Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2020

1 (4)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/4

 

08.09.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 123

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan hinnoitteluperiaatteet vuodelle 2021

HEL 2020-009165 T 02 05 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti toimialan hinnoitteluperiaatteista liitteen mukaisesti ja päätti samalla:

        valtuuttaa toimialajohtajan tekemään päätöksen toimialan hinnoista, hinnoitteluväleistä, maksuista, vuokrista ja korvauksista vuodelle 2021 sekä päivittämään hinnaston tarvittaessa.

        valtuuttaa palvelujen päälliköt päättämään vuoden 2021 aikana tehtävistä vähäisistä ja yksittäisistä muutoksista hintoihin, maksuihin, vuokriin ja korvauksiin sekä lisäämään tai poistamaan hinnastosta yksittäisen hinnan.

        valtuuttaa palvelujen päälliköt päättämään toimialan itse järjestämien tapahtumien tapahtumahinnoista ja kiertueiden tms. esiintymisten hinnoista.

        valtuuttaa kaupunginmuseon museokaupan ja HAM-kaupan myyntihenkilöstön päättämään museokauppatuotteiden hinnoista.

        valtuuttaa toimialajohtajan päättämään palvelukokonaisuuden palveluissa maksuttomuuteen tai alennuksiin oikeutetuista asiakasryhmistä sekä palvelukokonaisuuskohtaisista henkilöstön etuuksista.

        valtuuttaa palvelujen päälliköt, liikuntapalvelukokonaisuuden kumppanuusyksikön päällikön, Savoy-teatterin johtajan ja kaupunginmuseon museokaupan, HAM-kaupan myyntihenkilöstön, kulttuuritalojen johtajat ja Tiivistämön toiminnanjohtajan soveltamaan hinnastossa määrättyä hintaa silloin, kun muutos liittyy hinnoittelun tarkoituksenmukaiseen kohtuullistamiseen (esimerkiksi kampanjat, tapahtumat) tai dynaamiseen hinnoitteluun, joka lisää palveluiden käyttöastetta. Tällä päätöksellä kumotaan aiempi asiasta tehty päätös kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 16.6.2020, § 105.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli johtava laskenta-asiantuntija Johanna Simpanen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä

hallintojohtaja

Kirsti Laine-Hendolin

Lisätiedot

Johanna Simpanen, johtava laskenta-asiantuntija, puhelin: 310 87754

johanna.simpanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan hinnoitteluperiaatteet vuodelle 2021

2

Ltk liikuntaviraston ulkopuolisille toimijoille vuokrattavien alueiden vuokraehdot ja periaatteet 22012015 4 §

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hallintosäännön 10 luvun 1 §:n mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää, hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta toimialalle kohdistettavan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta.

Tässä päätöksessä lautakunta päättää kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan osalta perusteet ja rajat, joiden mukaan toimialan viranhaltijat ja työntekijät päättävät vuoden 2021 hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista.

Vuoden 2020 periaatteisiin verrattuna esitetään seuraavat muutokset:

        Lautakunta valtuuttaa toimialajohtajan päivittämään hinnastokokonaisuutta tarvittaessa.  

        Lisätty palveluiden päälliköille oikeus sekä lisätä että poistaa hinnastosta yksittäinen hinta.

        Lisätty toimialajohtajalle oikeus päättää jatkossa palvelukokonaisuuden palveluissa maksuttomuuteen tai alennukseen oikeutetuista asiakasryhmistä sekä palvelukokonaisuuskohtaisista henkilöstöetuuksista.

        Tällä päätöksellä kumotaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan päätös 16.6.2020, § 105. Jatkossa kulttuuritalojen johtajilla on oikeus hinnoittelun tarkoituksenmukaiseen kohtuullistamiseen toistaiseksi.

        Hinnoittelurakenteisiin on lisätty käyttötarkoitus. Käyttötarkoitus on merkittävä hinnoittelurakenne esim. tilavuokrissa, joissa vuokra määräytyy käyttötarkoituksen mukaan. Käyttötarkoitusta on sovellettu hinnoittelurakenteena jo aiemmin, mutta se on jäänyt puuttumaan hinnoittelurakenneluettelosta.

        Lisätty määrittely toimialan oman toiminnan sisäisistä veloituksista.

        Lisätty linjaus henkilöstöetuuksista.

        Lisätty toimialan yhteisiin alennusryhmiin lotat ja sotaveteraanit, invalidit ja vammaiset avustajan kanssa, tiedotusvälineiden edustajat (pressikortilla), sekä kaupunginvaltuuston, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan, jaostojen (kulttuuri- ja kirjasto, liikunta, nuoriso) jäsenet ja varajäsenet. Nämä asiakasryhmät olivat jo aiemmin useamman palvelukokonaisuuden omissa alennusryhmissä, minkä vuoksi ne on tarkoituksenmukaista nostaa yhteisiin alennusryhmiin.

        Lisätty hinnoitteluprosessin eteneminen toimialalla (vuosikello), toimialan hinnoittelun perusperiaatteet.

        Asiakaskäyntien kohtaan on lisätty alennuksiin ja maksuttomuuteen oikeutetut ryhmät.

        Muutettu maksullisten sisäänpääsymaksujen hinnoittelua seuraavasti: Liikuntapalvelukokonaisuuden sisäänpääsymaksuissa on tähän saakka ollut kolme hintakategoriaa: perushinta ja kaksi alennuskategoriaa Lapset ja Muut. Lasten pääsylippujen subventioprosentti tällä hetkellä on välillä 55–57 % ja asiakasryhmän Muut välillä 40–45 %.

        Toimintaympäristötarkasteluun perustuen alennusryhmät Lapset ja Muut yhdistetään siten, että lasten hinta nostetaan Muut-ryhmän tasolle. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi lasten uimahallilipun hinta nousee 2,50 eurosta 3 euroon aikuisten lipun hinnan ollessa 5,50 euroa. Lasten ja nuorten sekä Muut-ryhmän alennetun hinnan subventioprosentti on jatkossa noin 50 % uimahallien, maauimaloiden ja kuntosalien pääsymaksuissa kuitenkin niin, että hintaa voidaan pyöristää tarkoituksenmukaisella tavalla. Näin käytäntö on yhtenäinen konserniyhtiö Urheiluhallit Oy:n ja muiden kaupunkien liikuntapalveluiden kanssa. Urheiluhallin uimahallien subventio on sama, kuntosalimaksuissa ei siellä alennusryhmiä sovelleta. Toimialan muissa maksullisissa palveluissa noudatetaan yleisesti samaa käytäntöä.

        Lisätty ulkotekojääratojen maksuttomuus. Liikuntapalveluiden ulkotekojääradat ovat jatkossa maksuttomat kaikille asiakasryhmille. Maksuttomuudella halutaan kannustaa ihmisiä ulkona liikkumiseen sekä mahdollistetaan kaikkien liikkuminen varallisuustasosta riippumatta. Koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa erityisesti lasten ja nuorten ulkona liikkumista halutaan näin tukea. Myös muissa kaupungeissa ulkotekojääradat ovat maksuttomat.

        Laskettu ja lisätty tietoja nykyisistä subventio-osuuksista. Tarkoitus on lisätä subventio-osuuksien läpinäkyvyyttä.

        Tilavarauksissa lisätty venepaikkahinnoittelun uudet periaatteet. Venepaikkajärjestelmän uudistuessa venepaikkojen hinnoittelurakennetta on yksinkertaistettu ja selkeytetty. Uusi hinnoittelurakenne on asiakasystävällisempi ja se vähentää työntekijöiden manuaalisen työn määrää olennaisesti.

        Tuotemyynnissä lisätty, että siinä tuotekategoriassa ei sovelleta alennusryhmiä.

Tehtyjen hinnoitteluperiaatemuutosten taloudellisten vaikutusten arvioidaan olevan noin +115 000 euroa (venepaikat +145 000 euroa, sisäänpääsyjen Lapset ja Muut -hintaryhmien yhdistäminen +55 000 euroa ja tekojääratojen maksuttomuus −85 000 euroa) edellyttäen, että koronan aiheuttama tilanne palautuu vuonna 2021 normaaliksi.

Esittelijä

hallintojohtaja

Kirsti Laine-Hendolin

Lisätiedot

Johanna Simpanen, johtava laskenta-asiantuntija, puhelin: 310 87754

johanna.simpanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan hinnoitteluperiaatteet vuodelle 2021

2

Ltk liikuntaviraston ulkopuolisille toimijoille vuokrattavien alueiden vuokraehdot ja periaatteet 22012015 4 §

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Fredriksberg, Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

 

 

FI02012566