Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

19/2021

1 (3)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/3

 

14.12.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 200

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan esitys kaupunginhallitukselle koronamäärärahan käytöstä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla

HEL 2021-013311 T 02 02 02

Esitys

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli talous- ja suunnittelupäällikkö Mika Malmberg.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Paavo Arhinmäen ehdotuksesta.

Esittelijä

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Tommi Laitio

Lisätiedot

Tommi Laitio, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja, puhelin: 310 89045

tommi.laitio(a)hel.fi

Reetta Sariola, suunnitteluyksikön päällikkö, puhelin: 310 32987

reetta.sariola(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Esitysehdotus

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus kohdentaa vuoden 2022 talousarvion talousarviokohdalle 1 30 01, Kaupunginhallituksen käyttövarat, koronasta toipumiseen eli koronan aiheuttamiin jälleenrakennustarpeisiin varatusta 70 miljoonan euron määrärahasta 8 miljoonaa euroa kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle käytettäväksi kulttuuri- ja tapahtuma-alan tukemiseen, lasten ja nuorten hyvinvointivajeen korjaamiseen, ikääntyneiden mielen hyvinvoinnin ja liikkeelle lähtemisen tukemiseen sekä ulkoilun ja liikunnan mahdollisuuksien vahvistamiseen.

Määrärahan jakautuminen:

        Kulttuuri- ja tapahtuma-alan tukemiseen 3 520 000 euroa, josta avustuksiin 1 850 000 euroa

        Lasten ja nuorten hyvinvointivajeen korjaamiseen 3 400 000 euroa, josta avustuksiin 1 000 000 euroa

        Ikääntyneiden mielen hyvinvoinnin ja liikkeelle lähtemisen tukemiseen 520 000 euroa

        Ulkoilun ja liikunnan mahdollisuuksien vahvistamiseen 560 000 euroa

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin talousarvioon vuodelle 2022 on kaupunginhallituksen käyttövaroihin vuodelle varattu kaupunkistrategian 2021−2025 mukaisesti 70 miljoonaa euroa koronasta toipumiseen eli koronan aiheuttamiin jälleenrakennustarpeisiin. Paketti jaetaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialan, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan sekä sosiaali- ja terveystoimialan kesken erillisen käyttösuunnitelman mukaisesti. Koronapalautumisen kokonaisuudesta pääosa kohdennetaan sosiaali- ja terveyspalvelujen hoito- ja palveluvelan korjaamiseen vuonna 2022, lisäksi kohdennetaan resursseja lasten ja nuorten oppimis- ja hyvinvointivajeen korjaamiseksi sekä tuetaan kulttuuri- ja tapahtuma-alaa. Vuonna 2022 käyttämättä jääneet määrärahat siirretään vuodelle 2023.

Koronapalautumisen määrärahat jakautuvat siten, että kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle ohjataan 17 miljoonaa, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle 8 miljoonaa ja sosiaali- ja terveystoimialalle 45 miljoonaa. Kaikki tämä tullaan käyttämään kaupunkilaisten hyvinvoinnin lisäämiseen ja koronasta palautumiseen.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta esittää, että toimiala kohdistaa määrärahat siten, että niillä tuetaan laajasti kaupunkilaisten hyvinvoinnin lisäämistä ja koronasta palautumista. Määrärahan esitetään kohdentuvan kulttuuri- ja tapahtuma-alan tukemiseen, lasten ja nuorten hyvinvointivajeen korjaamiseen, ikääntyneiden mielen hyvinvoinnin ja liikkeelle lähtemisen tukemiseen sekä ulkoilun ja liikunnan mahdollisuuksien vahvistamiseen.

Tapahtuma- ja kulttuurialan koronapalautumisen kohdistetaan 3,52 miljoonaa euroa, josta avustuksiin 1,85 miljoonaa euroa. Lasten ja nuorten hyvinvointivajeen korjaamiseen kohdistetaan 3,4 miljoonaa euroa, josta liikuntatoimijoiden avustuksiin 1 miljoona euroa. Lisäksi ikääntyneiden mielen hyvinvoinnin ja liikkeelle lähtemisen tukemiseen osoitetaan 520 000 euroa sekä kaupunkilaisten ulkoilun ja liikkeelle lähtemisen tueksi osoitetaan 560 000 euroa.

Tapahtuma- ja kulttuurialan koronapalautumiseksi toimijoille kohdistetaan avustuksia, pilotoidaan mikroavustamista, vahvistetaan työllistämistä ja osaamista, toteutetaan tilojen väliaikaiskäytön kokeiluja kentän toimijoiden kanssa, lisätään tapahtumallisuutta keskustaan sekä kaupunkikeskuksiin sekä lisätään kentän vuoropuhelua.

Lasten ja nuorten hyvinvointivajeen korvaamiseksi vahvistetaan mielen hyvinvointia sekä vähennetään yksinäisyyttä, mm. lisäämällä koulunuorisotyötä, kehittämällä kaveritoimintaa ja yksinäisyystyötä, vahvistamalla perustoimintaa nuorisotyössä, lisäämällä lasten ja nuorten tapahtumatoimintaa kirjastoissa sekä laajentamalla koulu-PT (personal trainer) -toimintaa toiselle asteelle. Lisäksi nuorten työelämätaitoja ja ensimmäisten työkokemusten saamisen toimenpiteitä vahvistetaan kesätyö-, harjoittelu- ja mikrotyötoimintaa lisäämällä.

Ikääntyneiden mielen hyvinvointia ja liikkeelle lähtemistä edistetään lisäämällä vapaaehtois- ja kaveritoimintaa sekä vahvistamalla yhteistyötä sen toteuttamisessa. Ikääntyneille suunnattua viestintää ja vuorovaikutteisia etädigipalveluja lisätään.

Kaupunkilaisten ulkoilua ja liikkeelle lähtemistä edistetään lisäämällä ulkoilupalvelujen löydettävyyttä, avaamalla koulujen liikuntatiloja sekä kiihdyttämällä ulkoiluolosuhteiden rakentamista ja parantamista.

Esittelijä

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Tommi Laitio

Lisätiedot

Tommi Laitio, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja, puhelin: 310 89045

tommi.laitio(a)hel.fi

Reetta Sariola, suunnitteluyksikön päällikkö, puhelin: 310 32987

reetta.sariola(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Fredriksberg, Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

 

 

FI02012566