Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2020

1 (5)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/10

 

16.06.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 109

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kulttuurin palvelukokonaisuuden kaupunginmuseon museonjohtajan viran täyttäminen

HEL 2020-006608 T 01 01 01 01

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti, että kaupunginmuseon museonjohtajan virkaan valitaan filosofian maisteri Reetta Heiskanen 6 744,44 euron kokonaispalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, päätös on ehdollinen, kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Virkaan valittavan on esitettävä hyväksyttävä arvio edellytyksistään hoitaa virkaan kuuluvia tehtäviä 30 päivän kuluessa virkaanottopäätöksen tiedoksisaannista.

Virassa on kuuden kuukauden koeaika. Tehtävä aloitetaan sopimuksen mukaan.

Käsittely

Vastaehdotus:
Mika Ebeling: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää, että kaupunginmuseon museonjohtajan virkaan valitaan filosofian maisteri ********** 6 744,44 euron kokonaispalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Kannattaja: Sami Muttilainen

Puheenjohtajan ehdotuksesta kaupunginmuseon johtajan valinnasta suoritettiin avoin vaali.

Reetta Heiskasta äänestivät:

Silja Borgarsdóttir Sandelin, Jussi Chydenius, Arja Karhuvaara, Heimo Laaksonen, Otto Meri, Terhi Peltokorpi, Nasima Razmyar, Pauliina Saares, Johanna Sydänmaa, Niilo Toivonen, Laura Varjokari

**********

Mika Ebeling, Sami Muttilainen

Reetta Heiskanen sai vaalissa 11 ääntä. ********** sai vaalissa 2 ääntä. Muut hakijat eivät saaneet ääniä. Lautakunta valitsi kaupunginmuseon johtajan virkaan filosofian maisteri Reetta Heiskasen.

Esittelijä

kulttuurijohtaja

Mari Männistö

Lisätiedot

Mari Männistö, kulttuurijohtaja, puhelin: 09 310 26157

mari.mannisto(a)hel.fi

Anu Kangas, HR-asiantuntija, puhelin: 09 310 27612

anu.kangas(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin kaupunginmuseon museonjohtajan työpaikkailmoitus

2

Helsingfors stadsmuseum museidirektör arbetsplatsannons

3

Hakijaluettelo työavain KUVA-01-18-20

4

Helsingin kaupunginmuseon museonjohtajan rekrytointi hakemusyhteenveto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta myönsi 25.2.2020, § 41 eron Tiina-Sisko Merisalolle kaupunginmuseon museonjohtajan virasta 1.4.2020 alkaen. Samalla kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta kehotti kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaa käynnistämään viran täyttämiseksi julkisen hakumenettelyn.

Viran täyttömenettely

Virka on ollut julkisesti haettavana 23.4.–11.5.2020. Hakuilmoitus on julkaistu kaupungin sähköisessä rekrytointipalvelussa. Muut käytetyt ilmoituskanavat olivat: TE-palvelut, Twitter, LinkedIn, Facebook ja Instagram. Julkisen ilmoittelun ohella hakuvaiheessa käytettiin konsulttiyhtiö Mercuri Urvalin suorahakupalvelua.

Kohdennetulla sosiaalisen median mainonnalla tavoitettiin 83 000 henkeä, ja linkki avattiin yhteensä 1 181 kertaa. Mainos nähtiin keskimäärin 2,4 kertaa/henkilö. Kokonaisklikkiprosentti eli suhdeluku, joka kertoo, kuinka moni mainoksen nähneistä on klikannut sitä, oli 0,6 % eli tulos on hyvää keskitasoa.

Oikotie-palvelussa ollut hakuilmoitus osui yhteensä 12 093 Ilmoitusvahtiin ja ilmoituksen kävijämäärä oli 581 kävijää.

Toimialalautakunta päättää palvelukokonaisuuden johtajan suoran alaisen sekä toimialan hallintojohtajan virkaan ottamisesta (Hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 2 momentin 3 kohta). Helsingin kaupunginmuseon museonjohtajan kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto, kokemusta johtamistehtävistä sekä suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Hakuilmoituksen mukaan viran menestyksellinen hoitaminen edellyttää lisäksi erinomaista englannin kielen suullista ja kirjallista taitoa.

Virkaa täytettäessä tulee varsinaisten kelpoisuusehtojen lisäksi ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto

Valintaprosessi

Määräajassa virkaan jätti hakemuksensa 43 henkilöä, joista 1 on perunut hakemuksensa. Hakijoista 1 ei täyttänyt viran kelpoisuusvaatimusta kielitaidon ja johtamiskokemuksen osalta ja hakijoista 2 ei johtamiskokemuksen osalta. Hakijoiden esittämät ansiot, koulutus, kielitaito ja työkokemus ilmenevät hakemuksista. Hakemuksista laadittu yhteenveto on esityslistan liitteenä. Yhteenvedon tiedot perustuvat hakijan hakemuksessaan antamiin tietoihin.

Hakemusten perusteella ensimmäiseen haastatteluun kutsuttiin yhdeksän henkilöä: ********** Ensimmäisen haastattelun suorittivat kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta kulttuurijohtaja Mari Männistö, HR-asiantuntija Anu Kangas, HAM Helsingin kaupungin taidemuseon museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila ja kaupunginympäristön toimialalta kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö Jussi Luomanen 18.–20.5.2020 välisenä aikana.

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

Kolme henkilöä kutsuttiin toiseen haastatteluun 4.–5.6.2020 ja Psycon Oy:n toteuttamaan henkilöarviointiin ensimmäisen haastattelukierroksen jälkeen: **********

Toisen haastattelun suorittivat kulttuuri ja vapaa-ajan toimialalta toimialajohtaja Tommi Laitio, kulttuurijohtaja Mari Männistö, HR-asiantuntija Anu Kangas, HAM Helsingin kaupungin taidemuseon museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila, Helsingin kaupunginmuseon kulttuuriympäristöpäällikkö Sari Saresto ja kaupunkiympäristön toimialalta kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö Jussi Luomanen.

Toisen haastattelun jälkeen vielä kaksi henkilöä, ********** kutsuttiin lautakunnan ryhmien edustajien haastatteluun 9.6.2020 ja 12.6.2020. Haastattelun suorittivat apulaispormestari Nasima Razmyar sekä seuraavat lautakunnan jäsenet: Silja Borgarsdóttir Sandelin, Mika Ebeling, Arja Karhuvaara, Sami Muttilainen ja Pauliina Saares. Läsnä olivat myös toimialajohtaja Tommi Laitio sekä kulttuurijohtaja Mari Männistö.

Perustelut valintaesitykselle

Kokonaisarvioinnin perusteella, joka perustuu hakuasiakirjoihin ja haastatteluihin sekä henkilöarviointiin, parhaimmat edellytykset Helsingin kaupunginmuseon museonjohtajan viran menestykselliseen hoitamiseen on Reetta Heiskasella.

Reetta Heiskasen valintaa puoltaa työhistoria, joka osoittaa laaja-alaista yleisjohtajuutta sekä esihenkilökokemusta museoalalta – myös valtakunnallisen vastuumuseon näkökulmasta – sekä kaupunkiorganisaatiokontekstista. Valintaprosessissa Heiskanen on osoittanut rohkeaa näkemyksellisyyttä kaupunginmuseon johtamisesta myös osana kulttuuripalvelukokonaisuutta sekä voimakasta orientaatiota koko Helsingin kehittämiseen. Heiskasen vahvuutena on niin ikään pitkä työkokemus näyttely- ja yleisötyön menestyksekkäästä suunnittelusta ja toteutuksesta.

Heiskanen lähestyy asioita rauhallisesti, analyyttisesti ja kokonaisuuksia hahmottaen ja hän herättää luottamusta selkeälinjaisella esiintymisellään sekä läsnä olevalla vuorovaikutuksellaan. Heiskasen koulutushistoria ja henkilöjohtamista kuvaavat mittarit osoittavat niin jatkuvaa halua kehittyä kuin kykyä menestyä esihenkilötyössä, asiantuntijatyön johtamisessa ja luovuuden organisoinnissa.

Vertailussa muihin hakijoihin hänet asettaa etusijalle tasapainoisin osaamis- ja kokemusprofiili suhteessa avoimeen virkaan, näkemyksellinen yleisjohtajuus, oivallinen kyky konkretisoida Helsingille keskeisiä strategisia teemoja – kuten osallisuus, saavutettavuus ja vetovoimaisuus – museotyöllä edistettäviksi rohkeiksi ideoiksi. Vertailussa valintaa tukee myös lähityöhistorian osoittama kyky tavoitteelliseen uudistamiseen ja vastuulliseen talousjohtamiseen sekä vahvat näytöt hyvästä henkilöstöjohtamisesta mukaan lukien henkilöstön osaamisen kehittäminen.

Helsingin kaupunginmuseo on monella mittarilla menestyvä museo, jossa toiminnan keskiössä ovat asiakkaat ja kehityksen tekijöinä koko henkilöstö. Reetta Heiskasen osaaminen tukee erinomaisella tavalla museon tulevaisuuden kehitystä ja menestystä.

Esittelijä

kulttuurijohtaja

Mari Männistö

Lisätiedot

Mari Männistö, kulttuurijohtaja, puhelin: 09 310 26157

mari.mannisto(a)hel.fi

Anu Kangas, HR-asiantuntija, puhelin: 09 310 27612

anu.kangas(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin kaupunginmuseon museonjohtajan työpaikkailmoitus

2

Helsingfors stadsmuseum museidirektör arbetsplatsannons

3

Hakijaluettelo työavain KUVA-01-18-20

4

Helsingin kaupunginmuseon museonjohtajan rekrytointi hakemusyhteenveto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25401

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566