Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2020

1 (3)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/9

 

08.09.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 127

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Matias Pajulan ym. talousarvioaloitteesta kuntoilulaitteiden lisäämisestä koulujen pihoille

HEL 2020-003285 T 00 00 03

Lausunto

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi asiasta seuraavan lausunnon:

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta näkee aloitteen kannatettavana. Toimialan talousarvioehdotukseen ei sisälly erillistä määrärahaa koulujen pihojen kunnostamiseen, koska koulujen pihojen investoinnit eivät kuulu kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vastuulle. Kaupunkiympäristön toimiala sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ovat yhdessä käynnistäneet lähiliikuntapaikkojen kartoituksen tavoitteenaan saada lähiliikuntapaikkojen verkko mahdollisimman kattavaksi ja kaupunkilaisia hyvin palvelevaksi. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan, kaupunkiympäristön toimialan ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteissuunnittelulla voidaan luoda lähiliikuntapaikkojen verkko, joka palvelee myös koulujen ja oppilaitosten tarpeita.

Koulujen pihoja hallinnoi kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ja toimiala määrittelee koulupihojen investointitarpeet.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan hallinnoimien liikuntapaikkoihin kohdistetut investointimäärärahat eivät tahdo riittää nykyisten liikuntapaikkojen perusparantamiseen, eikä ylläpitomäärärahat riitä nykyisten paikkojen ylläpitoon. Kulttuurin ja vapaa-ajan talousarviossa ei ole varattu erillismäärärahaa yläkoulujen ja lukioiden pihoille sijoitettavia ulkokuntoilulaitteita varten.

Peruskoululaisista suositusten mukaisesti liikkuu kolmannes ja toisen asteen opiskelijoista noin viidennes.

Hyvinvoinnin sekä tuki- ja liikuntaelinvaivojen ehkäisemisen näkökulmasta keskeistä on liikkumisen lisääminen kaikissa ikäryhmissä. Liikkumista pyritään lisäämään kehittämällä toimintaympäristöjä sekä toimintakulttuuria kouluissa ja oppilaitoksissa.

On tärkeää, että nuorille tarjotaan monipuolisesti mahdollisuuksia liikkumiseen myös koulu- ja opiskelupäivien aikana. Helsingin kaupungissa lasten ja nuorten liikkumattomuuteen puututaan monipuolisesti Helsingin kaupungin liikkumisohjelmassa (kaupunginhallitus 3.12.2018, § 790) määriteltyjen tavoitteiden ja toimenpiteiden mukaisesti.

Liikkumisen edistämisessä on keskeistä lisätä liikkumista myös kouluja opiskelupäivien aikana.

Koulupihojen kehittäminen aktiivisen koulupäivän ja toiminnallisuuden lisäämiseksi on yksi keskeinen osa liikkumisohjelman koululaisia koskevia tavoitteita. Vuonna 2019 kunnostettavaksi valittiin kymmenen peruskoulun koulupihaa, jotka kunnostetaan liikunnallisuuteen kannustavaksi elokuuhun 2020 mennessä. Kyseisten koulujen oppilaat ovat osallistuneet pihojen suunnitteluun. Kunnostettavista koulupihoista Hiidenkiven peruskoulun pihalle sijoitetaan myös ulkokuntoilulaitteita.

Koulupihojen tila on selvitetty syksyllä 2019 rehtoreille suunnatulla kyselyllä. Vastaava kysely toteutettiin edellisen kerran vuonna 2016.

Seuraavien kunnostettavien koulupihojen valinnassa kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tekee yhteistyötä kaupunkiympäristön toimialan ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kanssa. Suunnittelussa otetaan huomioon myös ulkokuntoilulaitteiden sijoittamisen mahdollisuus.

Esimerkiksi lukioista Mäkelänrinteen lukion pihaan rakennetaan ulkokuntosali. Rakennettava Urhea-kampus on osa toimivaa kaupunkikulttuuria, jossa julkista tilaa käytetään tehokkaasti ja kuntalaisten tarpeet laajasti huomioiden.

Lukioiden pihat ovat monin paikoin pieniä ja kuntoilulaitteiden sijoittaminen niihin ei ole mahdollista. Lukion opiskelijoilla on mahdollisuus opiskelupäivän aikana poistua oppilaitoksen alueelta, joten opiskelijat voivat hyödyntää oppilaitoksen lähistön lähiliikuntapaikkoja.

Esittelijä

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Tommi Laitio

Lisätiedot

Stefan Fröberg, ulkoilupalvelupäällikkö, puhelin: 310 87901

stefan.froberg(a)hel.fi

Liitteet

1

Talousarvioaloite, lisää kuntoilulaitteita koulujen pihoille, Pajula Matias

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslia on pyytänyt kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta lausuntoa kaupunginhallitukselle Matias Pajulan ja viiden muun valtuutetun talousarvioaloitteesta, jossa esitetään, että kuntoilulaitteita lisätään koulujen pihoille. Aloite kokonaisuudessaan on liitteenä. Talousarvion laatimisohjeiden mukaisesti lauta- ja johtokuntien on käsiteltävä talousarvioaloitteista annettavat lausunnot samanaikaisesti talousarvioehdotusten kanssa.

Talousarvioaloitteesta on pyydetty lausuntoa myös kaupunkiympäristölautakunnalta ja kasvatus- ja koulutuslautakunnalta.

Esittelijä

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Tommi Laitio

Lisätiedot

Stefan Fröberg, ulkoilupalvelupäällikkö, puhelin: 310 87901

stefan.froberg(a)hel.fi

Liitteet

1

Talousarvioaloite, lisää kuntoilulaitteita koulujen pihoille, Pajula Matias

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Fredriksberg, Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

 

 

FI02012566