Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2020

1 (3)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/6

 

16.06.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 105

Täydennys kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan tuotteiden ja palvelujen hinnoitteluperiaatteisiin vuodelle 2020

HEL 2019-008483 T 02 05 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti

        valtuuttaa kulttuuritalojen johtajat soveltamaan hinnastossa määrättyä hintaa silloin, kun muutos liittyy hinnoittelun tarkoituksenmukaiseen kohtuullistamiseen (esim. kampanjat ja tapahtumat) tai dynaamiseen hinnoitteluun, jolla pyritään lisäämään palveluiden käyttöastetta. Valtuutus on voimassa yhteiskunnassamme vallitsevassa koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa, kunnes tilanteen vakiintuessa toisin päätetään.

        että kulttuurin vuokraus-, palvelu- ja maksuhinnoittelussa hintoihin voidaan rajoitusperusteisiin ja haittoihin suhteutettuna myöntää tarveharkintaisesti korkeintaan 75 %:n alennus. Poikkeusjärjestely näillä perustein on määräaikainen ja sitä voidaan soveltaa, kunnes tilanteen vakiintuessa toisin päätetään.

        valtuuttaa nuorisopalvelukokonaisuuden Tiivistämön toiminnanjohtajan soveltamaan hinnastossa määrättyä hintaa silloin kun muutos liittyy hinnoittelun tarkoituksenmukaiseen kohtuullistamiseen (esim. kampanjat ja tapahtumat) tai dynaamiseen hinnoitteluun, joka lisää palveluiden käyttöastetta.

Esittelijä

hallintojohtaja

Kirsti Laine-Hendolin

Lisätiedot

Paiju Tyrväinen, päällikkö, alueelliset kulttuurikeskukset, puhelin: 310 29874

paiju.tyrvainen(a)hel.fi

Mikko Vatka, nuorisoasiainjohtaja, puhelin: 310 71252

mikko.vatka(a)hel.fi

Liitteet

1

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan tuotteiden ja palvelujen hinnoitteluperiaatteet vuodelle 2020

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää toimialan hinnoitteluperiaatteista vuosittain. Vuoden 2020 hinnoitteluperiaatteista päätettiin 20.8.2019, § 131. Päätöksessä palvelujen päälliköt, alueellisten kulttuuripalvelujen päällikkö, liikuntapalvelukokonaisuuden kumppanuusyksikön päällikkö, Savoy-teatterin johtaja ja kaupunginmuseon museokaupan ja HAM-kaupan myyntihenkilöstö valtuutettiin soveltamaan hinnastossa määrättyä hintaa silloin kun muutos liittyy hinnoittelun tarkoituksenmukaiseen kohtuullistamiseen (esim. kampanjat ja tapahtumat) tai dynaamiseen hinnoitteluun, joka lisää palveluiden käyttöastetta.

Poikkeuksellinen koronauhka (covid19-virus) aiheuttaa sekä järjestäjissä että yleisössä epävarmuutta, joka vaikuttaa halukkuuteen tapahtumien järjestämiseen liittyvään riskinottoon ja/tai vaikuttaa yleisön määrään (myös oheispalveluihin). Vallitseva poikkeustilanne edellyttää, että tapahtumanjärjestäjillä on kohtuullinen sopimusasema olosuhteissa, joissa sovittu esitys voidaan ennakoimattomista syistä joutua peruuttamaan tai joudutaan rajoittamaan yleisömäärää ja/tai soveltamaan muita viranomaismääräyksiä tai turvaohjeita.

Kulttuurin vuokraus-, palvelu- ja maksuhinnoittelussa hintoihin voidaan rajoitusperusteisiin ja haittoihin suhteutettuna myöntää tarveharkintaisesti korkeintaan 75 %:n alennus. Alennusta ei sovelleta automaattisesti eikä mainittua määrää, vaan harkinnassa arvioidaan etu/haitta ja houkutetaan luoviin esitysratkaisuihin (esim. UMO:n konsertti Savoy-teatterissa 40 hengelle; sopeutetut käyntimäärät). Poikkeusjärjestely näillä perustein on määräaikainen ja sitä voidaan soveltaa, kunnes tilanteen vakiintuessa toisin päätetään.

Hinnan kohtuullistamisen ja dynaamisen hinnoittelun tavoite on mahdollistaa, ylläpitää ja elvyttää kulttuuritoimintaa tilanteessa, jossa kulttuurin harjoittamisen olosuhteet ovat olleet taiteen kentän toimeentulon kannalta erittäin vaikeat. Käytännön toiminnan ja dynaamisen hinnoittelun helpottamiseksi kulttuuritalojen johtajilla tulisi olla mahdollisuus hinnan kohtuullistamiseen ja dynaamiseen hinnoitteluun.

Nuorisopalveluiden Tiivistämössä on jatkuva tarve dynaamiseen hinnoitteluun, kuten Savoy-teatterissakin, jossa Savoyn johtajalle on jo aiemmin hinnoitteluperiaatteissa annettu päätösvalta kohtuullistaa hintoja ja hinnoitella dynaamisesti. Operatiivisen toiminnan sujuvoittamiseksi Tiivistämön toiminnanjohtajalla tulisi olla yhtäläinen oikeus.

Esittelijä

hallintojohtaja

Kirsti Laine-Hendolin

Lisätiedot

Paiju Tyrväinen, päällikkö, alueelliset kulttuurikeskukset, puhelin: 310 29874

paiju.tyrvainen(a)hel.fi

Mikko Vatka, nuorisoasiainjohtaja, puhelin: 310 71252

mikko.vatka(a)hel.fi

Liitteet

1

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan tuotteiden ja palvelujen hinnoitteluperiaatteet vuodelle 2020

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Tiedoksi

Kuva

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25401

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00250

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566