Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

16/2021

1 (4)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/7

 

09.11.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 177

Myllypuron kirjaston laajennus

HEL 2021-010025 T 10 06 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti hyväksyä Myllypuron kirjaston tarveselvityksen.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli aluekirjastopalvelujen johtaja Saara Ihamäki. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Palautusehdotus:
Hilkka Ahde: Lautakunta palauttaa esityksen uudelleen valmisteltavaksi sillä ajatuksella, että kulttuuri-ja vapaa-ajan toimiala ottaa Myllypuron asukastilan vastuulleen  ja toiminta jatkuisi näiden tilojen osalta toistaiseksi ennallaan. Asukastalotoiminnan jatkoa ja mahdollista kirjaston laajenemista arvioitaisiin uudelleen sen jälkeen kun tiedetään, mille toimialalle asukastalotoiminta sote-uudistuksen toimeenpanoon liittyvien päätösten jälkeen asettuu.

Toiminnan arvioinnissa tulisi ottaa huomioon myös alueen asukkaiden ja yhdistysten tarpeet sekä toiveet. Asukastalotoiminnan jatkumiselle annettava lisäaika on tarpeen myös siitä syystä, että tieto toiminnan päättymisestä on tullut sekä Myllypuro-seuralle että alueen yhdistyksille hyvin lyhyellä varoitusajalla.

Hilkka Ahteen palautusehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.

Hilkka Ahde jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.

Esittelijä

kirjastopalvelujen johtaja

Katri Vänttinen

Lisätiedot

Saara Ihamäki, aluekirjastopalvelujen johtaja, puhelin: 310 85503

saara.ihamaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Tarveselvitys

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Myllypuron mediakirjasto on toiminut Myllypuron ostoskeskuksessa osoitteessa Kiviparintie 2 J Erikoissijoitusrahasto Evli Vuokratuoton omistamissa tiloissa vuodesta 2011. Helsingin kaupunki on tehnyt tiloihin 10 vuoden määräaikaisen vuokrasopimuksen, joka päättyy 30.11.2021. Kaupungin käyttöön on vuokrattu yhteensä noin 420 m² tilat, joista kirjaston käytössä on tällä hetkellä noin 154 m² ja muu osa on sosiaali- ja terveystoimialan käytössä. Sosiaali- ja terveystoimiala on ilmoittanut, ettei heillä ole enää tarvetta jatkaa tilojen käyttöä ja uusia sen vuokrasopimusta.

Myllypuro on kirjastolle tärkeä sijainti ja kirjaston nykyinen paikka kaupan, metron, Liikuntamyllyn ja Metropolian kampuksen läheisyydessä on erinomainen. Vuokrasopimuksen uusiminen 10 vuodeksi mahdollistaa toiminnan jatkamisen, sekä laajentuminen tällä hetkellä Soten käytössä oleviin tiloihin parantaa mahdollisuuksia tarjota monipuolisia kirjastopalveluja mm. alueen lapsiperheille. 

Toiminta nykyisin

Kirjastolla on käytössä pieni asiakastila, jossa tarjolla pääsy tietokoneille sekä kokoelma, painopisteenä sanoma- ja aikakauslehdet. Lisäksi tarjolla on uutuusaineistoa.  Asiakkaiden käytössä on AV-studio ja verstaslaitteita (mm. 3D-tulostin, diaskanneri), taukotila ja työhuone. Asiantuntijapalveluissa painottuu matalan kynnyksen monipuolinen digituki. 

Myllypuron kirjasto on hallinnollisesti osa Kontula-Myllypuro kaksoiskirjastoa. Nykyisissä tiloissaankin sijaiten kirjaston konsepti edellyttäisi päivittämistä. Myllypuron kirjastossa oli  92 766 käyntikertaa vuonna 2019 (ehjä vuosi ennen epidemiaa).

Tilahankkeen vaikutukset alueen palveluihin

Myllypuron keskustaa on viime vuosina uudistettu monella tapaa. Näkyvin uudisrakennus on Metropolia Ammattikorkeakoulun Myllypuron kampus uusitun ostoskeskuksen, metroaseman ja terveyskeskuksen vieressä. Metropolian kampuksessa opiskelee kaikkiaan 6 000 opiskelijaa. Lisäksi Stadin ammattiopistoon sekä kielilukioon sijoittuu jatkossa lisää 2 500 opiskelijaa.

Viimeisimmän väestöennusteen mukaan vuosina 2019–2034 Myllypuron peruspiirin väestö kasvaa noin 2 600 asukkaalla. Tänä aikana alueen alle 7-vuotiaiden määrän ennustetaan hieman pienenevän ja 7–15 -vuotiaiden määrän puolestaan hieman kasvavan.

Myllypuron kirjasto palvelee Myllypuron asukkaiden lisäksi myös mm. alueen opiskelijoita, Liikuntamyllyn kävijöitä sekä alueella työssä käyviä.

Laajannuksen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Vuokrattavat tilat ovat laajuudeltaan 415,5 m² ja arvioitu pääomavuokra on 22,26 e/m²/kk ja ylläpitovuoka 7,90 e/m²/kk. Sopimuksen kolmen ensimmäisen kuukauden aikana pääomavuokraa ei peritä.   

Kirjaston käytössä tällä hetkellä käytössä olevan 154 m² tilan vuokrakustannus on 4 573,38 euroa kuukaudessa eli noin 54 900 euroa vuodessa. Laajennuksen jälkeen kuukausivuokra on 12 532,29 euroa eli noin 150 400 euroa vuodessa. Vuokrakustannukset kasvavat siis noin 95 500 euroa vuodessa nykytasoon verrattuna.

Tilaan on suunniteltu tehtäväksi muutostöitä, kuten seinän purkaminen ja maalaus, joiden kustannukseksi on arvioitu 41 000 euroa. Muutostöiden aiheuttamat kustannukset perittäisiin määräaikaisena 10 vuoden lisävuokrana, joka olisi noin 400 euroa kuukaudessa. Tarkempi suunnitelma voidaan tehdä sen jälkeen, kun vuokrasopimuksen jatko varmistuu. Kohteen mahdollisesta ennallistamisesta vuokrasopimuksen päättyessä sovitaan vuokrasopimuksen yhteydessä.

Varsinaisen vuokran lisäksi kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala maksaa kaupunkiympäristön toimialalle hallintokuluna 0,5 euroa/m²/kk eli yhteensä 2 532 euroa vuodessa.

Toiminnan laajentamiskustannuksiin kuuluu lisäksi Sotelta vapautuvien tilojen kalustaminen ja varustaminen kirjastokäyttöön, mikä rahoitetaan kirjaston irtaimen omaisuuden rahoista. Kirjasto varustetaan omatoimikäyttöön, mikä tarkoittaa, että tilaa voi käyttää myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. 

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan toimialalautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Esittelijä

kirjastopalvelujen johtaja

Katri Vänttinen

Lisätiedot

Saara Ihamäki, aluekirjastopalvelujen johtaja, puhelin: 310 85503

saara.ihamaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Tarveselvitys

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunkiympäristön toimiala

Päätöshistoria

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 26.10.2021 § 166

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Fredriksberg, Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

 

 

FI02012566