Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

19/2021

1 (3)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/5

 

14.12.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 202

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet

HEL 2021-012975 T 02 05 01 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet ja valvoo niiden toteutumista toimialatasoisesti seuraavasti:

Kulttuurin ja vapaa-ajan avustuksilla rakennetaan demokraattista ja elinvoimaista kaupunkia. Avustukset edistävät helsinkiläisten hyvinvointia ja terveyttä. Avustuksin edistetään YK:n Agenda 2030 tavoitteita.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksilla:

        Vahvistetaan kansalaisyhteiskuntaa

        Vahvistetaan helsinkiläisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta

        Tuetaan monipuolista kulttuurin ja vapaa-ajan tarjontaa

        Parannetaan helsinkiläisten mahdollisuuksia merkitykselliseen elämään

        Edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurillisesti kestävää toimintaa.

Kulttuuri-, liikunta-, ja nuorisojaostot päättävät avustusten yksityiskohtaiset myöntämis- ja arvionitikriteerit ottaen huomioon lautakunnan hyväksymät periaatteet sekä voimassa olevan kaupunkistrategiaohjelman. Useampaa kuin yhtä palvelua koskevat avustusten myöntämis- ja arviointikriteerit päättää lautakunta.

Avustuspäätökset ovat harkinnanvaraisia ja avoimesti haettavissa lukuun ottamatta laitosavustuksia ja palkintoja. Avustuspäätökset tehdään esittelystä. Avustustoiminnassa noudatetaan kulloinkin voimassa olevia kaupungin yleisohjeita.

Valtuustokauden aikana yhtenäistetään avustusjärjestelmän vaikuttavuusarviointia kokonaisuutena. Lisäksi kehitetään avustustoiminnan seurantaa, arviointia ja käytön valvontaa.

Lautakunta käsittelee vuosittain avustettavien yhteisöjen toimintaan tehtyjen toiminnan ja talouden tarkastuksen tuloksia ja niistä johdettuja toimenpidesuosituksia. Samassa yhteydessä arvioidaan jatkossa myös avustustoiminnan periaatteiden toteutumista.

Esittelijä

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Tommi Laitio

Lisätiedot

Inari Penttilä, kehittämisasiantuntija, puhelin: 310 21606

inari.penttila(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin hallintosäännön 17 luvun 1 §:n mukaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet ja valvoo avustusperiaatteiden toteutumista toimialatasoisesti. Lautakunnan jaostot päättävät avustusperiaatteisiin pohjautuvat avustusten myöntämisen perusteet (hakemusten arviointikriteerit) ja päättävät avustusmäärärahojen jakamisesta. Päätökset tehdään esittelymenettelyyn perustuen ja ne ovat harkinnanvaraisia.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on hyväksynyt nykyiset avustustoiminnan periaatteet kokouksessaan 13.2.2018, § 28. Päätösehdotuksessa on vahvistettu avustustoiminnan suhdetta demokratiaan ja kestävään kehitykseen. Tätä perustelee myös vuosina 2019–2021 tehty palvelustrategiatyö, joka entisestään selkeyttää avustusten ja ostopalvelujen eroa. Valmistelun lähtökohtana on ollut, että vahva ja vapaa kulttuurin kenttä ja kansalaisyhteiskunta ovat keskeisiä edellytyksiä demokraattiselle yhteiskunnalle. Toimialan palvelustrategia korostaa aiempaa voimakkaammin, että avustustoiminnalla tuetaan jonkun toisen toteuttamaan toimintaa, jonka kaupunki katsoo tukemisen arvoiseksi. Avustustoiminta on vastikkeetonta tukea, mikä erottaa sen esimerkiksi yhteistyöhankkeista tai ostopalveluista. Avustuksilla tuetaan eettistä toimintakulttuuria, joka edellyttää sekä kaupungilta että avustusten saajilta yhteistyötä, rehellisyyttä, oikeudenmukaisuutta ja yhdenvertaisuutta.

Avustamisen periaatteille on valmisteltu palvelukokonaisuuksien kumppanuusyksiköissä toimenpiteet ja mittarit, joissa painottuvat vuorovaikutuksen ja viestinnän kehittäminen, avustusvalmisteluun liittyvien prosessien parantaminen ja kehittäminen yhdessä palvelukokonaisuuksien kesken, avustusten hakijoilta ja saajilta kerätty tieto ja palaute sekä avustusten jakautumisen alueellisen seurannan kehittäminen. Parin seuraavan vuoden aikana tuetaan myös koronapandemiasta elpymistä yhteisen palautumisohjelman kautta. Kaupungissa tarjolla olevaa toimintaa arvioidaan kokonaisuutena ja toiminnan monipuolisuutta tuetaan avustuksin, jotka monipuolistavat kaupungin kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalveluiden omaa palvelutarjontaa.

Esittelijä

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Tommi Laitio

Lisätiedot

Inari Penttilä, kehittämisasiantuntija, puhelin: 310 21606

inari.penttila(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Fredriksberg, Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

 

 

FI02012566