Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

23/2022

1 (3)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/4

 

20.12.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 208

Helsingin lähiliikuntapaikkaohjelma 2022–2032

HEL 2022-014780 T 10 05 01

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti hyväksyä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan osalta Helsingin lähiliikuntapaikkaohjelman vuosille 2022–2032 ohjeellisesti noudatettavaksi.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli ulkoilupalvelupäällikkö Stefan Fröberg.

Esittelijä

liikuntajohtaja

Tarja Loikkanen

Lisätiedot

Stefan Fröberg, ulkoilupalvelupäällikkö, puhelin: 310 87901

stefan.froberg(a)hel.fi

Minttu Perttula, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36171

minttu.perttula(a)hel.fi

Liitteet

1

lähiliikuntapaikkaohjelma_20221103_web

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin lähiliikuntapaikkaohjelman tavoitteena on Helsingin kaupungin lähiliikunnan palvelutason linjaaminen ja ohjelmointi. Tarkoituksena on kehittää tasapuolisesti helsinkiläisiä palveleva, riittävä ja monipuolinen lähiliikuntaverkosto. Työn aikana on lisäksi määritetty verkoston mitoituksen kriteerit ja ohjelmoitu lähiliikuntapaikkojen kehittämistarpeet seuraavan noin kymmenen vuoden jaksolle. Tässä yhteydessä on huomioitu investointien lisäksi kohteiden ylläpidon resurssit. Kehittämisohjelmassa korostuu huonokuntoisten kohteiden kunnostus, verkoston aukkopaikkojen täydentäminen ja verkoston tasapuolisuutta edistävät toimenpiteet. Lisäksi ohjelma tähtää eri hallintokuntien välisen yhteistyön kehittämiseen ja esteettömyyden kriteerien määrittelyyn. Lähiliikuntapaikkojen sijoittelussa tullaan jatkossa ottamaan aiempaa enemmän huomioon myös kouluverkosto ja koulunpihojen tarjoamat mahdollisuudet lähiliikuntapaikka verkoston täydentämisessä.

Lähiliikuntapaikkaohjelma on laadittu syksyn 2021 ja kevään 2022 aikana työryhmässä, jonka muodostivat kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan liikuntapalvelujen, kaupunkiympäristön kaupunkitila- ja maisemasuunnittelun sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan edustajat. Tähän työhön ei ole sisältynyt asukasvuorovaikutusta.

Lähiliikuntapaikkaohjelma vastaa sekä kaupunkistrategian tavoitteisiin että koronaepidemian myötä Helsingin kaupungin tarjoamien lähiliikunta- ja luontopalvelujen kasvaneen käytön vaatimuksiin. Strategian mukaisesti Helsinki haluaa kohentaa liikkuvan elämän edellytyksiä ja edistää matalan kynnyksen liikkumisen mahdollistavia palveluja kuten ulkokuntosaleja. Koronan myötä on korostunut tarve saada nuoret takaisin harrastusten pariin. Lisäksi lähiliikuntapaikat osaltaan vähentävät alueiden eriytymistä, lisäävät viihtyisyyttä ja ovat kohtaamispaikkoja eri-ikäisille ja -taustaisille helsinkiläisille.

Lähiliikunnan käsite on laaja ja työn aikana on täsmennetty lähiliikunnan määritelmiä ja luotu kokonaiskuva lähiliikuntapaikkojen määrästä, laadusta ja saavutettavuudesta. Yksi keskeinen käsitettä määrittävä seikka on tarjonnan maksuttomuus ja avoimuus. Matalan kynnyksen paikat kytkeytyvät arjen kulkureitteihin ja sopivat ympäristöönsä ja kaupunkikuvaan. Uusia paikkoja on tarkoitus rakentaa sinne, missä ihmisvirrat ovat suuria.

Lähiliikunta- ja ulkokuntoilupaikat ovat Helsingissä useiden toimialojen vastuulla, ja niitä rakennuttavat ja ylläpitävät useat eri tahot. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vastuulla ovat erityisesti liikuntapuistoissa, uimarannoilla, maauimaloissa ja ulkoilureittien varrella sijaitsevat lähiliikunta- ja ulkokuntoilupaikat.

Ulkokuntoilupaikoista kerätään säännöllisesti käyttäjäpalautetta, ja kahdessa ulkokuntoilupaikassa tehdään ajantasaista, laitekohtaista käytön seurantaa. Osa lähiliikuntapaikoista ja ulkokuntoilupaikoista täyttää esteettömyyden erityistason vaatimukset, ja osa niistä on kohdistettu erityisesti senioreille. Ulkokuntoilulaitteiden kehitys on ollut viime vuosina huimaa ja Helsingin kaupunki on toiminut kehityksessä edelläkävijänä

Esittelijä

liikuntajohtaja

Tarja Loikkanen

Lisätiedot

Stefan Fröberg, ulkoilupalvelupäällikkö, puhelin: 310 87901

stefan.froberg(a)hel.fi

Minttu Perttula, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36171

minttu.perttula(a)hel.fi

Liitteet

1

lähiliikuntapaikkaohjelma_20221103_web

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Fredriksberg, Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

 

 

FI02012566