Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2020

1 (5)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/3

 

16.06.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 102

Kruunuvuorenrannan palvelurakennukseen sijoittuvien liikuntahallin ja nuorisotilojen tarveselvityksen hyväksyminen

HEL 2020-006674 T 10 06 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti hyväksyä Kruunuvuoren palvelurakennukseen sijoittuvien liikuntahallin ja nuorisotilojen tarveselvityksen.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida nuorten, asukkaiden ja henkilöstön näkemykset tilojen kehittämisessä

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli tilapalvelupäällikkö Matti Kuusela. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Palautusehdotus:
Sami Muttilainen: Lautakunta esittää, että hankkeen yhteydessä toteutetaan tilat myös kirjastopalveluille.

Laajasalon kirjaston neliömetrien ja henkilöstön mitoitus  ei yksinään riitä kattamaan uuden ja täydennysrakentuvan asuinalueen kirjastopalveluita.

Kannattaja: Mika Ebeling

1 äänestys

JAA-ehdotus: Asian käsittelyä jatketaan
EI-ehdotus: Sami Muttilaisen palautusehdotuksen mukaisesti

Jaa-äänet: 8
Silja Borgarsdóttir Sandelin, Arja Karhuvaara, Heimo Laaksonen, Otto Meri, Terhi Peltokorpi, Nasima Razmyar, Niilo Toivonen, Laura Varjokari

Ei-äänet: 5
Jussi Chydenius, Mika Ebeling, Sami Muttilainen, Pauliina Saares, Johanna Sydänmaa

Tyhjä: 0
 

Poissa: 0
 

Lautakunta päätti jatkaa asian käsittelyä äänin 8 - 5.

Esittelijä

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Tommi Laitio

Lisätiedot

Matti Kuusela, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 310 87783

matti.kuusela(a)hel.fi

Petteri Huurre, liikuntapaikkapäällikkö, puhelin: 310 87791

petteri.huurre(a)hel.fi

Mikko Vatka, nuorisoasiainjohtaja, puhelin: 310 71252

mikko.vatka(a)hel.fi

Risto Hietanoro, yksikön päällikkö, puhelin: 310 87827

risto.hietanoro(a)hel.fi

Jarkko Rantanen, tiimiesimies, puhelin: 310 87000

jarkko.rantanen(a)hel.fi

Sari Granö, toiminnanjohtaja, puhelin: 310 71590

sari.grano(a)hel.fi

Susanne Österlund-Toivonen, toiminnanjohtaja, puhelin: 310 89125

susanne.osterlund-toivonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Kruunuvuorenranta tarveselvityslomake

2

Kruunuvuorenranta tilaohjelma

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kruunuvuorenranta on rakentuva uusi alue, johon tarvitaan uusia tiloja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan käyttöön. Kruunuvuoren palvelurakennus –hanke sisältää liikunta- ja nuorisotilat.

Liikuntatilojen osalta hankkeessa rakennetaan kaksi palloilusalia sekä kuntosali ja puku- ja pesutiloineen ja muut tarvittavat tukitilat toimintaa varten. Liikuntatilat suunnitellaan pääsääntöisesti harraste- ja nuorisoliikunnan vaatimuksiin ja tiloja tulee voida hyödyntää liikuntatoimijoiden pienimuotoisten tapahtumien, kuten turnausten yhteydessä. Katsomollista salia hyödynnetään erityisesti ottelutapahtumissa, joten salien välillä pitää olla äänieritys. Toinen saleista toimii koulun liikuntatiloina

Nuorisotilojen osalta palvelukortteliin rakennetaan avoimeen ja ryhmätoimintaa sopiva tilaratkaisu, joka palvelee itsenäisesti tilaa käyttäviä vapaa kansalaistoiminnan toimijoita nuorisotyön omien toiminta-aikojen ulkopuolella. Lisäksi nuorisopalvelut hyödyntävät koulun, päiväkodin ja liikunnan tiloja omassa toiminnassaan kouluaikojen ulkopuolella.

Kokonaisuuteen kuuluu lisäksi kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tilat suomen- ja ruotsinkielisen perusopetuksen käyttöön, suomenkielisen päiväkodin sekä leikkipuiston tukitilat. joissa voidaan järjestää perusopetusta ja varhaiskasvatusta yhteensä 1150 lapselle Hankkeessa toteutetaan suomenkielinen päiväkoti 200 lapselle, suomenkielinen 700 oppilaan peruskoulu, jossa vuosiluokat 1-9, sekä ruotsinkielinen peruskoulu, jossa vuosiluokilla 1-6 ja esiopetuksessa yhteensä 250 lasta. Leikkipuiston tilat mitoitetaan noin 80 käyttäjälle. Toteutettavissa tiloissa voidaan joustavasti järjestää varhaiskasvatusta ja perusopetusta uuden rakentuvan alueen muuntuviin tarpeisiin.

Kruunuvuoren palvelurakennuksen tilatarpeet esitetään liitteenä olevassa huonetilaohjelmassa. Tilat on jaoteltu toimijoiden mukaan koulun, päiväkodin, leikkipuiston, nuorisopalvelujen ja liikuntapalveluiden tiloihin. Kuitenkin tavoitteena on eri toimijoiden välinen positiivinen synergia, tilojen joustava yhteiskäyttö ja siten saavutettava tilojen käytön tehostuminen.

Muunneltavuus mahdollistaa tilojen tehokkaan käytön myös kulttuuri-, liikunta- ja muiden tilaisuuksien järjestämiseen. Lisäksi tarkoituksenmukaisella ja turvallisella tilasuunnittelulla tuetaan tilojen aktiivista asukaskäyttöä. Kasvatus-, koulutus- ja vapaa-ajantoimintojen sijoittuminen samaan kokonaisuuteen tarjoaa Kruunuvuoren asukkaillle, sekä aikuisille että lapsille, monipuolisia palveluita ja mahdollistaa kaupunginosan keskeisen palvelurakennuksen muodostumisen alueen sydämeksi, mikä tukee omaleimaisen identiteetin syntymistä alueelle.

Talousarvion 2020 talonrakennushankkeiden rakentamisohjelman vuosiksi 2020-2029 mukaan hankkeen rakentaminen on ohjelmoitu vuosille 2023-2025.

Palvelurakennuksesta ja viereisestä yleisestä puistoalueesta järjestetään arkkitehtikilpailu kesän ja syksyn 2020 aikana. Kilpailu toteutetaan yhteistyössä kaupungin eri toimialojen kesken.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan hyväksymien lähellä olevien palvelujen suunnitteluperiaatteiden mukaisesti palvelujen suunnittelua ohjaa jatkossa tavoite, että seuraavien palvelujen tulisi löytyä helsinkiläisille läheltä: turvallinen kokoontumis- ja harrastustila nuorille, kirjasto, mahdollisuus omatoimiseen liikkumiseen ja liikuntaan, julkinen taide, varattava liikuntatila, kaupunginosa- ja kulttuuritapahtumat mahdollistavia paikkoja.

Kruunuvuorenrannan palvelukorttelissa on alueen turvallinen kokoontumis- ja harrastustila nuorille, varattava liikuntatila ja mahdollisuuksia omatoimiseen liikkumiseen ja liikuntaan.

Kruunusiltojen raitiovaunuliikenne ja raitiotien yhteyteen rakennettava pyöräily- ja kävelytie yhdistää Kruunuvuorenrannan, Laajasalon, Korkeasaaren ja Kalasataman keskustaan. Kruunuvuorenrannan lähikirjastona toimii Laajasalon kirjasto. Lisäksi Rautatieasemalle päättyvä raitiotien yhteys tuo myös Keskustakirjasto Oodin monipuoliset palvelut lähelle Kruunuvuorenrantaa.

Julkisen taiteen osalta Kruunuvuorenranta on valon kaupunginosa, jossa jokaiselle tontille tai suurkortteliin rakentuu valoteos, joka on osa asukkaiden lähiympäristöä. Tontinluovutusehtojen mukaisesti valoteokset rakennetaan käyttämällä 10€/rakennusoikeusneliömetri valotaiteen suunnitteluun ja rakentamiseen. Kruunuvuorenrannan palvelukortteli hankkeen kustannusarviossa on myös huomioitu taidehankinnat. 

Asukkaiden yhteiskäyttöön tarkoitetuista tiloista, kuten rantasaunoista, juhla- ja kokoustiloista, verstaasta, kuntoilutilasta, yhteispihoista ja pysäköintilaitoksista sekä alueen omasta verkkoportaalista Kruunuverkosta huolehtii Kruunuvuorenrannan Palvelu Oy. Palveluyhtiö on perustettu vuonna 2014 rakennuttamaan, hallinnoimaan ja ylläpitämään kaavanmukaisia pysäköintilaitoksia ja -alueita, yhteistiloja ja yhteispihoja Kruunuvuorenrannan alueella. Alueen ensimmäiset yhteistilat ovat valmistuneet ja asukkaiden käytössä ovat asukastila, kuntosali, verstas, sali ja toimintatila tukitiloineen.

Alueen muita kulttuurin ja vapaa-ajan palveluita on Hopealaakson liikuntapuisto, Stansvikin uimaranta sekä myöhemmin rakentuvat venesatamat. Kaupunkiympäristön toimiala ylläpitää Kruunuvuorenrannan lähivirkistysalueita ja koulun suunnittelussa otetaan huomioon iltakäytön järjestäminen. Kruunuvuorenrantaan on kaavoitettu myös koko kaupunkia palveleva merellinen tukikohta.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

 

Kruunuvuoren palvelukorttelin uudishankkeen tilat ovat laajuudeltaan yhteensä 12139 htm². Tilantarpeet jakautuvat toimijoiden kesken seuraavasti: Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala 9 215 htm², kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala 2 924 htm²

Koulun tilalaajuudessa on mukana liikuntasali, joka mitoitetaan tavanomaista yhtenäisen peruskoulun liikuntasalia suuremmaksi palvelemaan liikuntapalveluiden tarpeita koulun toiminta-ajan ulkopuolella. Ylittävän osan, noin 400 hym2, tilakustannus kohdistuu liikuntapalveluille.

Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra kulttuurin ja vapaa-ajan on noin 22,55 euroa/m²/kk eli noin 791 234 euroa/vuosi.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan 450 000 euroa, joka ei sisällä tieto- ja viestintäteknologian kustannuksia. Muuttokustannusarvio on 50 000 euroa. 

Tässä hankkeessa ei tarvita väistötiloja.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää tilahankkeesta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä. Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tarveselvityksestä omien tilojensa osalta.

Esittelijä

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

Tommi Laitio

Lisätiedot

Matti Kuusela, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 310 87783

matti.kuusela(a)hel.fi

Petteri Huurre, liikuntapaikkapäällikkö, puhelin: 310 87791

petteri.huurre(a)hel.fi

Mikko Vatka, nuorisoasiainjohtaja, puhelin: 310 71252

mikko.vatka(a)hel.fi

Risto Hietanoro, yksikön päällikkö, puhelin: 310 87827

risto.hietanoro(a)hel.fi

Jarkko Rantanen, tiimiesimies, puhelin: 310 87000

jarkko.rantanen(a)hel.fi

Sari Granö, toiminnanjohtaja, puhelin: 310 71590

sari.grano(a)hel.fi

Susanne Österlund-Toivonen, toiminnanjohtaja, puhelin: 310 89125

susanne.osterlund-toivonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Kruunuvuorenranta tarveselvityslomake

2

Kruunuvuorenranta tilaohjelma

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25401

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00250

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566