Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

15/2021

1 (3)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/9

 

26.10.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 170

Selvitys tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslautakunnan päätöksen vaikutuksista erityisuimakorttien myöntämisperusteisiin sekä suunnitelma erityisuimakortin myöntämiskriteerien päivittämiseksi

HEL 2021-011412 T 12 03 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyi saamansa selvityksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslautakunnan päätöksen vaikutuksista erityisuimakorttien myöntämisperusteisiin sekä suunnitelman myöntämiskriteerien päivittämiseksi kevään 2022 aikana kokoontuvan erityisuimakorttityöryhmän käsittelyn jälkeen.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli liikuntapalvelupäällikkö Tuuli Salospohja. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä

liikuntajohtaja

Tarja Loikkanen

Lisätiedot

Tuuli Salospohja, liikuntapalvelupäällikkö, puhelin: 310 87500

tuuli.salospohja(a)hel.fi

Liitteet

1

YVTltk-tapausseloste-_25.3.2021-erityisuimakortti-terveydentila-vertailukelpoinen_tilanne (1) (1)

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsinkiläisillä, joilla on vamma tai pitkäaikaissairaus, on ollut mahdollisuus lunastaa erityisuimakortti vuodesta 1987 lähtien. Erityisuimakortin tavoitteena on aktivoida helsinkiläisiä vammaisia ja pitkäaikaissairaita henkilöitä omaehtoisen vesiliikunnan pariin tavanomaista edullisemman hinnan avulla. Myöntökriteereissä painottuu se, että vesiliikunnalla tulee olla henkilön toimintakyvylle erityistä hyötyä verrattuna muihin mahdollisiin liikuntamuotoihin.

Erityisuimakortin myöntämiskriteerit, niihin liittyvät aloitteet ja ehdotukset sekä kortin hinnan päivittäminen käsitellään tavallisesti noin kahden vuoden välein perustettavassa moniammatillisessa työryhmässä. Työryhmän keskeisenä tehtävänä on valmistella esitys erityisuimakortin myöntämiskriteereistä ja hinnasta. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää myöntämiskriteereistä ja toimialajohtajalle on delegoitu toimivalta päättää hinnoista (kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 8.9.2020, § 123).

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksessa 21.9.2021 oli käsittelyssä lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Sami Muttilaisen ym. talousarvioaloitteesta erityisuimakortin laajentamiseksi lymfedeemaa sairastaviin. Lautakunnan kokouksessa päätettiin, että "Lautakunta arvioi uudelleen lymfedeemasta kärsivien syöpäpotilaiden aseman saadessaan toimialalta selvityksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslautakunnan päätöksen vaikutuksista erityisuimakorttien myöntämisperusteisiin”.

Selvitys toimenpiteistä, jotka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan päätöksestä (päätös on lähetetty kaupungille tiedoksi 12.5.2021, julkinen versio liitteenä) johtuen tehtiin:

1) Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan päätöksen mukaisesti eriarvoisesti kohdellulle henkilölle myönnettiin erityisuimakortti.

2) Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan tekemän päätöksen (25.3.2021) perustelut erityisuimakorttia hakeneen henkilön eriarvoisesta kohtelusta tullaan huomioimaan myös keväällä 2022 kokoontuvassa erityisuimakorttityöryhmässä, jossa myöntämiskriteerejä käsitellään. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan päätös perustui siihen, että hakijaa kohdeltiin eriarvoisesti suhteessa rintasyöpäleikattuihin, joihin hänen tilansa oli lääketieteellisesti verrattavissa.

Suunnitelma erityisuimakortin myöntämiskriteerien päivittämiseksi:

Erityisuimakorttityöryhmä käsittelee seuraavan kerran kokoontuessaan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan päätöksen seurauksena erityisuimakortin myöntämisen edellytyksiä myös muiden syöpäleikattujen osalta, joiden tilanne on verrattavissa rintasyöpäleikattuihin. Työryhmä arvioi tällöin erikseen myös lymfedeemasta kärsivien syöpäpotilaiden aseman suhteessa erityisuimakortin myöntämiskriteereihin. Ehdotus erityisuimakortin uusista myöntämiskriteereistä tuodaan tämän jälkeen kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan päätettäväksi vuoden 2022 aikana.

Esittelijä

liikuntajohtaja

Tarja Loikkanen

Lisätiedot

Tuuli Salospohja, liikuntapalvelupäällikkö, puhelin: 310 87500

tuuli.salospohja(a)hel.fi

Liitteet

1

YVTltk-tapausseloste-_25.3.2021-erityisuimakortti-terveydentila-vertailukelpoinen_tilanne (1) (1)

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Fredriksberg, Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

 

 

FI02012566