Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2020

1 (3)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/6

 

21.04.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 71

Suomen Kuvanveistäjäliitto ry:n oikaisuvaatimus kulttuuri- ja kirjastojaoston päätökseen 4.2.2020, § 4

HEL 2020-002868 T 02 05 01 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hylkäsi Suomen Kuvanveistäjäliitto ry:n oikaisuvaatimuksen koskien kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaoston päätöstä 4.2.2020, § 4: Taide- ja kulttuuriavustukset 2020, kulttuuri- ja kirjastojaoston 2. jako.

Esittelijä

kulttuurijohtaja

Mari Männistö

Lisätiedot

Michaela Stenbäck, kulttuurituottaja, puhelin: 310 37003

michaela.stenback(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 3.3.2020

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianomainen

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Suomen Kuvanveistäjäliitto ry vaatii 3.3.2020 toimittamassaan oikaisuvaatimuksessa, että kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta muuttaa kulttuuri- ja kirjastojaoston 4.2.2020, § 4 tekemää päätöstä olla myöntämättä yhdistykselle vuodelle 2020 avustusta pysyväisluonteiseen toimintaan. Yhdistys katsoo, että sille tulisi myöntää avustusta vähintään 8 000 euroa muiden Suomen Taiteilijaseuran yhdistysjäsenten tason mukaisesti.

Suomen Kuvanveistäjäliitto ry:n hakemus hylättiin, koska hakukierroksella painottui ydinkeskustan ulkopuolella tapahtuva toiminta. Avustusten myöntämisarviointi on kokonaisharkintaa ja siihen vaikuttavat avustusten myöntämiseen käytettävissä olevat määrärahat, hakemusten määrä ja laatu sekä arviointikriteereihin perustuva hakemusten keskinäinen vertailu.

Oikaisuvaatimus on tehty kuntalain (10.4.2015/410) 138 §:n mukaisessa määräajassa.

Oikaisuvaatimuksen perustelut

Suomen Kuvanveistäjäliitto ry perustelee oikaisuvaatimustaan toimijoiden yhdenmukaisen kohtelun vaatimuksella sekä gallerian huonon taloudellisen aseman vuoksi ja viittaa yhdistyksen edellisen vuoden tappiolliseen tilinpäätökseen.

Suomen Kuvanveistäjäliitto (SKL) toteaa, että yhdistys on yksi Suomen Taiteilijaseuran kuudesta jäsenjärjestöstä, joista viidellä on Helsingin keskustassa galleria. Neljälle muulle gallerialle on myönnetty taide- ja kulttuuriavustus. Kaikki viisi galleriaa ovat tilanteessa, jossa valtion toiminta-avustusten yhtenä ehtona on galleriavuokrien tuntuva vähentäminen tai poistaminen. Yhdistys haki taide- ja kulttuuriavustusta galleria Sculptorin toimintaan ja vuokrakuluihin.

Oikaisuvaatimuksen käsittely ja päätöksen perustelut

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteisissä avustusperiaatteissa 13.2.2018, § 28 on linjattu mm, että kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet ja valvoo niiden toteutumista toimialatasoisesti. Helsingin kaupungin avustusjärjestelmä on väline Helsingin kaupunkistrategian toteuttamiseksi. Avustuksilla lisätään kaupungin vetovoimaa, asukkaiden elämänlaatua, toimintakykyä ja oman elämän hallintaa. Helsinki ymmärtää roolinsa yhä enemmän edellytysten luojana ja mahdollistajana. Helsinki luo aktiivisesti kumppanuuksia kansalaisjärjestöjen ja muiden yhteisöjen sekä kaupunkilaisten kanssa. Avustusjärjestelmällä kehitetään kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä sekä parannetaan kaupunkilaisten mahdollisuuksia voimaantua, liikkua, luoda ja olla aktiivinen toimija.

Kaupungin strategiassa avustusjärjestelmä antaa asukkaille ja yhteisöille mahdollisuuden toteuttaa helposti lähestyttäviä, vetovoimaisia ja korkealaatuisia tapahtumia, toimintamuotoja, sisältöjä ja alustoja.

Tukemalla yhtä tai valikoitua osaa Helsingin galleriatoimijoista ei synny velvoitetta tukea muita vastaavia galleriatoimijoita. Avustuksia myönnettäessä myöskään edellisen vuoden avustustaso ei muodosta sitoumusta koskien seuraavan vuoden avustusta. Kyseisellä hakukierroksella painottui keskusta-alueen ulkopuolinen toiminta. Myöskään toimijan taloudellisesti haasteellinen tilanne ei synnytä velvoitetta tukea hakijan toimintaa.

Kaupungin Internet-sivuilla julkaistut avustusten arviointiperusteet ovat taiteellinen laatu, monimuotoisuus ja tasa-arvo, saavutettavuus ja saatavuus, toiminnallinen laatu ja toteutus. Kunkin perusteen kohdalla on ilmoitettu tarkemmin, mitä sen osalta arvioidaan.

Avustushakemusten käsittely ja myöntämisharkinta perustuvat avustusten arviointiperusteiden soveltamiseen. Kaikkia hakijoita on kohdeltu menettelyssä tasapuolisesti ja puolueettomasti.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto on päätöstä tehdessään käyttänyt sille kuuluvaa toimivaltaa ja kulttuuripoliittista harkintavaltaa asianmukaisesti ja jaoston päättämiin arviointikriteereihin perustuen.

Edellä mainitun perusteella kulttuuri- ja kirjastojaoston 4.2.2020 päätöstä koskeva oikaisuvaatimus ei anna aihetta muuttaa asiaa koskevaa päätöstä.

Esittelijä

kulttuurijohtaja

Mari Männistö

Lisätiedot

Michaela Stenbäck, kulttuurituottaja, puhelin: 310 37003

michaela.stenback(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 3.3.2020

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianomainen

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25401

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00250

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566