Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

15/2021

1 (6)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/6

 

26.10.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 163

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vuoden 2021 toteutumista koskeva 3. ennuste

HEL 2021-003227 T 02 02 01

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta merkitsi tiedoksi kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vuoden 2021 talousarvion kolmannen toteutumisennusteen. Lisäksi lautakunta totesi toimialan johdon toimenpiteet taloudellisten ja toiminnallisten tavoitteiden saavuttamiseksi riittäviksi.

Käsittely

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti käsitellä kuudennen esityksen kokouksen kolmantena asiana.

Esittelijä

hallintojohtaja

Kirsti Laine-Hendolin

Lisätiedot

Mika Malmberg, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: +358405823381

mika.malmberg(a)hel.fi

Ari Tirri, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 85510

ari.tirri(a)hel.fi

Liitteet

1

Enn3 Käyttötalous 2021

2

Enn3 Laitosavustukset 2021

3

Enn3 Investoinnit 2021

4

Enn3 Sitovat tavoitteet 2021

5

Enn3 Muut tavoitteet 2021

6

Enn3 Suorite, yksikkö ja tulostavoitteet 2021

7

Enn3 Muut valtionavustukset 2021

8

Enn3 Ennustetietolomake 2021

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Verrattuna vuoden 2021 valtuuston 9.12.2020 hyväksymään talousarvioon toimiala tulee ennusteen mukaan alittamaan tulotavoitteensa 6,2 miljoonalla eurolla. Menojen ennustetaan toteutuvat talousarvion mukaisesti. Toimintakatteen ennustetaan alittuvan 6,2 miljoonaa euroa.

Valtuuston 16.6.2021 tekemään päätökseen nähden, toimialan katteen ennustetaan olevan 1,6 miljoonaa euroa (0,8 %) parempi kuin kate, joka sisältää valtuuston myöntämän katteen alitusoikeuden. Tästä tulojen alitus on 0,1 miljoonaa (0,4 %) ja menojen alitus 1,7 miljoonaa euroa (0,7 %). Tulojen menetys johtuu siitä, että toimipaikat ovat olleet kiinni tai rajoitetusti auki. Menosäästöt ovat syntyneet toimipaikkojen ylläpitokuluissa, lisäksi toiminnan volyymin pieneneminen näkyy säästöinä palkoissa ja palvelujen ostoissa.

Koronapandemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi toimipaikat ovat olleet alkuvuoden joko kiinni tai rajoitetusti auki. Koronatilanne aiheuttaa epävarmuutta myös kulttuurin ja vapaa-ajan palveluiden tulojen kertymään loppuvuoden aikana. Jo nyt on nähtävissä, että asiakkaiden palaaminen palvelujen pariin on ennakoitua hitaampaa. Toimiala torjuu riskiä vahvistamalla yhteisiä myynnin toimintojaan, kehittämällä hinnoitteluaan ja suuntaamalla digitalisaatioinvestointeja hankkeisiin, joiden voidaan ennakoida vähentävän menoja, kasvattavan palvelujen käyttöä ja/tai lisäävän tuloja.

Investointien ennustetaan alittavan talousarvion 0,5 miljoonaa euroa (investoinnit sisältävät vuonna 2020 käyttämättä jääneitä määrärahoja 1,4 miljoonaa euroa, jotka siirrettiin vuodelle 2021 kvston 17.2.2021 tekemän päätöksen mukaisesti).

Laitosavustusten ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisesti.

Toimiala jakaa kaupunginhallituksen 16.6.2021 tekemän päätöksen perusteella 3,5 miljoonaa euroa enemmän avustusta kulttuuri- liikunta ja nuorisopalvelujen avustusten saajille koronasta aiheutuneiden haittojen vähentämiseksi.

Tapahtuma- ja kulttuuritoimijoiden elpymisen tukemiseksi palvelujen ostojen määrärahaa on kohdennettu talousarvion sisällä yhden miljoonan euron verran ostoihin, joilla on tuettu tapahtumien sisältöjen tuotantoa ja terveysturvallisuutta. Määräraha on säästynyt toisaalta palvelujen ostoista koronarajoitusten johdosta.

Koronapandemian johdosta fyysisten käyntikertojen määrän ennustetaan alittuvan tavoitteesta 8,4 miljoonalla (ennustetut käyntikerrat 60,7 % tavoitteesta). On vaikea ennakoida, miten asukkaiden terveysturvallisuuden kokemus vaikuttaa palveluiden käyttöön, vaikka rajoituksia on purettu.

Toimialalla seurataan palveluihin hakeutumisen tilannetta ja painotetaan viestinnässä ja markkinoinnissa niitä palveluja, joilla voidaan nopeimmin kasvattaa asiakasvolyymiä. Poikkeustilanteessa toimiala on panostanut etäpalveluihin, joten digitaalisten käyntikertojen ennustetaan ylittyvän tavoitteesta 2,8 miljoonalla (ennustetut käyntikerrat 117,9 % verrattuna tavoitteeseen). Toimialalla jatketaan panostusta digitaalisesti toteutettaviin sisältöihin ja kerätään näistä suoritteet.

Toimialan sitovien tavoitteiden ennustetaan toteutuvan, joskin koronapandemia on viivästyttänyt erityisesti fyysisiä kontakteja ja osallistavaa toimintaa vaativien toimenpiteiden toteuttamista. Kaikki toimenpiteet kuitenkin edistyvät hyvin.

Toimialan henkilöstömäärän ennakoidaan olevan talousarvion mukainen, tosin henkilöstön lähtövaihtuvuus on kasvanut kaikissa palvelukokonaisuuksissa. Lisäksi poikkeustilanne on aiheuttanut haasteita henkilökunnan jaksamiselle. Toimialalla vahvistetaan työnantajamielikuvaa potentiaalisille uusille osaajille ja vahvistetaan toimialalle jo työskentelevien osaajien sitoutumista tukemalla henkilöstön jaksamista, puuttumalla ennakoiden työn sujuvuushaasteisiin ja resursoimalla henkilöstön osaamisen kehittämiseen ja uudistumiseen. Rekrytointia tukevia toimenpiteitä painotetaan erityisesti pula-alojen henkilöstön saatavuuteen sekä jatketaan oikea-aikaista ja monikanavaista sisäistä viestintää.

Arvio tavoitteisiin, palvelutuotantoon, muuhun toimintaan ja toimintaympäristön muutoksiin liittyvistä merkittävistä riskeistä ja epävarmuustekijöistä

Taloudellisten tavoitteiden saavuttamiseen kohdistuvat riskit

Koronapandemian johdosta kulttuurin ja vapaa-ajan palveluiden tulojen kertymä loppuvuoden aikana epävarmaa: haastavaa ennakoida, miten asiakkaat palaavat palveluihin.

Sähkön ja kaukolämmön hinnannousu voi lisätä menoja ennakoitua enemmän.

Toiminnan ja tavoitteiden saavuttamiseen kohdistuvat riskit

Korona on aiheuttanut henkilöstölle ja erityisesti esihenkilöille runsaasti ylimääräistä työtä, tämä on vaikuttanut työhyvinvointiin heikentävästi.

Koronapandemian aikana fyysistä kontaktia vaativien kehittämistoimenpiteiden aloittaminen on viivästynyt. Asukkaiden osallistaminen toimintojen suunnitteluun ja kehittämiseen on poikkeustilanteessa hankalaa, etenkin ikäihmisten osalta.

Ekosysteemin toimintaedellytyksiin kohdistuvat riskit

Koronapandemia on heikentänyt hyvinvointia erityisesti lapsilla, nuorilla, vieraskielisillä ja ikääntyneillä

Koronapandemian vaikutukset tapahtumiin ja avustettaviin yhteisöihin jatkuvat ainakin vuodelle 2022 ja mahdollisesti myös pidemmälle. Kulttuurin ja vapaa-ajan palveluita tuottavat yhteisöt ja yritykset voivat ajautua taloudellisiin ja toiminnallisiin ongelmiin. Tämä aiheuttaa esim. avustamisen kasvavaa tarvetta.

Koronakriisistä palautuminen ja palautumisen toimenpiteet

Toimiala varautuu koronakriisistä palautumiseen toimipaikkojen ja palvelujen avaamisella sekä sitovien tavoitteiden ja tuloskorttitavoitteiden toimenpiteillä.

Ikäihmisten mahdollisuuksia liikkumiseen ja liikkeelle lähtöön parannetaan yhteistyössä laajan, toimialat ja sektorit ylittävän toimijaverkoston kanssa. Kaikki ikääntyneille kohdennetut toimenpiteet saadaan käynnistettyä uudelleen lokakuun aikana ja edistyvät hyvin. Valtionperintörahoilla toteutettavat ikääntyneiden kulttuuritoimintaa edistävät hankkeet ovat käynnistymässä.

Lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia parannetaan laajentamalla harrastustarjontaa ja lisäämällä kohdennettua viestintää. Kevään toimenpiteiden toteuttaminen viivästyi poikkeustilanteen vuoksi. Viivästyksestä huolimatta kevään aikana käynnistyi 68 harrastusryhmää 21 peruskoululla. Syyslukukaudella harrastustarjontaa koulupäivien yhteyteen on toteutettu kaikilla kaupungin kouluilla yhdessä kumppaneiden kanssa. Keväällä kerättyjen palautteiden lisäksi syyskaudella toteutetaan kaksi palautekierrosta.

Palvelustrategiatyön toimenpiteet saadaan toteutettua suunnitellusti, vaikka työ on laaja ja haastava. Syyskaudella laaditaan kumppanikeskusteluiden avulla palvelukokonaisuuksien työnjakoesitykset yhdessä ekosysteemin kanssa, joita työstetään palvelustrategioiksi. Palvelustrategia valmistuu lautakunnan päätöksentekoon marraskuun lopussa.

Tilavarauskokonaisuuden kehittäminen etenee lähes aikataulussa. Hankkeessa kehitetään tilavarausprosesseja ja lisätään Varaamoon kuvattujen tilojen määrää. Kevään aikana on varauduttu kokoontumisrajoitusten lieventämiseen mm. pilottikokeiluin ja teknistä varaustenhallintaa kehittämällä. Syyskauden aikana Varaamoon lisätään varattavien tilojen määrää tavoitteen mukaisesti.

Tapahtuma-alan palautumista tuetaan vahvistamalla kaupungin omaa tapahtumatoimintaa kasvattamalla palveluostoja, vahvistamalla tapahtumakumppanuuksia, tekemällä tapahtumat terveysturvallisesti ja helpottamalla kaupunkitilan käyttöä. Kansalaistoimijoita tuetaan lisäavustuksen turvin.

Toimialojen, virastojen ja liikelaitosten on saatettava talousarvion toteutumisennuste lauta- tai johtokuntansa tietoon. Lauta- ja johtokuntien on lähetettävä asiasta kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosastolle pöytäkirjanote, josta käy ilmi, mihin toimenpiteisiin on päätetty ennusteen johdosta ryhtyä.

Kaupunginkanslian 3.2.2021 päivätyn ohjeen mukaan hallintokuntien vuoden 2021 talousarvion toteutumisennusteiden, joihin sisältyy euromääräinen ennuste, toiminnan tavoitteet, koronakustannusten sekä valtionavustusten seuranta ja ennusteiden tekstiosuudet on oltava kaupunginkansliassa viimeistään:

Ennuste 1/2021 keskiviikkona 14.4.2021
Ennuste 2/2021 keskiviikkona 11.8.2021
Ennuste 3/2021 keskiviikkona 13.10.2021

Toimialojen, virastojen ja liikelaitosten ennusteisiin ei sisällytetä tulospalkkiota. Tulospalkkion rahoitusehdon toteutuminen arvioidaan kaupunkitasoisesti.

Ennusteissa pyritään ennustamaan kyseisen talousarviovuoden lopun toteumatilannetta. Ennusteita käytetään kaupungin johdon päätöksenteossa, joten ennusteet tulee laatia ennusteajankohtana olemassa olevan parhaan mahdollisen ja ajantasaisen tiedon perusteella.

Esittelijä

hallintojohtaja

Kirsti Laine-Hendolin

Lisätiedot

Mika Malmberg, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: +358405823381

mika.malmberg(a)hel.fi

Ari Tirri, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 85510

ari.tirri(a)hel.fi

Liitteet

1

Enn3 Käyttötalous 2021

2

Enn3 Laitosavustukset 2021

3

Enn3 Investoinnit 2021

4

Enn3 Sitovat tavoitteet 2021

5

Enn3 Muut tavoitteet 2021

6

Enn3 Suorite, yksikkö ja tulostavoitteet 2021

7

Enn3 Muut valtionavustukset 2021

8

Enn3 Ennustetietolomake 2021

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

Päätöshistoria

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 24.08.2021 § 99

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 11.05.2021 § 62

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 27.04.2021 § 52

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Fredriksberg, Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

 

 

FI02012566