Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

14/2018

1 (1)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/8

 

11.09.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 178

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Ville Jalovaaran valtuustoaloitteesta koskien helmikuun 1944 pommitusten muistotaulun asettamista Vuosaaren Kallvikinniemelle

HEL 2018-006852 T 00 00 03

Lausunto

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi asiasta seuraavan lausunnon:

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta pitää erittäin ilahduttavana, että kaupunginvaltuutettujen keskuudesta löytyy kiinnostusta Helsingin historiaan ja siihen liittyvien paikkojen esiin tuomiseen ja sitä kautta historian tuntemuksen ja kaupungin kulttuuriperinnön edistämiseen. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta yhtyy kaupunginvaltuutettu Ville Jalovaaran näkemykseen menneisyyden muistamisen tärkeydestä ja siitä, että kaupunkilaiset eivät välttämättä tiedä eivätkä osaa tunnistaa sodan jättämiä jälkiä rakennuksissa tai muualla ympäristössämme. Periaatteessa kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta kannattaa erilaisten muistolaattojen ja -merkkien asettamista, sillä ne kertovat niin paikallisille kuin vierailijoille paikkojen menneisyydestä antaen niille historiallista syvyyttä ja osaltaan voivat myös sitouttaa kaupunkilaisia kyseisiin paikkoihin.

Valitettavasti kaupunginmuseon budjetissa ei useiden vuosien ajan ole ollut varoja muistotaulujen pystyttämiseen tai kunnossapitoon. Varoja ei ole myöskään nyt esillä olevaan hankkeeseen. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta muistuttaa, että myös yksityiset tahot ja yhdistykset voivat toimia arvokkaaksi kokemansa tapahtuman tai asian puolesta ja perustaa muistomerkkitoimikunnan hanketta eteenpäin viemään. Näin on esimerkiksi asetettu Vuosaaren Ullaksenpuistossa sijaitseva Lentolaivue 36:n muistomerkki. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta painottaa kuitenkin, että hoitovastuu kuuluu muistomerkin pystyttäneelle yhteisölle tai henkilölle niin kauan kuin tällainen vastuutaho on olemassa. Koska muistomerkit sijaitsevat usein yleisillä alueilla kaupungin maalla, kaupunki pääsääntöisesti vastaa kuitenkin muistomerkkien ympäristöjen hoidosta.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta korostaa, että kaupunginmuseo yhdessä kaupunkiympäristön toimialan eri toimijoiden kanssa ovat valmiita antamaan neuvoja ja asiantuntija-apua muistolaatan suunnitteluun, toteutukseen ja sijoittamiseen liittyvissä asioissa, mikäli yksityinen muistomerkkitoimikunta tai muu taho lähtee edistämään muistotaulun asettamista helmikuun 1944 pommitusten jälkeensä jättämien, asemakaavassa suojeltavaksi määriteltyjen pommikuoppien äärelle Vuosaaren Kallvikinniemelle.

Esittelijä

kulttuurijohtaja

Tuula Haavisto

Lisätiedot

Anne Salminen, tutkija, puhelin: 310 36501

anne.salminen(a)hel.fi

Liitteet

1

Jalovaara Ville aloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslia on pyytänyt 28.9.2018 mennessä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta lausuntoa kaupunginhallitukselle valtuutettu Ville Jalovaaran valtuustoaloitteesta koskien helmikuun 1944 pommitusten muistotaulun asettamista Vuosaaren Kallvikinniemelle. Aloite kokonaisuudessaan on liitteenä. Asiasta ei ole pyydetty lausuntoa muilta lautakunnilta.

Esittelijä

kulttuurijohtaja

Tuula Haavisto

Lisätiedot

Anne Salminen, tutkija, puhelin: 310 36501

anne.salminen(a)hel.fi

Liitteet

1

Jalovaara Ville aloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25401

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 8771

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566