Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2020

1 (3)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/8

 

08.09.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 126

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Arja Karhuvaaran ym. talousarvioaloitteesta koskien fysioterapeuttien palkkaamiseksi kouluihin opiskeluterveyden ja liikunnan tueksi

HEL 2020-003290 T 00 00 03

Lausunto

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi asiasta seuraavan lausunnon:

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta ei kannata aloitteessa esitettyä erillistä pilottihanketta fysioterapeuttien palkkaamiseksi. Lautakunta näkee, että liikkumisohjelmassa sovitut toimenpiteet vastaavat aloitteessa tunnistettuun tarpeeseen tehokkaasti. 

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta pitää tärkeänä, että lasten ja nuorten hyvinvointia edistetään moniammatillisesti. Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala keskittyy toiminnassaan ennalta ehkäisevään työhön yhteistyössä sosiaali- ja terveystoimialan sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa. Kaupungissa on käynnissä liikkumisohjelma, jonka tavoitteena on saada kaupunkilaiset liikkumaan enemmän ja istumaan vähemmän. Ohjelma kattaa yhteensä 57 toimenpidettä, joiden toteutuksesta vastaavat toimialat yhdessä. Päämääränä on, että liikkuminen Helsingissä on helppo ja houkutteleva arjen valinta. Lasten ja nuorten osalta tavoitteena on, että riittävä liikunnallisuus on osa lasten ja nuorten arkea ja oppimista.

Yksi keskeinen lasten ja nuorten fyysisen toimintakyvyn mittari on perusopetuksen opetussuunnitelmaan sisältyvä Move!-mittaus, joka antaa tietoa 5.- ja 8.-luokkalaisten lasten ja nuorten fyysisen toimintakyvyn tilasta. Move! -mittauksiin liittyvä poikkihallinnollinen kehitystyö käynnistyi tänä vuonna. Kehitystyön tavoitteena on luoda kaupunkitasoinen malli vähän liikkuvien lasten ja nuorten kohtaamiseen, liikkumiseen kannustamiseen sekä harrastustoiminnan aloittamiseen. Koska Move!-mittaukset tavoittavat 5.- ja 8.-luokkalaisista valtaosan, tarjoaa se poikkeuksellisen mahdollisuuden vaikuttaa lasten ja nuorten fyysiseen toimintakykyyn yksilökohtaiset tarpeet ja toiveet tunnistaen. Move!-prosessia kehitetään perusopetuksen, oppilashuollon, liikunta- ja nuorisopalveluiden, kouluterveydenhuollon sekä liikkumisohjelman ja syrjäytymistä ehkäisevän Mukana-ohjelman kanssa. Syksyllä 2020 kaikkiin Helsingin kouluihin ja kouluterveydenhuoltoon toimitetaan tukimateriaalit Move!-mittausten kehittämiseksi, osallistutaan suurten kaupunkien yhteiseen, valtionrahoittamaan Move!-kehittämishankkeeseen ja käynnistetään koululaisille ja heidän huoltajilleen suunnattu Anna arjen liikuttaa -kampanja.

Kaupungin liikuntapalvelut käynnistivät vuonna 2017 KouluPT-toiminnan pilotoinnin, jonka kohderyhmänä ovat ne nuoret, jotka tarvitsevat erityistä tukea liikkumisen ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Toiminnan tavoitteena on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisääminen sekä liikunnallisen pääoman vahvistaminen. KouluPT-ohjaus toteutetaan kahden liikunnanohjaajan antamalla yksilöllisellä, pari- ja pienryhmä opastuksella. Ohjautuminen toimintaan tapahtuu opettajan, oppilashuollon tai kouluterveydenhuollon toimesta tai nuoren vanhempien toiveesta. Toiminnassa keskitytään yksilölliseen matalankynnyksen neuvontaan, jonka myötä vahvistetaan liikunnallista elämäntapaa ja lisätään oppilaan hyvinvointia. Toiminnan kesto on noin 3–6 kk ja tapaamiset järjestetään pääsääntöisesti 1 krt/vko. Tapaamiset toteutetaan koulupäivän aikana tai sen jälkeen kaupungin liikuntatiloissa, koululla tai lähiympäristössä. KouluPT-toimintaan on osallistunut 130 nuorta ja osallistuneista yli 85 % on sitoutunut toimintaan ja suorittanut jakson loppuun asti. Lyhyen aikavälin tuloksena nähdään toimintaan osallistuneiden nuorten rohkeuden lisääntyminen sekä aktivoituminen liikunnanharrastamisen suhteen. Toimintaa toteutetaan yhteistyössä opettajien ja terveydenhoitajien kanssa 16 koulussa ympäri Helsinkiä ja tavoitteena on laajentaa toimintaa syksyn aikana kahdeksaan uuteen kouluun. Keväällä 2020 toimintaa pilotoitiin alakoulussa. Toiminta rahoitetaan tällä hetkellä aluehallintoviraston määräaikaisella avustuksella, mutta toiminnan vakiinnuttamiselle on selvästi tarvetta. Talousarvioesitykseen ei ole pystytty varaamaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle lisämäärärahaa PT-toiminnan jatkolle.

Esittelijä

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Tommi Laitio

Lisätiedot

Minna Paajanen, projektipäällikkö, puhelin: 310 21162

minna.paajanen(a)hel.fi

Laura Pirhonen, liikunnansuunnittelija, puhelin: 310 87941

laura.e.pirhonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Talousarvioaloite, fysioterapeutin virkoja kouluihin opiskeluterveyden ja liikunnan tueksi, Karhuvaara Arja

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslia on pyytänyt kulttuuri- ja vapaa-aikalautakuntalta lausuntoa valtuutettu Arja Karhuvaaran ja kolmen muun valtuutetun tekemään talousarvioaloitteeseen, jossa esitetään, että kaupunki varaa vuoden 2021 budjettiin rahaa pilottikokeiluun, jossa palkataan fysioterapeutteja kolmen tai useimman ala-asteen suurpiiriin alueen kouluille opetuksen ja opiskeluterveydenhoidon tueksi. Hanke toteutettaisiin yhteistyössä ammattikorkeakoulujen ja Yliopiston kanssa. Talousarvion laatimisohjeiden mukaisesti lauta- ja johtokuntien on käsiteltävä talousarvioaloitteista annettavat lausunnot samanaikaisesti talousarvioehdotusten kanssa. Aloite kokonaisuudessaan on liitteenä.

Talousarvioaloitteesta on pyydetty lausuntoa myös kasvatus- ja koulutuslautakunnalta sekä sosiaali- ja terveyslautakunnalta.

Esittelijä

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Tommi Laitio

Lisätiedot

Minna Paajanen, projektipäällikkö, puhelin: 310 21162

minna.paajanen(a)hel.fi

Laura Pirhonen, liikunnansuunnittelija, puhelin: 310 87941

laura.e.pirhonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Talousarvioaloite, fysioterapeutin virkoja kouluihin opiskeluterveyden ja liikunnan tueksi, Karhuvaara Arja

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Fredriksberg, Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

 

 

FI02012566