Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2020

1 (2)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/11

 

08.09.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 129

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Jenni Pajusen ym. talousarvioaloitteesta koskien uimahallin rakentamista Laajasaloon

HEL 2020-003303 T 00 00 03

Lausunto

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi asiasta seuraavan lausunnon:

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta ei kannata erillisen määrärahan varaamista Laajasaloon rakennettavan uimahallin selvitystyötä varte. Toimialan talousarvioehdotukseen ei ole varattu aloitteen mukaista määrärahaa.

Uinti ja muu vesiliikunta ovat erittäin suosittuja harrastuksia Helsingissä ja allaspinta-alalle kaupungissa on lisätarvetta. Aloitteessa esitetään määrärahan varaamista vuoden 2021 talousarvioon Laajasaloon tulevan raideliikenteen varrelle rakennettavan uimahallin selvitystyötä varten. Uimahalliverkoston täydentämistä on kuitenkin tarkoitus tarkastella osana laajempaa kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan palveluverkkoselvitystyötä yhteistyössä kaupunkiympäristötoimialan kanssa vuonna 2021.

Helsinkiin on suunniteltu uutta keskikokoista uimahallia Jätkäsaaren Bunkkeriin. Hallin rakentamien on viivästynyt kiinteistökauppaan kohdistuvien valitusten vuoksi. Tämän hetkisen arvion mukaan Bunkkerin uimahallin rakentaminen voisi alkaa vuoden 2021 aikana, jolloin halli valmistuisi vuonna 2023.

Helsingissä on tällä hetkellä 13 uimahallia. Uimahallikanta on ikääntymässä. Viimeisimpänä uutena hallina on valmistunut Mäkelänrinteen uintikeskus vuonna 1999. Vuosaaren urheilutalon laajennus lisäsi vesipinta-alaa vuonna 2011. Perusparannustöitä tehty viimeksi Mäkelänrinteen uintikeskuksessa 2018 ja Töölön uimahallissa. Perusparannustarpeessa 2020-luvulla ovat mm. Yrjönkadun ja Itäkeskuksen uimahallit. Urheiluhallit ovat valmistelemassa sekä Mäkelänrinteen uintikeskuksen että Malmin uimahallin laajennusta. Lisäksi Kontulan ja Siltamäen uimahallit vaativat tulevina vuosina toimenpiteitä.

Bunkkerin uimahallin ja muiden uimahallien laajennus-/ perusparannustarpeiden toteutuminen lisää tulevina vuosina merkittävästi sekä investointi- että käyttömäärärahojen tarvetta. Uuden uimahallin rakentamisen kustannukset ovat noin 30 miljoonaa euroa.

Esittelijä

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Tommi Laitio

Lisätiedot

Petteri Huurre, liikuntapaikkapäällikkö, puhelin: 310 87791

petteri.huurre(a)hel.fi

Liitteet

1

Talousarvioaloite, uimahalli Laajasaloon, Pajunen Jenni

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslia on pyytänyt kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta lausuntoa kaupunginhallitukselle valtuutettu Jenni Pajusen ja yhdeksän muun valtuutetun allekirjoittamasta talousarvioaloitteesta, jossa esitetään Helsingin kaupungin talousarvioon vuodelle 2021 lisättäväksi määräraha selvitykselle uimahallin rakentamiseksi Laajasaloon tulevan raideliikenteen varrelle. Samalla kaupungin investointiohjelmassa pyydetään varautumaan hankkeen toteuttamiseen. Talousarvioaloite kokonaisuudessaan on liitteenä. Talousarvion laatimisohjeiden mukaisesti lauta- ja johtokuntien on käsiteltävä talousarvioaloitteista annettavat lausunnot samanaikaisesti talousarvioehdotusten kanssa.

Talousarvioaloitteesta on pyydetty lausuntoa myös kaupunkiympäristölautakunnalta.

Esittelijä

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Tommi Laitio

Lisätiedot

Petteri Huurre, liikuntapaikkapäällikkö, puhelin: 310 87791

petteri.huurre(a)hel.fi

Liitteet

1

Talousarvioaloite, uimahalli Laajasaloon, Pajunen Jenni

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Fredriksberg, Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

 

 

FI02012566