskalleta liikkua. Kaikilla nuorilla ei ole mahdollista saada hyviä luontokokemuksia esimerkiksi kesämökkeillen ja tämä on huolestuttavaa, koska hyvä luontosuhde on tärkeä osa ympäristövastuulliseksi kansalaiseksi kasvua.  Uusimmissa tutkimuksissa on myös havaittu mm. metsäisessä luonnossa oleskelun vaikuttavan positiivisesti terveyteen; sekä psyykkiseen että fyysiseen. On tärkeää, että nuorilla on mahdollisuuksia omatoimisesti tai ohjatusti saada näitä terveyshyötyjä luonnosta. Tästä syystä luonnonsuojelualueiden tulee olla kaupungissa, julkisella liikenteellä saavutettavissa.

Esittelijä

hallintojohtaja

Kirsti Laine-Hendolin

Lisätiedot

Hannu Airola, projektipäällikkö, puhelin: 310 87743

hannu.airola(a)hel.fi

Susanne Österlund-Toivonen, toiminnanjohtaja, puhelin: 310 89125

susanne.osterlund-toivonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto on pyytänyt kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnalta lausuntoa Kivinokan vanhan metsän luonnonsuojelualueen perustamisesta. Lausunto on pyydetty antamaan 16.10.2017 mennessä.

Kivinokan vanha metsä sijaitsee Vanhankaupunginlahden kaakkoisrannalla Kivinokan niemellä, vastapäätä Vanhankaupunginselän toisella puolella olevaa Viikin luonnonsuojelualuetta sekä lähellä luonnonsuojeluohjelmaan kuuluvaa Fastholman ja Saunalahden itärannan aluetta ja rajautuu Vanhankaupunginlahden Natura 2000 lintuvesialueeseen ja Viikin-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueeseen. Alue olisi myös pinta-alaltaan 12,5 hehtaaria ja sijaitsee keskeisesti lähellä Helsingin maantieteellistä keskipistettä ja kaupungin syntysijaa.

Kivinokan vanha metsä on uudessa yleiskaavassa merkitty viher- ja virkistysalueeksi ja kaupunkiluonto teemakartassa suojeltavaksi sekä sisältyy Helsingin luonnonsuojeluohjelman 2015–2024 rauhoitettaviksi esitettyihin kohteisiin.

Emma Karin ja 44 muun valtuutetun allekirjoittamaan ja 1.2.2017 päivättyyn ”Luonnonlahjani satavuotiaalle” – luonnonsuojelukampanjaan 100-vuotiaan Suomen kunniaksi valtuustoaloitteeseen 11.4.2017, § 87 antamassaan lausunnossa liikuntalautakunta totesi, että:

"Liikuntalautakunta näkee kannatettavana ja myönteisenä Helsingin kaupungin osallistumisen ”Luonnonlahjani satavuotiaalle” -luonnonsuojelukampanjaan 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Puhdas ja monimuotoinen luonnonympäristö tärkeä kaikille suomalaisille monipuolisen virkistyskäytön, ekologisen kestävyyden ja matkailun merkittävyyden takia.

Liikuntalautakunta katsoo, että tämän Suomen satavuotisjuhlien osana olevan kampanjan tavoite on merkittävä. Siihen tulee valita ja ilmoittaa sellaisia kohteita, joiden muuttamisesta luonnonsuojelualueiksi vallitsee mahdollisimman suuri yksimielisyys eikä niiden osalta ole mahdollisesti tulossa ristiriitoja tai suuria selvitys- ja jatkosuunnittelutarpeita. Kampanjan aikataulun ja luonteen vuoksi olisi selkeintä valita ilmoitettavat kohteet Helsingin luonnonsuojeluohjelma 2015–2024 kohteiden joukosta ja painottaa sellaisia kohteita, joiden kohdalla edellä mainitut seikat täyttyvät.

Liikuntalautakunta katsoo, että valtuustoaloitteessa mainittujen lisäselvityksiä, suunnittelua, tarkistuksia sekä neuvotteluja ja keskusteluja tarvitsevien Hallainvuoren ja Paloheinä-Haltialan metsän sijasta Helsingin kaupunki ilmoittaisi kampanjaan Kivinokan vanhan metsän. Tämän alueen osalta on rauhoitusta jo valmisteltu, eikä tämän alueen osalta ole näköpiirissä ristiriitoja tai epäselvyyksiä. Kivinokan vanhan metsän alue liittyy myös olemassa oleviin luonnonsuojelualueisiin."

Koska Kivinokan vanhan metsän luonnonsuojelualueen perustamisesitys viedään eteenpäin ”Luontolahjani 100-vuotiaalle” -kampanjan edellyttämässä nopeassa aikataulussa ei alueen hoito- ja käyttösuunnitelmaa ole normaalista Helsingissä noudatettavasta käytännöstä poiketen ehditty tehdä. Niinpä on tärkeää huomioida keskeisesti ja lähellä asuinalueita sijaitsevan alueen runsas ja eri käyttäjäryhmiä palveleva ulkoilu- ja virkistyskäyttö, sekä sen turvaaminen alueen hoito- ja käyttösuunnitelmaa tehtäessä. Virkistys- ja ulkoilukäytön ja monipuolisen metsäluonnon lajien elinolosuhteiden turvaamisen osana tulee luonnonsuojelualueen kulkemisen ja käytön ohjaamiseen sekä alueen rajojen merkitsemiseen, sekä vieraslajien alueelle leviämisen ehkäisemiseen kiinnittää erityistä huomiota.

Esittelijä

hallintojohtaja

Kirsti Laine-Hendolin

Lisätiedot

Hannu Airola, projektipäällikkö, puhelin: 310 87743

hannu.airola(a)hel.fi

Susanne Österlund-Toivonen, toiminnanjohtaja, puhelin: 310 89125

susanne.osterlund-toivonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 15.09.2017 § 36

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 4800

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 8771

0201256-6

FI7880001501583513

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

liikuntavirasto@hel.fi

http://www.hel.fi/liikunta

+358 9 310 87770

 

FI02012566