Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2021

1 (3)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/3

 

02.02.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 9

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan selvitys vuoden 2020 toteutumattomista sitovista toiminnallisista tavoitteista

HEL 2021-000665 T 02 02 01

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi seuraavan selvityksen kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vuoden 2020 toteutumatta jääneistä talousarvion sitovien toiminnan tavoitteista:

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kolmesta sitovasta tavoitteesta yksi toteutui ja kaksi jäi toteutumatta.

Tavoite: Koko kaupunki on oppimisen, kulttuuristen kohtaamisten, tekemisen ja kansalaistoiminnan paikka. Tavoite ei toteutunut.

Toteuma: Mitattavaksi tavoitteeksi oli asetettu toimenpide palvelustrategiasta (työnimi “Me ja muut”), jossa kuvataan palvelukokonaisuuksittain, ketkä muut tuottavat oman sektorin palveluja tai toimintaa ja mikä on kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan tehtävä palvelutuottajana.

Koronapandemia hidasti palvelustrategiatyötä, koska yhteissuunnittelua ei voitu tehdä kumppaneiden kanssa ja toimialan johdon ja henkilöstön työaikaa sitoutui ennakoitua enemmän koronakriisin hoitamiseen. Etäosallistuminen ei myöskään soveltunut parhaimmalla mahdollisella tavalla työskentelyyn. Palvelustrategiatyötä jatketaan vuodelle 2021 toimialan sitovana tavoitteena.

Tavoite: Helsingissä on houkuttelevaa ja helppoa lähteä liikkeelle.

Toteuma: Mitattaviksi tavoitteiksi oli asetettu kolme toimenpidettä, joista yksikään ei toteutunut.

Ensimmäisenä toimenpiteenä oli parantaa pienten lasten, nuorten sekä ikäihmisten mahdollisuuksia liikkumiseen kaupunginhallituksen hyväksymän liikkumisohjelman mukaisesti. Toimenpiteet liittyen pienten lasten perhehulinoihin ja kampanjaan liikkumisesta toteutuivat.

Ikäihmisten alueellisten palvelutorien toteuttaminen ei toteutunut koronapandemian vuoksi. Ikäihmiset kuuluvat riskiryhmään, minkä vuoksi yleisiä, sisätiloissa pidettäviä tilaisuuksia ei voitu järjestää. Vaikka palvelutoripilotteja ei päästy toteuttamaan, ikäihmiset olivat liikkumisohjelman toiminnan keskiössä rajoitukset huomioiden.

Nuorten liikkumisesta tehdyn selvityksen pohjalta toteutettavat toimenpiteet etenivät hitaasti nuorisotyöyksiköissä. Keväällä yksiköt keskittyivät poikkeustilanteen toimenpiteisiin, mm. jalkautuvaan nuorisotyöhön ja koronapandemian jatkumisen vuoksi toimenpiteet eivät edenneet syyskaudella lainkaan.

Toisena toimenpiteenä oli yhteistyörakenteiden luominen kulttuurin ja vapaa-ajan sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialojen välille. Toimenpide oli yhteinen kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vastuulla oli toteuttaa digitalisaatiota rakentamalla helppo ja yhdenvertaisuutta lisäävä toimintamalli, jolla kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan tiloja ja palveluja voidaan käyttää opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämiseen.

Koronapandemia vaikutti toimintatapojen ja prosessien ohjaukseen, kehittämistyöhön, testausmahdollisuuksiin sekä henkilöstön ajankäyttöön kaikilla organisaatiotasoilla.

Tästä syystä uusi toimintamalli, sisäisistä käytännöistä sopiminen ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa yhteisten toimintakäytäntöjen muotoilu jäivät toteutumatta. Sen sijaan digitaalisen alustan toteuttaminen ja sen pilotointi etenivät tavoitteen mukaisesti.

Kolmantena toimenpiteenä oli kaikkien toimialan palvelukokonaisuuksien osallistuminen Helsinki Biennaalin toteuttamiseen. Toimenpide ei toteutunut, koska koronapandemian vuoksi tapahtuma siirrettiin toteutettavaksi vuonna 2021.

Käsittely

Asian esittelijänä toimi kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio hallintojohtaja Kirsti Laine-Hendolinin ollessa poissa kokouksesta.

Esittelijä

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Tommi Laitio

Lisätiedot

Mervi Smahl-Laurikainen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 89016

mervi.smahl-laurikainen(a)hel.fi

Reetta Sariola, kehittämisyksikön päällikkö, puhelin: 310 32987

reetta.sariola(a)hel.fi

Liitteet

1

Vuoden 2020 sitovien tavoitteiden toteuma

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Vuoden 2020 talousarvion noudattamisohjeiden mukaan lauta- ja johtokuntien on annettava selvitys toteutumatta jääneistä sitovista toiminnallisista tavoitteista siten, että selvitykset voidaan käsitellä kaupunginvaltuustossa ennen tilinpäätöksen allekirjoittamista kaupunginhallituksessa.

Esittelijä

hallintojohtaja

Kirsti Laine-Hendolin

Lisätiedot

Mervi Smahl-Laurikainen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 89016

mervi.smahl-laurikainen(a)hel.fi

Reetta Sariola, kehittämisyksikön päällikkö, puhelin: 310 32987

reetta.sariola(a)hel.fi

Liitteet

1

Vuoden 2020 sitovien tavoitteiden toteuma

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Fredriksberg, Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

 

 

FI02012566