Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

19/2018

1 (1)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/8

 

18.12.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 234

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Maria Ohisalon toivomusponnesta koskien mahdollisuuksia kehittää tiedotusta nuorten aloitekanavasta

HEL 2018-011176 T 00 00 03

Lausunto

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi asiasta seuraavan lausunnon:

Valtuutettu Ohisalon toivomusponnessa esitetään, että kaupunki selvittää mahdollisuuksia kehittää tiedotusta nuorten aloitekanavasta, lisätä opettajien tietoisuutta aloitekanavasta ja että aloitekanavaan ja sen käyttöön tutustuttaisiin  esimerkiksi yhteiskuntaopin tunneilla.

Nuorten vaikuttamisjärjestelmä Ruudin myötä Helsingissä on 13–17-vuotiaille poikkeuksellisen monipuoliset vaikuttamismahdollisuudet. Nuorten aloitejärjestelmän ohella nuori voi osallistua ja vaikuttaa kaupungin toimintaan esimerkiksi nuorisoneuvoston kautta, oppilas- ja opiskelijakuntatoiminnan kautta sekä nuorten osallistuvassa budjetoinnissa (nuorisopalveluiden RuutiBudjetti ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan Ruutiraha). Nuorten omaehtoista toimintaa ja kansalaisvaikuttamista mahdollistetaan kaupungissa nuorten aloitejärjestelmän ohessa myös projektiavustuksin. 

Helsingin kaupungin opetussuunnitelman mukaan oppilaiden tulee saada tietoja ja kokemuksia kansalaisyhteiskunnan osallistumis- ja vaikuttamisjärjestelmistä ja keinoista. Opetussuunnitelmassa painotetaan vaikuttamisen oppimista kokemuksen kautta. On olennaista, että nuori saa opetuksessa tietoa valtakunnallisten vaikuttamisjärjestelmien lisäksi myös kuntavaikuttamisen kanavista. Helsingissä tähän tarpeeseen vastaa Ruuti, ja osana sitä nuorten aloitekanava. Nuorten aloitekanavaan onkin erittäin luontevaa tutustua kouluissa esimerkiksi yhteiskuntaopin yhteydessä.

Asian valmistelussa on tavattu Helsingin nuorisoneuvoston edustajia. Nuorisoneuvosto näkee kunnallisten vaikuttamisen kanavien käsittelyn opetuksessa erittäin tärkeänä. Opetukseen integroinnin lisäksi nuorisoneuvosto pitää nuorten aloitekanavan osalta tärkeänä myös suoraan nuorille kohdennettua tiedottamista. Nuorisoneuvosto pitää nuoria tavoittavina välineinä esimerkiksi kohdennettua markkinointia sosiaalisessa mediassa sekä esimerkiksi kouluissa, oppilaitoksissa ja kirjastoissa infonäyttöjen ja postereiden avulla tapahtuvaa tiedottamista. Ruudin koordinointivastuussa on kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala (nuorisopalvelut), joka vastaa myös Ruudin viestinnän resursoinnista ja toteuttamisesta. Ruudin viestintäbudjettia on kohdistettu pitkälti nuorisoneuvoston vaaleihin, mutta nuorten toivoessa aloitekanavalle parempaa näkyvyyttä tulee jatkossa tarkastella mahdollisuuksia panostaa myös aloitekanavasta tiedottamiseen.

Nuorten aloitejärjestelmää ja siitä tiedottamista tulee kehittää rinnakkain nuorten osallistuvan budjetoinnin, projektiavustusjärjestelmän, oppilas- ja opiskelijakuntatoiminnan sekä nuorisoneuvoston toiminnan kanssa. Kuluvalla strategiakaudella käynnissä on kehittämistyö, jonka tavoitteena on yhdistää kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan nuorisopalveluiden RuutiBudjetti, kasvatuksen ja koulutuksen toimialan Ruutiraha sekä Helsingin osallistuva budjetointi nuoren kannalta yhtenäiseksi, demokratiakasvatukselliseksi prosessiksi, jota toteutetaan alueittain nuorisopalveluiden, koulujen ja oppilaitosten yhteistyönä. Nuorten osallistuvassa budjetoinnissa on tarkoitus käyttää tulevaisuudessa kaupunkiyhteistä omastadi.hel.fi -alustaa.

Kehittämistyön yhteydessä tarkastellaan, voisiko myös nuorten aloitteen jättämisen digitaalisen kanavan siirtää ruuti.net/aloitteet -sivulta omastadi.hel.fi -sivustolle. Tällöin erilaiset vaikuttamisen ja osallistumisen kanavat olisivat koottuna yhteen ja niiden käyttäminen onnistuisi samalla kirjautumisella.

Esittelijä

vs. nuorisoasianjohtaja

Tiina Hörkkö

Lisätiedot

Johanna Laukkanen, suunnittelija, puhelin: 310 89091

johanna.laukkanen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslia on pyytänyt kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta lausuntoa kaupunginhallitukselle valtuutettu Maria Ohisalon toivomusponnesta koskien mahdollisuuksia kehittää tiedotusta nuorten aloitekanavasta, sisällyttää aloitekanavan käsittely opetukseen ja parantaa opettajien tietopohjaa aloitekanavasta. Lausuntoa on pyydetty 17.12.2018 mennessä ja siihen on saatu lisäaikaa niin, että lausunto annetaan tässä lautakunnan kokouksessa 18.12.2018.

Toivomusponnesta on pyydetty lausuntoa myös kasvatus- ja koulutuslautakunnalta.

Esittelijä

vs. nuorisoasianjohtaja

Tiina Hörkkö

Lisätiedot

Johanna Laukkanen, suunnittelija, puhelin: 310 89091

johanna.laukkanen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25401

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566