Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

17/2018

1 (1)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/5

 

30.10.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 207

Alueen varaaminen Pallo-Pojat Juniorit ry:lle ylipainerakenteisen jalkapallohallin suunnittelua ja rakentamista varten tulevasta Jätkäsaaren liikuntapuistosta

HEL 2018-009492 T 10 01 01 00

Esitys

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta esitti kaupunginhallitukselle maa-alueen varaamista Pallo-Pojat Juniorit ry:lle Helsingin kaupungin 20. kaupunginosaan (Länsisatama) rakennettavalta Jätkäsaaren liikuntapuiston alueelta ylipainerakenteisen jalkapallohallin suunnittelua varten 31.8.2020 asti seuraavin ehdoin:

1

Varausalue käsittää 22.1.2016 voimaan tulleen asemakaavan nro 12277 yph-rakennusalan. Varsinaisen vuokra-alueen rajat määräytyvät myöhemmin tehtävän vuokrasopimuksen mukaisesti. Maa alue on Helsingin kaupungin omistuksessa.

Varausmaksu on 4 312,50 euroa vuodessa ja se on maksettava  31.5.2019 mennessä kaupungin lähettämää laskua vastaan Helsingin kaupungin talouspalveluiden varainhallintaan tai kaupungin osoittamalle pankkitilille.

2

Hankkeen luonnospiirustukset on esitettävä liikuntapalvelukokonaisuuden hyväksyttäväksi ennen rakennusluvan hakemista.

3

Varauksensaajan tulee esittää vuokraushakemus hyvissä ajoin ennen varausajan päättymistä.

Vuokrasopimuksen on oltava voimassa ennen kuin rakennuslupa myönnetään.

4

Varauksen saaja on tietoinen, että varattavaksi esitetty alue on vuokrattu Helsingin Satamalle matkustajapysäköintiä varten, ja että varauksen saajalle tehtävä vuokrasopimus voi astua voimaan aikaisintaan kun Helsingin Satamalle tehty vuokrasopimus on irtisanottu ja merkitty päättyneeksi.

5

Varauksensaaja vastaa kaikkien viranomaislupien hakemisesta aiheutuvista kustannuksista ja kaikista rakentamiskustannuksista sekä tulevalla vuokra-alueella mahdollisesti tarvittavien kulkuväylien, johtojen, ojien ym. siirroista.

6

Helsingin kaupunki ei vastaa siitä vahingosta, mikä varauksensaajalle saattaa aiheutua siitä, ettei hankkeelle saada rakennuslupaa tai ettei varsinaista maanvuokrausta voida solmia.

7

Kaupunki ei vastaa varauksensaajalle aiheutuneista kustannuksista, mikäli päätös oikaisuvaatimuksen tai kunnallisvalituksen johdosta muuttuu tai kumoutuu.

8

Tämä varauspäätös ei ole kaupungin sitoumus lainan myöntämiseen tekonurmen ja kuplahallin rakentamista varten. Siihen liittyvät esitykset käsitellään tarvittaessa erikseen.

Esittelijä

vs. liikuntajohtaja

Petteri Huurre

Lisätiedot

Petteri Huurre, liikuntapaikkapäällikkö, puhelin: 310 87791

petteri.huurre(a)hel.fi

Liitteet

1

Pallo-Pojat Juniorit ry, suunnitteluvaraushakemus

2

Pallo-Pojat Juniorit ry, suunnitteluvaraushakemuksen liite, alustava luonnos

3

Pallo-Pojat Juniorit ry, suunnitteluvaraushakemuksen liite, kustannuslaskelma 29.8.2018

4

Jätkäsaaren liikuntapuisto, kartta

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Esitysehdotus

Esitys on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialalle on saapunut 7.9.2018 päivätty hakemus, joka koskee alueen varaamista Pallo-Pojat Juniorit ry:lle (PPJ) tekonurmikentän ja ylipainerakenteisen jalkapallohallin suunnittelua ja rakentamista varten tulevaan Jätkäsaaren liikuntapuistoon.

Pallo-Pojat Juniorit ry:llä on tällä hetkellä pieni jalkapallohalli Hernesaaressa, mutta se joudutaan poistamaan sieltä alueen muun rakentamisen tieltä keväällä 2020. Uudelle, isommalle jalkapallohallille on etsitty sijoituspaikkaa yhteistyössä jalkapalloseuran, aluerakentamisprojektin, kaupunkiympäristötoimialan ja liikunnan palvelukokonaisuuden kesken. Parhaaksi vaihtoehdoksi jalkapallohallin uudeksi sijaintipaikaksi on osoittautunut Jätkäsaareen rakentuva uusi liikuntapuisto. Kaupunkiympäristötoimiala on katsonut, että kyseisellä paikalla halli voisi olla pystyssä koko vuoden.

Jätkäsaaren liikuntapuisto on rakenteilla ja sen ensimmäinen tekonurmikenttä valmistuu kesällä 2019. Liikuntapuiston rakentaminen jatkuu siten, että toisen kentän perusrakenteet ovat keväällä 2020 sellaisessa kunnossa, että sille voidaan rakentaa tekonurmikenttä ja sijoittaa ylipainerakenteinen jalkapallohalli. Näin ollen PPJ:n toiminta voi jatkua ilman suurempaa keskeytystä.

Jalkapallohalliin sijoittuvan tekonurmikentän koko on 75 m ja 115 m, mikä mahdollistaa sen käytön pelitapahtumissa joko täysmittaisena jalkapallokenttänä tai kahtena pienempänä kenttänä.

Uuden tekonurmen ja jalkapallohallin kustannusarvio on 2 500 000 euroa. Rakentaminen on suunniteltu rahoitettavan seuran omilla varoilla, rahoituslaitoslainalla ja lainalla kaupungin urheilu- ja ulkoilulaitosrahastosta. Rahoitussuunnitelman mukaan sille on tarkoitus hakea myös opetus- ja kulttuuriministeriön rakentamisavustusta, mutta ko. avustusta ei ole tähän mennessä myönnetty ylipainehallien rakentamista varten.

Liikunnan palvelukokonaisuus suhtautuu myönteisesti tekonurmen ja ylipainerakenteisen jalkapallohallin rakentamiseen Jätkäsaaren liikuntapuistoon. Täysikokoinen jalkapallohalli parantaa erityisesti jalkapallon talviharjoitteluolosuhteita. Palloliiton Helsingin piiri olosuhdetutkimus osoittaa myös, että suhteessa jalkapallon harrastajamääriin tekonurmikentille on tarvetta erityisesti läntisessä kantakaupungissa.

Esittelijä

vs. liikuntajohtaja

Petteri Huurre

Lisätiedot

Petteri Huurre, liikuntapaikkapäällikkö, puhelin: 310 87791

petteri.huurre(a)hel.fi

Liitteet

1

Pallo-Pojat Juniorit ry, suunnitteluvaraushakemus

2

Pallo-Pojat Juniorit ry, suunnitteluvaraushakemuksen liite, alustava luonnos

3

Pallo-Pojat Juniorit ry, suunnitteluvaraushakemuksen liite, kustannuslaskelma 29.8.2018

4

Jätkäsaaren liikuntapuisto, kartta

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25401

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 8771

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566