Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

16/2021

1 (4)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/6

 

09.11.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 176

Oulunkylän jäähallin tarveselvitys

HEL 2021-011799 T 10 06 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti hyväksyä Oulunkylän kaksi kaukaloisen jäähallin uudisrakennuksen tarveselvityksen (liite 1).

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli tilapalvelupäällikkö Matti Kuusela. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä

liikuntajohtaja

Tarja Loikkanen

Lisätiedot

Matti Kuusela, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 310 87783

matti.kuusela(a)hel.fi

Petteri Huurre, liikuntapaikkapäällikkö, puhelin: 310 87791

petteri.huurre(a)hel.fi

Mustafa Gürler, arkkitehti, puhelin: 310 26435

mustafa.gurler(a)hel.fi

Liitteet

1

Oulunkylän jäähallin tarveselvityslomake

2

Oulunkylän jäähalli tilaohjelma

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Oulunkylän jäähallin peruskorjaushankkeen valmistelu aloitettiin kuntotutkimuksilla. Kuntotutkimuksissa tuli esille, että peruskorjauksen korjaustoimenpiteet ovat korjausasteeltaan uusimiseen verrattavia ja myös, että peruskorjauksella saavutettava käyttöikätavoite jää uudisrakennusta lyhemmäksi.

Heikosta tilanteesta huolimatta käyttöä turvaavilla toimilla on ollut saavutettavissa sellaiset sisäilmastolliset olosuhteet, että jäähallin käyttöä voidaan muutamaksi vuodeksi jatkaa ennen varsinaista hanketta.

Hankkeen valmistelua on jatkettu ottamalla peruskorjauksen rinnalle useita vaihtoehtoja ja selvitetty asemakaavan mahdollistaman kaksi kaukaloisen jäähallin rakentamista.

Esitetyssä ratkaisussa vuonna 1984 valmistunut Oulunkylän nykyinen jäähalli ja osa nykyisestä paikoitusalueesta puretaan. Tilalle rakennetaan korvaava uusi jäähalli kahdella kaukalolla, sekä hallia palvelevat tilat.

Oulunkylän jäähalli on olennainen osa Oulunkylän liikuntapuiston tarjoamia liikuntapalveluita. Kaavoitus mahdollistaa kaksi kaukaloisen jäähallin toteuttamisen yhdyskuntarakenteeseen siten, että se toiminnallaan tukee ja aktivoi Oulunkylän keskusta-aluetta.

Sijainniltaan erinomainen paikka lisätä Helsingin jäähallikapasiteettia, joka tulee sijaitsemaan entistä parempien erinomaisten liikenneyhteyksien varrella lähellä Raide-Jokerin pysäkkiä ja sijaitsee kiinteänä osana liikuntapuiston muita liikuntapaikkoja sekä lähellä alueen kouluja. Lisäksi jäähallin toteuttaminen ei lisää merkittävästi häiriöitä asuinalueelle tai uusille asuinalueille, eikä vaaranna kaupunkistrategian 2021 – 2025 mukaista tärkeä monimuotoista lähiluontoa ja muu viihtyisyys ei kärsi. Tontilla on myös hyvä kunnallistekninen valmiusaste.

Oulunkylän jäähallin kaksi kaukaloinen uudisrakennus vastaa kasvavaan jääkenttätarpeeseen

Harjoitusjäähallikapasiteetin kasvattamiselle Helsingissä on selkeä paine harrastajamäärien kasvaessa tulevina vuosina (2021: 19,5 jääkentän tilanne; 2023: 23 jääkentän tavoite). Kaupunkikonsernin toimijoiden sisäisessä työnjaossa liikuntapalvelukokonaisuus vastaa Oulunkylän sekä Pirkkolan jäähalleista ja Jääkenttäsäätiökonserni puolestaan Helsingin, Hernesaaren, Salmisaaren, Kaarelan, Vuosaaren, Malmin ja Paloheinän jäähalleista. Näistä jo suljetun Konalan (2021) ja myöhemmin suljettavan Hernesaaren (2022) jäähallien myötä kaupungista jääkenttäkapasiteetti pienenee 4,5 kappaleella.

Konalan ja Hernesaaren jäähallien mukana poistuvat jääkentät pystytään korvaamaan Pirkkolan ja Herttoniemen jäähalleilla ja Oulunkylän jäähallin toinen kaukalo taas vastaa kasvavaan jääkenttätarpeeseen.

Kahden kaukalon jäähallissa tehokkuus parantuu

Kahden kaukalon jäähallin henkilöstökulut, muut kiinteät kulut ja tarvittavat työkonehankinnat ovat vain hiukan suuremmat kuin yhden kaukalon hallissa. Kahden kaukalon jäähalli tuottaa kuitenkin kaksinkertaisen määrän liikuntasuoritteita ja mahdollistaa eri käyttäjäryhmien tarpeiden paremman huomioimisen sekä lisää erilaisten turnausten, kilpailujen ja tapahtumien järjestämisen mahdollisuutta Oulunkylän liikuntapuistossa.

Uudet jäähallitilat parantavat käyttäjien arkea

Uudisrakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset jäähallin tehokkaalle toiminnalle ja vastaavat liikunnan palvelutarpeisiin. Uudisrakennukseen toteutetaan kaksi kaukaloinen jäähalli, pukuhuoneet, wc-ja suihkutilat, alkulämmittelytila, kuivaushuone varusteille, luistinten teroitustila, siivoustilat, seisomakatsomot sekä jäänhoitokoneen ja talotekniikan vaatimat tilat. Kaavan rajoitusten johdosta 7 metrin vapaa korkeus ei ole jäähalleissa toteutettavissa, hallien vapaasta korkeudesta tehdään niin korkeita kuin mahdollista. Uudisrakennus mahdollistaa myös aurinkoenergian keräämisen toteuttamisen vesikatolla.

Jäähalli avoinna elokuun puolivälistä huhtikuun loppuun. Päivittäin jäähalli on avoinna ma-pe klo. 07.00-22.00 ja la-su klo. 07.30-22.30. Kävijät ovat pääosin seuroja ja lajeina ovat jääkiekko, ringette, kaukalopallo ja taitoluistelu.

Laajuus ja kustannukset

Peruskorjattavan huoltorakennuksen ja Oulunkylän kaksi kaukaloisen jäähallin uudisrakennuksen tilat ovat laajuudeltaan yhteensä 8883 htm² ja kaupunkiympäristön toimialan arvioima tuleva pääomavuokra 20,19 euroa/m²/kk eli yhteensä noin 2,15 miljoonaa euroa vuodessa. Jäähallin pinta-alan osuus on 6047 htm² ja tuleva vuokra 122 089 euroa kuukaudessa eli noin 1,465 miljoonaa vuodessa.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin varataan 150 000 euroa, joka sisältää hankkeeseen kuulumattoman kalustamisen, tarvikkeet ja laitteet. Energiakustannuksiksi on arvioitu 271 000 euroa vuodessa.

Aikaisemmat päätökset ja muu yhteisvalmistelu

Liikuntalautakunta on päättänyt 11.5.2017 Oulunkylän liikuntapuiston huoltorakennuksen tarveselvityksen. Huoltorakennuksen osalta suunnittelua on jatkettu tarveselvityksen pohjalta

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on nostanut esiin Oulunkylän liikuntapuiston huoltorakennuksen ja jäähallin hankkeet merkittävinä pitkän aikavälin oikeansuuntaisina kehityshankkeina lausunnoissaan rakentamisohjelman liittyen 22.9.2020, 18.6.2019 ja 19.6.2018.

Tarveselvitystä ja hankesuunnitelma on valmisteltu kaupunkiympäristötoimialan ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteistyönä. Henkilökuntaa on kuultu erillisissä käyttäjätapaamisissa ja esteettömyyssuunnittelusta on huolehdittu. Koronatilanteesta johtuen käyttäjäryhmiä kuullaan laajemmin toteutussuunnittelun aikana.

Hankkeen aikataulu

Jäähallin ja huoltorakennuksen perusparannus on aikataulutettu talonrakentamisen rakentamisohjelmassa toteutettavaksi 6/2024-8/2025. Hankesuunnitelma tulee lausunnolle alkuvuodesta 2022, jonka jälkeen alkaa toteutussuunnitteluvaihe.

Esittelijä

liikuntajohtaja

Tarja Loikkanen

Lisätiedot

Matti Kuusela, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 310 87783

matti.kuusela(a)hel.fi

Petteri Huurre, liikuntapaikkapäällikkö, puhelin: 310 87791

petteri.huurre(a)hel.fi

Mustafa Gürler, arkkitehti, puhelin: 310 26435

mustafa.gurler(a)hel.fi

Liitteet

1

Oulunkylän jäähallin tarveselvityslomake

2

Oulunkylän jäähalli tilaohjelma

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Fredriksberg, Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

 

 

FI02012566