Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2020

1 (3)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/10

 

08.09.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 128

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Seija Muurisen ym. talousarvioaloitteesta kuntoiluvälineiden sijoittamiseksi Katajanokan Laivastopuiston ulkoilupolun varrelle

HEL 2020-002453 T 00 00 03

Lausunto

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi asiasta seuraavan lausunnon:

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta pitää ehdotusta kannatettava. Toimialan talousarvioehdotukseen ei sisälly aloitteen mukaista määrärahaa, koska Katajanokan Laivastopuiston kuntorata sijaitsee kaupunkiympäristön hallinnoimalla alueella. Kaupunkiympäristön toimiala vastaa puistojen investointien ohjelmoinnista ja määrittelee puistojen investointitarpeet. 

Investointimäärärahat, jotka kohdistuvat liikuntapaikkoihin, eivät tahdo riittää nykyisten liikuntapaikkojen perusparantamiseen, eikä ylläpitomäärärahat riitä nykyisten paikkojen ylläpitoon.

Ulkoilun merkitys liikuntana korostuu erityisesti aikuisikäisillä. Suomalaisten eniten käyttämä liikuntapaikka on lähiulkoilureitti ja -polku.

Liikuntapalveluilla on ylläpitovastuullaan yli 150 ulkokuntoilupistettä ympäri Helsinkiä ja niissä on yli 1 050 kuntolaitetta.

Liikuntapaikkoihin ja ulkoilualueisiin suunnattujen investointimäärärahojen rajallisuus on johtanut siihen, että viimeisen kolmen vuoden aikana investointimäärärahoista lähes kaikki määrärahat on suunnattu perusparannushankkeisiin eikä määrärahaa ole juurikaan riittänyt uusien liikuntapaikkojen rakentamiseen.

Liikuntapalveluiden syksyllä 2019 teettämän kuntoilupisteiden laitteiden kuntotarkastuksen mukaan 4 % (40 kpl) laitteista tulisi uusia välittömästi, kustannusarvio uusimiselle on 140 000 euroa. Kolmekymmentä prosenttia laitteista sisälsi huomionarvoisia keskisuuria riskejä, ja ne tulee uusia kolmen vuoden sisällä, kustannusarvio tälle on 350 000 euroa. Laitteiden hankintoihin on vuositasolla pystytty varaamaan keskimäärin 80 000 euroa, joka on johtanut siihen, että yli kolmannes laitteista on tullut käyttöikänsä päähän ja ne tulisi uusia seuraavan kolmen vuoden aikana.

Ulkokuntoilulaitteiden kunnossapitoon tulisi varata vuositasolla noin 150 euroa/laite (150 000 euroa). Nykyiset määrärahat eivät riitä tähän. Laitteista yli kolmannes tulee uusia seuraavan kolmen vuoden aikana.

Esittelijä

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Tommi Laitio

Lisätiedot

Stefan Fröberg, ulkoilupalvelupäällikkö, puhelin: 310 87901

stefan.froberg(a)hel.fi

Liitteet

1

Talousarvioaloite, kuntoiluvälineitä Katajanokan Laivastopuiston ulkoilupolun varrelle, Muurinen Seija

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslia on pyytänyt kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta lausuntoa kaupunginhallitukselle Seija Muurisen ja yhden muun valtuutetun talousarvioaloitteesta, jossa esitetään, että kaupunki sijoittaisi kuntoiluvälineitä Katajanokan Laivastopuiston ulkoilupolun varrelle. Aloite kokonaisuudessaan on liitteenä. Talousarvion laatimisohjeiden mukaisesti lauta- ja johtokuntien on käsiteltävä talousarvioaloitteista annettavat lausunnot samanaikaisesti talousarvioehdotusten kanssa

Talousarvioaloitteesta on pyydetty lausuntoa myös kaupunkiympäristölautakunnalta.

Esittelijä

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Tommi Laitio

Lisätiedot

Stefan Fröberg, ulkoilupalvelupäällikkö, puhelin: 310 87901

stefan.froberg(a)hel.fi

Liitteet

1

Talousarvioaloite, kuntoiluvälineitä Katajanokan Laivastopuiston ulkoilupolun varrelle, Muurinen Seija

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Fredriksberg, Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

 

 

FI02012566