Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2021

1 (3)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/4

 

30.03.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 41

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan toimintakertomus vuodelta 2020

HEL 2021-003605 T 00 01 01

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyi liitteenä olevan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan toimintakertomuksen vuodelta 2020 ja oikeutti toimialajohtajan tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

Esittelijä

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Tommi Laitio

Lisätiedot

Sari Lehikoinen, viestintäasiantuntija, puhelin: 310 89045

sari.lehikoinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Toimintakertomus 2020, FINAL (1)

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kertomusvuosi oli kolmas toimialan kokonainen toimintavuosi ja se poikkesi täysin kaikista aiemmista vuosista. Syynä oli tammikuussa Suomenkin saavuttanut koronapandemia, joka rajoitti toimipaikkojen aukioloa tai piti ne suljettuina suurimman osan vuodesta. 

Poikkeustilanteessa toimialalla alettiin yhdessä etsiä vaihtoehtoisia tapoja tuottaa kulttuuri-, kirjasto- ja liikuntapalveluja sekä tehdä nuorisotyötä. Erityisesti etäpalveluihin panostettiin. Omaehtoisen liikkumisen lisäämiseksi tuotettiin videomateriaalia, YLE TV2:n kanssa lanseerattiin uusi ikääntyneiden liikuntaa kotona edistävä ohjelmasarja, museokäynnit mahdollistettiin virtuaalisina ja kaupunginorkesterin konsertteja striimattiin verkkoon. Korona-aika opetti ihmiset käyttämään kirjaston verkkopalveluja, lukemaan lehdet verkossa ja kirjat näytöltä.

Rajoitukset vaikuttivat erityisesti kulttuurin kenttään. Siitä huolimatta kulttuurikeskuksissa järjestettiin vuoden aikana 1 243 tapahtumaa ja tapahtumiin osallistui 296 000 kävijää. Nuorten tilannetta parannettiin tehostamalla jalkautuvaa nuorisotyötä. Nuorisotyöntekijät olivat tavoitettavissa myös erilaisten digitaalisten kanavien kautta. Mobiili harrastushaku Harrastuspassi otettiin käyttöön. 

Koronarajoitusten vuoksi ulkoilualueiden kävijämäärät tuplaantuivat, ulkokuntoilupaikkojen käyttö lisääntyi räjähdysmaisesti ja uimarannoilla vieraili ennätysmäärä kävijöitä, yhteensä lähes miljoona kävijää, eli yli 200 000 enemmän kuin edellisvuonna. Vaikka liikuntapaikkojen aukioloa jouduttiin rajoittamaan, asiakaspalaute oli myönteistä. Helsinki valittiin Suomen Aktiivisimmaksi Työpaikaksi 2020. Voiton toi muun muassa monipuolinen ja laadukas henkilöstöliikunnan tarjonta. 

Helsinki-apu -hankkeessa annettiin viiden kuukauden aikana asiointi- ja keskusteluapua yli 70-vuotiaille helsinkiläisille. Hankkeeseen osallistui 600  työntekijää ja 500 vapaaehtoista, soitettuja puheluita oli lähes 68 000 ja kotiin toimitettuja ruoka- ja apteekkitoimituksia lähes 6 600. Palvelu toteutettiin yhdessä sosiaali- ja terveystoimialan, seurakuntien, järjestöjen ja vapaaehtoisten kanssa.

Joulun aikaan toteutettiin yhdessä sosiaali- ja terveystoimialan, seurakuntien ja järjestöjen kanssa hanke, jonka tavoitteena asiointiavun sijaan oli henkisessä ja hengellisessä avussa ja toisen ihmisen tavoittamisessa. Tarjolla oli henkistä ja hengellistä tukea sekä terveysturvallisia rauhoittumisen hetkiä, kannustettiin asukkaita naapuriavun tarjoamiseen ja välitettiin taidelahjoja; kulttuuriesityksiä mm. seniori- ja palvelutalojen pihoilla.   

Hallinnon organisaatio uudistettiin

Toimialan hallinnon uudistamisprosessi alkoi alkuvuodesta 2020 ja saatiin päätökseen vuoden lopussa. Uudessa organisaatiossa on viisi palvelua aiemman seitsemän sijaan. Palvelut ovat hallinto-palvelut, henkilöstöpalvelut, kehittämis- ja digitalisaatiopalvelut, talous- ja suunnittelupalvelut sekä viestintä- ja markkinointipalvelut. Uusi organisaatiomalli tuli voimaan 1.1.2021. 

Henkilöstö

Toimialan esihenkilöt osallistuivat valmentavan johtamisen koulutuskokonaisuuteen vuoden 2020 aikana. Kunta10:n ja Uudistumisen pulssin henkilöstökyselyjen tulokset paranivat ja esimerkiksi valmentava johtaminen kehittyi vuoden takaiseen tilanteeseen verrattaessa. Asiantuntijatyötä tekevät siirtyivät maaliskuussa 2020 etätyöhön, joka jatkui vuoden loppuun saakka. Henkilökuntaa siirrettiin avustaviin tehtäviin tarpeen mukaan toisille toimialoille.

Talouden tulos oli vuoden haasteisiin nähden hyvä

Korona heikensi toimialan tulokertymää noin 9,5 miljoonaa euroa. Tulonmenetykset koostuivat mm. pääsylippu- ja muista myyntituloista sekä vuokratuloista. Koronan aiheuttamia menosäästöjä syntyi 7,5 miljoonaa euroa. Säästöä saatiin pääosin henkilöstömenoista ja palkkioista, tarvike- ja palveluostoista sekä vuokrista. Koronapandemian nettovaikutus toimialan toimintakatteeseen oli - 5,3 miljoonaa euroa. Toimintakate toteutui 1,9 miljoonaa euroa talousarviota heikompana.

Esittelijä

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Tommi Laitio

Lisätiedot

Sari Lehikoinen, viestintäasiantuntija, puhelin: 310 89045

sari.lehikoinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Toimintakertomus 2020, FINAL (1)

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Fredriksberg, Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

 

 

FI02012566