Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

15/2019

1 (3)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/9

 

08.10.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 170

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Maria Ohisalon toivomusponnesta koskien mahdollisuuksia uudistaa nuorten aloitekanavaa nuorten toiveiden pohjalta

HEL 2019-005122 T 00 00 03

Lausunto

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi asiasta seuraavan lausunnon:

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta toteaa, että nuorten aloitekanavaa on kehitetty ja kehitetään jatkossakin nuorten toiveiden ja palautteiden pohjalta.

Osana nuorten vaikuttamisjärjestelmä Ruutia toimivan nuorten aloitejärjestelmän tavoitteena on kannustaa 13–17-vuotiaita helsinkiläisiä osallistumaan kunnalliseen päätöksentekoon. Aloitteet myös tuovat kaupungille ajankohtaista tietoa nuorten toiveista, huolista ja ideoista. Nämä lähtökohdat heijastuvat myös nuorten aloitteiden käsittelyssä: prosessit poikkeavat jonkin verran hallintosäännössä tarkoitettujen kunnan jäsenten aloitteiden käsittelytavoista. Nuorten aloitejärjestelmä on kehittyvä toiminto, jota uudistetaan jatkuvasti paremmin nuoria palvelevaksi.

Nuorten aloitejärjestelmää koskevassa, kaupunginvaltuustolle 24.4.2019 antamassaan lausunnossa Helsingin nuorisoneuvosto nostaa esiin useita kehittämiskohteita. Lausunnon ja muiden nuorilta saadun palautteen pohjalta laadittiin kaupungissa toukokuussa 2019 toimialojen valmistelijoiden käyttöön uusi ohje nuorten aloitteisin vastaamisesta. Nuorten aloitteisiin vastauksia valmistelevat löytävät ohjeen Helsingin asianhallintajärjestelmä Ahjosta. Nuorisoneuvosto voi osaltaan viedä toimialoille tietoa aloitevastausten valmisteluohjeesta sekä hyvistä vastauskäytännöistä esimerkiksi omissa toimialaryhmissään.

Nuorten aloitteiden toteutumisen seurannan ja siitä tiedottamisen puute nousee esiin nuorisoneuvoston 24.4.2019 antamassa lausunnossa. Haasteet on kaupungissa tunnistettu. Kunkin aloitteen johdosta suoritettujen toimenpiteiden edistymisestä pystyy raportoimaan vain se toimiala tai palvelu, jonka toimintaan aloite kuuluu. Aloitteiden toteutumisen seurannan ja siitä tiedottamisen tulee siis olla kaupungin kaikkien toimialojen vastuulla.

Nuorten aloitteiden etenemistä ja siitä viestimistä voidaan tulevaisuudessa osaltaan helpottaa digitaalisesti. Nuorisopalveluiden Munstadi-sivusto, jonka osana nuorten aloitekanava toimii, on parhaillaan uudistumassa laajasti Nuorten Helsinki -sivustoksi. Tässä yhteydessä myös nuorten aloitteiden jättämisen ja seurannan digitaalinen käyttöliittymä suunnitellaan uudestaan. Yksi vaihtoehto on rakentaa nuorten aloitesivusto toimimaan vuorovaikutteisella Decidim-alustalla, joka on vuonna 2019 otettu käyttöön Helsingin osallistuvan budjetoinnin sekä nuorten RuutiBudjetin alustana.

Nuorten aloitteita koskevassa lausunnossaan 24.4.2019 nuorisoneuvosto nostaa esiin myös sen, että nykyisellä aloitesivulla ei ole tietoa saatavilla ruotsiksi. Nuorten esityksen pohjalta nykyinen sivusto käännettiin toukokuussa 2019 ruotsiksi, ja myös aloitelomake on nyt saatavilla ruotsinkielisenä. Uudelle Nuorten Helsinki -sivustolle Ruudin palvelut tulevat molemmilla kotimaisilla kielillä.

Asiakaslähtöisyyden kehittäminen on sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan että koko kaupungin strateginen painopiste. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla asiakaslähtöisyyttä tuetaan palvelupolkujen kuvauksella. Nuorten aloitejärjestelmä on yksi palvelu, josta tuotetaan vuoden 2019 aikana palvelupolun kuvaus.

Helsingin nuorten aloitejärjestelmää tutkitaan parhaillaan myös kahdessa opinnäytetyössä. Muotoilun (YAMK) opinnäytetyössä tutkitaan nuorten aloitejärjestelmän aloitteentekijöille tuottamaa vaikuttamisen kokemusta ja sitä miten järjestelmää tulisi kehittää, jotta se vastaisi paremmin nuorten tarpeita. Työhön kuuluu aloitteita tehneiden nuorten yksilö- ja fokusryhmähaastatteluja. Yhteisöpedagogiikan (YAMK) opinnäytteessä keskitytään nuorten aloitteiden johdosta tehtyyn viranhaltijavalmisteluun ja siihen miten sitä tulisi kehittää, siten että aloitteiden käsittely ja edistäminen olisi tehokkaampaa. Molempien töiden tuloksia tullaan hyödyntämään aloitejärjestelmän kehittämisessä.

Esittelijä

nuorisoasiainjohtaja

Mikko Vatka

Lisätiedot

Johanna Laukkanen, suunnittelija, puhelin: 310 89091

johanna.laukkanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Ohisalo Maria, toivomusponsi, Kvsto 24.4.2019

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslia on pyytänyt 27.9.2019 mennessä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta lausuntoa kaupunginhallitukselle valtuutettu Maria Ohisalon toivomusponnesta, jossa kaupunginvaltuusto edellyttää merkitessään tiedoksi nuorten aloitteet, että kaupunki selvittää mahdollisuuksia uudistaa nuorten aloitekanavaa nuorten toiveiden pohjalta. Lausunnon antamiseen on saatu lisäaikaa niin, että lausunto voidaan käsitellä viimeistään tässä lautakunnan kokouksessa 8.10.2019.

Toivomusponnesta on pyydetty lausuntoa myös kasvatus- ja koulutuslautakunnalta.

Esittelijä

nuorisoasiainjohtaja

Mikko Vatka

Lisätiedot

Johanna Laukkanen, suunnittelija, puhelin: 310 89091

johanna.laukkanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Ohisalo Maria, toivomusponsi, Kvsto 24.4.2019

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25401

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566