Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2020

1 (3)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/5

 

28.01.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 15

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan selvitys vuoden 2019 toteutumattomista sitovista toiminnallisista tavoitteista

HEL 2020-000821 T 02 02 01

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi seuraavan selvityksen kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vuoden 2019 talousarvion sitovien toiminnallisten tavoitteiden poikkeamasta:

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan sitovan tavoitteen: Helsingissä on houkuttelevaa ja helppoa lähteä liikkeelle, kolmesta tavoitteeksi asetetusta mittarista yksi jäi toteutumatta.

Mitattavaksi tavoitteeksi oli asetettu oma.Helsinki-asiakkuus, joka ei toteutunut määräajassa:

        Vähintään kaksi toimialan kolmesta suuresta asiakastietojärjestelmästä (kirjasto, nuorisotalot, liikunta) on kytketty oma.helsinki-asiakkuuteen.

Kaksi muuta mittaria toteutuivat:

        Tuotetaan kahdella Helsingin alueella (Malminkartano/Kannelmäki ja Vuosaari) toimialan palveluista palvelutarjotin peruskouluille ja päiväkodeille. Arvioidaan palvelutarjottimen vaikutuksia alueilla verrattuna nykytilanteeseen

        Valtakunnallinen Harrastuspassi on otettu koekäyttöön Helsingissä. Tuotetaan harrastustietoja käyttöliittymän alle ja huolehditaan sen avoimuudesta kansalaisjärjestöille.

Oma.Helsinki-asiakkuutta koskeva mittari oli jo lähtökohtaisesti asetettu haastavaksi. Sitovan tavoitteen mittarit asetettiin tilanteessa, jossa oletus oli, että kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan digitalisaatio-ohjelman toteuttamiseen perustettavan ratkaisutoimiston rekrytoinnit on tehty ja toiminta on käynnistynyt heti alkuvuodesta 2019. Ohjelman toteuttaminen kuitenkin käynnistyi täysipainoisesti vasta keväällä, kun avainhenkilöt (ohjelmapäällikkö ja kolme projektipäällikköä) saatiin rekrytoitua ja he aloittivat työnsä touko-kesäkuussa.

Varsinainen kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan päättämän digitalisaatio-ohjelman mukainen järjestelmien ja palveluiden kehittäminen saatiin käyntiin elokuussa. Osana digitalisaatio-ohjelmaa rakennettiin myös ohjelmistokehityksen organisaatio, mikä oli suuri työ ja keskeinen ratkaisutoimiston avainhenkilöstön tehtävä. Kehittämisessä tarvittavat hankinnat ohjelmistokehittäjä- ja käyttöliittymäsuunnittelijaresursseista kilpailutettiin syksyn 2019 aikana. Digitalisaatio-ohjelmassa kehitettiin rinnakkain oma.Helsinki-profiilin kanssa muitakin käyttäjille hyödyllisiätoimintoja kuten esimerkiksi Varaamoa, Vene Helsinkiä, Kulttuurin kummilapsia, Tapahtumat-sivua ja puistotalkoo-sivustoa.

Helsinki-profiilin tuotantokäyttö ei toteutunut vuonna 2019. Helsinki-profiili voidaan ottaa tuotantokäyttöön vasta kun siihen kytketään palveluita. Ensimmäiset versiot Helsinki-profiilista ja sen kytkemisestä toimialan järjestelmiin ovat olemassa, mutta tuotantoon julkaisusta puuttuu vielä ominaisuuksia, testauksia ja hallinnollisia selvityksiä (tietosuoja).

Esittelijä

hallintojohtaja

Kirsti Laine-Hendolin

Lisätiedot

Leevi Kuokkanen, ICT-palvelupäällikkö, puhelin: 310 34376

leevi.kuokkanen(a)hel.fi

Ari Tirri, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 85510

ari.tirri(a)hel.fi

Marja-Liisa Komulainen, kehittämispäällikkö, puhelin: 310 85506

marja-liisa.komulainen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Vuoden 2019 talousarvion noudattamisohjeiden mukaan lauta- ja johtokuntien on annettava selvitys toteutumatta jääneistä sitovista toiminnallisista tavoitteista siten, että selvitykset voidaan käsitellä kaupunginvaltuustossa ennen tilinpäätöksen allekirjoittamista kaupunginhallituksessa.

Esittelijä

hallintojohtaja

Kirsti Laine-Hendolin

Lisätiedot

Leevi Kuokkanen, ICT-palvelupäällikkö, puhelin: 310 34376

leevi.kuokkanen(a)hel.fi

Ari Tirri, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 85510

ari.tirri(a)hel.fi

Marja-Liisa Komulainen, kehittämispäällikkö, puhelin: 310 85506

marja-liisa.komulainen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25401

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566