Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

15/2018

1 (1)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/6

 

02.10.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 189

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran toivomusponnesta selvittää Fallkullan heppatallien tilanteen parantamismahdollisuuksia

HEL 2018-005439 T 00 00 03

Lausunto

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi asiasta seuraavan lausunnon:

Valtuutettu Asko-Seljavaara ehdottaa, että kaupunki selvittää mahdollisuutta parantaa Fallkullan hevostallien tilannetta.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta toteaa, että Fallkullan nykyisten hevostallien kehittäminen ja nuorten mahdollisuuksien parantaminen hevostoimintaan on perusteltua ja toteaa, etteivät nykyiset hevostoiminnan tilat palvele nuorten toimintaa riittävästi. Lautakuntaa näkee kuitenkin, että toiminnan kehittäminen edellyttäisi kaupungilta pitempiaikaista sitoutumista lisäresursointiin, josta esitetään kustannusarvio myöhemmin tässä lausunnossa.

Fallkullan hevostoiminnan mahdollisuuksien parantamiseksi on parhaillaan menossa selvitystyö kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Selvitystyö koskee Fallkullan yhteydessä, muussa käytössä olevan tilan, vuokraus- ja kunnostusmahdollisuuksia hevostalliksi. Tila on tällä hetkellä vuokrattu yksityiselle yritykselle.

Eläinten hoitotoiminta on Fallkullassa erittäin suosittua ja toiminta nuorille vetovoimaista. Vuonna 2017 toiminnassa kertyi 17 435 nuorten käyntikertaa ja toiminnassa oli mukana 707 eri nuorta.

Fallkullan hevostoiminnalla edistetään nuorten osallisuutta, sosiaalista kasvua ja hyvinvointia. Toiminta mahdollistaa hevostoimintaan osallistumisen myös niille nuorille, joilla ei ole mahdollisuuksia harrastaa ratsastusta tai hevosten hoitamista yksityisillä talleilla. Toiminta pohjautuu vertaisoppimiseen, yhdessä tekemiseen ja vuorovaikutukseen muiden nuorten, ohjaajien ja eläinten kanssa. Toiminnassa nuoret oppivat vastuuta, lisäävät taitojaan ja saavat luontokokemuksia. Ratsastuksen sijaan toiminnassa painotetaan hevosmiestaitojen oppimista.

Tällä hetkellä Fallkullassa on neljä hevosta, jotka ovat sijoitettuna kahteen erilliseen talliin. Tallit ovat vanhaan saunarakennukseen ja autotalliin tehtyjä kooltaan pieniä talleja. Hevosten karsinat talleissa ovat pienet, joten hevosten hoitaminen tehdään ulkona säästä riippamatta. Karsinoihin ei voi turvallisuussyistä päästää nuoria. Hevosille tehdään myös säännöllisesti toimenpiteitä, kuten kengitystä ja lääkärintarkastuksia, joita ei karsinoissa mahdu tekemään.

Nykyisissä tiloissa ei ole juoksevaa vettä eikä tilaa hevostarvikkeiden säilytykseen. Vettä hevosten juottamiseksi ja painavia tarvikkeita kuljetetaan toisesta tilasta maitokärryillä. Talvella reitit ovat hankalia kulkea.

Nyt kaavailtu lisätila antaisi paremmat mahdollisuudet ympärivuotiseen ja turvallisempaan toimintaan yhden katon alla sekä parantaisi ergonomiaa.  Hevosten sijaitseminen yhdessä tilassa sujuvoittaisi myös hevosten hoitoa ja siten helpottaisi henkilöstötilannetta. Vanhat tilat olisivat tarpeen muun muassa sairaiden eläinten hoitotilana ja varastotilana.

Kaavaillun uuden tilan kunnostaminen nuorten hevostoiminnalle soveltuvaksi edellyttäisi tilan muuttamista talvilämpimäksi (puolilämmin tila) sekä vesipisteen rakentamista. Koska kävijämäärät ovat suuria, olisi tarpeellista saada tiloihin myös WC.

Nykykuntoisen tilan (varastotila) kaupungin sisäinen vuosivuokra on 17 622 euroa. Vuokrakustannukset nousevat aina kunnostustarpeiden mukaisesti. Jos tila muutetaan kokoontumistilaksi esimerkiksi 500 000 euron investoinnilla (kuntoluokka 100 %), vuokra noin kaksinkertaistuisi. Tällä hetkellä selvitetään, kuinka paljon tilan muuttaminen talliksi maksaisi.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta toteaa, että tämän suuntainen kehittäminen edellyttäisi nuorten hevostallitoimintaan kaavaillun tilan nykyisen vuokrasopimuksen irtisanomista yksityisen yrittäjän kanssa sekä pitkäaikaista sitoumusta tilan vuokraamiseen kaupungin omaan käyttöön

Käsittely

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti käsitellä kuudennen esityksen kokouksen viidentenä asiana.

Esittelijä

vs. nuorisoasiainjohtaja

Katri Kairimo

Lisätiedot

Heidi Hållman, aluepäällikkö, puhelin: 310 71608

heidi.hallman(a)hel.fi

Laura Paunonen, työnjohtaja, puhelin: 310 89096

laura.paunonen(a)hel.fi

Tiina Nurmi, nuorisosihteeri, puhelin: 310 89121

tiina.nurmi(a)hel.fi

Liitteet

1

Asko-Seljavaara Sirpa, toivomusponsi 6, Kvsto 25.4.2018, asia 4

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslia on pyytänyt kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta lausuntoa 19.10.2018 mennessä kaupunginhallitukselle valtuutettu Asko-Seljavaran toivomusponnesta, jossa pyydetään selvittämään Fallkullan heppatallien parantamismahdollisuuksia. Toivomusponsi on liitteenä.

Toivomusponnesta ei ole pyydetty lausuntoa muilta lautakunnilta.

Esittelijä

vs. nuorisoasiainjohtaja

Katri Kairimo

Lisätiedot

Heidi Hållman, aluepäällikkö, puhelin: 310 71608

heidi.hallman(a)hel.fi

Laura Paunonen, työnjohtaja, puhelin: 310 89096

laura.paunonen(a)hel.fi

Tiina Nurmi, nuorisosihteeri, puhelin: 310 89121

tiina.nurmi(a)hel.fi

Liitteet

1

Asko-Seljavaara Sirpa, toivomusponsi 6, Kvsto 25.4.2018, asia 4

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25401

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 8771

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566