Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

19/2022

1 (4)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/6

 

25.10.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 181

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Silja Borgarsdóttir Sandelinin toivomusponnesta, jossa edellytetään selvittävän mahdollisuutta lisätä uusia tapoja toteuttaa veneiden talvisäilytyspaikkoja

HEL 2022-009093 T 00 00 03

Lausunto

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi asiasta seuraavan lausunnon:

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta ei pidä tällä hetkellä mahdollisena lisätä talvisäilytyspaikkojen määrää sellaisilla keinoilla, jotka edellyttävät laajoja uusia aluevarauksia kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan hallinnoimilla alueilla. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan hallinnoimien alueiden puitteissa on nykyisillä taloudellisilla edellytyksillä vain hyvin rajalliset mahdollisuudet kehittää ja toteuttaa myöskään uusia talvisäilytyksen ratkaisuja, kuten venehotelleja.

Veneiden talvisäilytysratkaisuja on selvitetty

Talvisäilytykseen liittyviä toiminnallisia edellytyksiä on selvitetty. Veneiden talvisäilytystä käsittelevä raportti laadittiin vuonna 2016 tiiviissä yhteistyössä helsinkiläisten veneilyseurojen (Helvene) ja kaupunkiorganisaation kanssa. Raportissa talvisäilytystilanteeseen ehdotettiin neljää mahdollista ratkaisua.

Keskeisenä keinona talvisäilytysongelman ratkaisemiseksi raportissa nostetaan esille uusien talvisäilytysalueiden määrääminen sekä uusien talvisäilytysratkaisujen mahdollistaminen kaavoituksella. Tällä hetkellä on kuitenkin arvoitu, että vuoteen 2025 mennessä nykyisistä talvisäilytyspaikoista poistuu noin 1 900 paikkaa ja korvaavia paikkoja saadaan lähivuosina vain rajallisesti. Myös satamapaikkoja poistuu ranta-alueiden rakentamishankkeiden myötä lopullisesti tai väliaikaisesti ja myös korvaavia satamapaikkoja tarvitaan. Veneiden talvisäilytyspaikkojen riittävyyden haastetta kaavoituksen keinoin ratkaistaan kaupunkiympäristön toimialalla osana maankäytönsuunnittelua, jonka jälkeen talvisäilytysalueet on perinteisesti osoitettu kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan ylläpitoon.

Raportissa ehdotetaan talvisäilytyspaikkojen lisäämistä alueiden rinnakkais- ja vuoroittaiskäytön sekä tilapäiskäytön kautta. Liikuntapalvelukokonaisuus on selvittänyt mahdollisuutta käyttää risteilyalusten laiturialueita talvisäilytykseen risteilykauden ulkopuolella, mutta nämä ratkaisut ovat osoittautuneet kalliiksi ja talvisäilytyskauden näkökulmasta liian lyhytaikaisiksi. Rastilan leirintäalueen soveltuvuutta veneiden talvisäilytykseen on selvitetty, mutta alueella on paljon leirintäaluetoimintaa myös talvella eikä se ole yhteen sovitettavissa veneiden talvisäilytyksen kanssa.

Osaratkaisuna talvisäilytyspaikkojen riittävyyden haasteeseen raporttiin on kirjattu pienempien, trailerilla kuljetettavien veneiden sijoittaminen kauemmaksi satamista. Malmin lentokentälle on tarkoitus saada 350 trailerilla kuljetettavien veneiden talvisäilytyspaikkaa. Raportissa tunnistettu neljäs keino ratkaista talvisäilytyksen haastetta on nykyisten talvisäilytysalueiden käytön tehostaminen. Keinoja olemassa olevien talvisäilytysalueiden tiiviimpään käyttöön on harkittu, mutta esimerkiksi alueen ruuduttamisen on osoitettu heikentävän mahdollisuutta veneiden tiiviiseen sijoittamiseen. Myös talvisäilytysalueiden viheralueet on koettu tärkeiksi maiseman ja viihtyvyyden kannalta ja ne on pyritty säilyttämään. Venekerhojen talvisäilytysalueiden mahdollista vajaakäyttöä tutkitaan yhteistyössä venekerhojen kanssa.

Veneiden talvisäilytyksen uusia ratkaisuja on kokeiltu

Liikuntapalvelukokonaisuuden hallinnoimissa satamissa on tehty kokeiluja, jotka mahdollistaisivat veneiden säilyttämistä talven yli satamassa aisapaikoillaan. Hakanimen satamassa testattiin yritysyhteistyössä aisojen väliin kiinnitettävää laitetta, joka nostaisi veneen ylös vedestä. Kyseinen laite osoittautui kustannuksiltaan korkeaksi. Myös merta jäistä avoimena pitävää laitetta on testattu, mutta myös se on osoittautunut käyttökustannuksiltaan kalliiksi, mikä vain korostuu nykyisillä energiakustannuksilla.

Mahdollisena uutena keinona lisätä talvisäilytyspaikkojen määrä ilman laaja-alaisia uusia aluevarauksia voi mainita niin kutsutut venehotellit, jotka moninkertaistaisivat talvisäilytyspaikkojen määrän, mutta ovat investointeina kalliita. Venehotellille oli varattu paikka maankäytönsuunnittelussa Jätkäsaareen. 

Veneiden talvisäilytyksen nykytila ja tulevaisuudennäkymät

Veneilyn suosio kasvaa ja venepaikkojen kysyntä ylittää tarjonnan. Vuonna 2021 kaupungin vuokraamille venepaikoille oli 3 600 hakijaa enemmän kuin jaettavia venepaikkoja. Kaiken kaikkiaan venepaikkojen määrä on kuitenkin kasvanut viimeisten vuosikymmenten aikana Helsingin alueella, mutta samaan aikaan veneiden talvisäilytykseen ei ole osoitettu paikkoja samassa suhteessa.

Helsingin talvisäilytysalueilla on talvisäilytyspaikkoja yhteensä noin 6 700 kpl. Helsingin talvisäilytysalueiden talvisäilytyspaikkojen määrä venesatamien venepaikkoihin nähden on nykyisellään noin 50 %, eli noin puolet viedään muualle talvisäilytykseen. Veneitä säilytetään talvisäilytysalueiden lisäksi mm. kaupallisissa talvisäilytyshalleissa, asuinrakennusten piha-alueilla, yritysten piha- ja huoltoalueilla, vapaa-ajanasuntojen yhteydessä sekä ulkomailla. Joitain suuria vahvarunkoisia veneitä säilytetään laitureissa talven yli.

Vuoteen 2025 mennessä poistuu nykyisistä paikoista noin 1 900 talvisäilytyspaikkaa. Korvaavia paikkoja saadaan lähivuosina vain rajallisesti. Porvoon Tolkkisiin kaavoitetaan Helsingin omistamalle alueelle noin 1 000 venepaikkaa, jotka ovat käytettävissä aikaisintaan vuonna 2026, riippuen kaavaprosessin etenemisestä ja alueen rakentamishankkeen etenemisestä. Valmistuessaan Tolkkinen kuitenkin ratkaisee merkittävällä tavalla talvisäilytyskysymystä. Karkeasti sanoen talvisäilytyspaikoista tulee olemaan pulaa erityisesti parin seuraavan vuoden aikana, mutta Tolkkisen alueen valmistuttua talvisäilytyspaikkoja on tarjolla noin puolelle venepaikkojen määrästä.

Esittelijä

liikuntajohtaja

Tarja Loikkanen

Lisätiedot

Stefan Fröberg, ulkoilupalvelupäällikkö, puhelin: 310 87901

stefan.froberg(a)hel.fi

Liitteet

1

Borgarsdottir Sandelin Silja, Toivomusponsi kvsto 1.6.2022 asia 11

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslia on pyytänyt 31.12.2022 mennessä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta lausuntoa kaupunginhallitukselle valtuutettu Silja Borgarsdóttir Sandelinin toivomusponnesta, jossa edellytetään selvitettävän mahdollisuutta lisätä uusia tapoja toteuttaa veneiden talvisäilytyspaikkoja. Toivomusponsi kokonaisuudessaan on liitteenä.

Toivomusponnesta on pyydetty lausuntoa myös kaupunkiympäristölautakunnalta.

Esittelijä

liikuntajohtaja

Tarja Loikkanen

Lisätiedot

Stefan Fröberg, ulkoilupalvelupäällikkö, puhelin: 310 87901

stefan.froberg(a)hel.fi

Liitteet

1

Borgarsdottir Sandelin Silja, Toivomusponsi kvsto 1.6.2022 asia 11

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Fredriksberg, Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

 

 

FI02012566