Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

10/2018

1 (1)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/8

 

22.05.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 111

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettujen Eveliina Heinäluoman, Sinikka Vepsän ja Kauko Koskisen ym. kolmesta valtuustoaloitteesta kunto-/juoksuportaiden rakentamiseksi Helsingin kaupungin eri alueille

HEL 2018-002597 T 00 00 03

Sisältää myös lausunnot aloitteille HEL 2018-002002 ja HEL 2018-003210

Lausunto

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi valtuutettu Eveliina Heinäluoman ym. aloitteesta juoksuportaiden rakentamiseksi Myllypuron Alakivenpuiston mäelle, valtuutettu Sinikka Vepsän ym. aloitteesta kunto-/juoksuportaiden rakentamiseksi Suutarilan täyttömäelle ja valtuutettu Kauko Koskisen ym. aloitteesta harjoitteluportaiden rakentamiseksi Alppikylän huipulle seuraavan yhteisen lausunnon:

Kaupunkiympäristön toimiala toteuttaa yhdessä liikunnan ulkoilupalveluiden kanssa selvityksen paikoista, jonne voisi rakentaa kuntoportaat. Selvityksen on määrä valmistua vuoden 2018 aikana. Kaupunkiympäristön toimialalla on vetovastuu selvitystyöstä.

Selvitystyössä on tarkoitus arvioida kokonaisvaltaisesti mahdolliset sijoituspaikat, huomioiden tavoitettavuus, ympäristö, kasvillisuus, kunnossapito jne. Selvityksessä sovitaan myös, mikä taho huolehtii portaiden kunnossapidosta. Vanhan virasto-organisaation aikaan kyseisen virasto jonka hallinnoimalle maa-alueelle rakennettiin, huolehti myös lähtökohtaisesti kunnossapidosta. Näin on toimittu Malminkartanon ja Paloheinän portaiden suhteen. Malminkartanon täyttömäki ja mäen huipulle johtavat portaat ovat kaupunkiympäristön toimialan hallinnoimia ja ylläpitämiä. Paloheinän ulkoilualue ja kuntoportaat ovat kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan hallinnoimalla alueella ja liikuntapalveluiden ylläpitämiä.

Helsingissä on rakennettu kuntoportaat Malminkartanon ja Paloheinän täyttömäille. Paloheinän portaiden saaman julkisuuden myötä kaupungille on tullut useita ehdotuksia kuntoportaiden rakentamiseksi eri kaupunginosiin.

Malminkartanon portaissa on 426 askelmaa ja ne ovat pidemmät kuin Paloheinän portaat, Paloheinän portaissa on 254 askelmaa. Portaat Paloheinässä valmistuivat lokakuussa 2017 ja ne saavuttivat heti suuren suosion. Portaihin on asetettu laskurit joiden mukaan, portaissa mitattiin yhteensä 186 862 kpl nousua 6.10.–6.12.2017 välisenä aikana. Paloheinän portaiden asiakasmäärä on osoittanut, että oikein sijoitettuna ne muodostavat oivan liikuntapaikan. Portaat suunniteltiin leveämmiksi kuin Malminkartanon portaat, jotta portaissa mahtuu hyvin liikkumaan samanaikaisesti, niin ylös- kuin alaspäin. Kuntoportaiden toteutus maksoi lähes 180 000 euroa. Portaiden valaistus on suunniteltu toteutettavaksi vuoden 2018 aikana.

Liikuntapalveluiden näkemyksen mukaan portaiden suunnittelussa ja sijoituspaikan valinnassa tulisi huomioida laajempi kokonaisuus kuin vain portaiden rakentaminen. Liikunnan ylläpitämien Paloheinän portaat ovat osa ulkoilureittiverkostoa, jolloin portaiden kiipeämisen jälkeen voi jatkaa kuntoilua eteenpäin ulkoilureitillä tai palata takaisin alas, joko portaita pitkin tai vieressä olevaa ulkoilureittiä pitkin, jolloin portaista voi käyttää suurempi ihmismäärä samanaikaisesti.

Mikäli portaita ei rakenneta valmiina olevan ulkoilureitin viereen, tulee portaista rakentaa tarpeeksi leveät, jotta portaita ylös nouseva ulkoilija voi turvallisesti kohdata niitä alas laskeutuvan ulkoilijan.

Portaiden kunnossapito tulee myös huomioida suunnittelussa ja niiden kunnossapitoon tulee varata riittävä määräraha. Kunnossapidon määrittely määräytyy jo osittain portaiden materiaalivalinnalla. Paloheinän portaiden pääsääntöinen rakennusmateriaali on puu. Portaiden runko on metallia mutta itse porrasaskelmat ovat puuta, valinta tehtiin mm. esteettisistä syistä, puu soveltuu Paloheinän ulkoilualueen kokonaisuuteen. Puupinnan liukkauden torjunta on todella haastavaa, joten liikuntapalvelut linjasi jo portaiden materiaalivalinnan yhteydessä että portaita ei oteta talvikunnossapidon piiriin.

Esittelijä

vs. liikuntajohtaja

Petteri Huurre

Lisätiedot

Stefan Fröberg, ulkoilupalvelupäällikkö, puhelin: 310 87901

stefan.froberg(a)hel.fi

Liitteet

1

Heinäluoma Eveliina Aloite Kvsto 28022018 1

2

Vepsä Sinikka Aloite Kvsto 14022018 9

3

Koskinen Kauko Aloite Kvsto 14032018 2

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslia on pyytänyt 13.6.2018 mennessä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta lausuntoa kaupunginhallitukselle valtuutettu Eveliina Heinäluoman ja 22:n muun valtuutetun valtuustoaloitteesta, jossa esitetään, että Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikatoimiala tekee selvityksen juoksuportaiden rakentamisesta Alakiven täyttömäelle ja ryhtyy toimenpiteisiin portaiden rakentamiseksi. Aloite kokonaisuudessaan on liitteenä. Aloitteesta on pyydetty lausunto myös kaupunkiympäristölautakunnalta.

Kaupunginkanslia on pyytänyt 6.6.2018 mennessä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta lausuntoa kaupunginhallitukselle valtuutettu Sinikka Vepsän ja 20:n muun valtuutetun valtuustoaloitteesta, jossa esitetään, että Helsingin kaupunki tekee selvityksen kunto-/ juoksuportaiden rakentamisesta Suutarilan täyttömäelle, mikäli hanke todetaan mahdolliseksi toteuttaa kohtuullisin kustannuksin. Aloite kokonaisuudessaan on liitteenä. Valtuustoaloitteesta ei ole pyydetty lausuntoa muilta lautakunnilta.

Kaupunginkanslia on pyytänyt 21.6.2018 mennessä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta lausuntoa kaupunginhallitukselle valtuutettu Kauko Koskisen ja 15:n muun valtuutetun valtuustoaloitteesta, jossa esitetään juoksu-/ harjoitteluportaiden rakentamista Koillis-Helsingissä sijaitsevalle Alppikylän huipulle. Aloite kokonaisuudessaan on liitteenä. Valtuustoaloitteesta ei ole pyydetty lausuntoa muilta lautakunnilta.

Koska parhaillaan on menossa selvitystyö paikoista, jonne voisi rakentaa kuntoportaat, on kaikkiin kolmeen asiaan liittyvään valtuustoaloitteeseen tarkoituksenmukaisinta vastata yhteisellä lausunnolla. Selvityksen toteuttaa kaupunkiympäristön toimiala yhdessä liikunnan ulkoilupalveluiden kanssa ja selvityksen on määrä valmistua vuoden 2018 aikana. Kaupunkiympäristön toimialalla on vetovastuu selvitystyöstä.

Esittelijä

vs. liikuntajohtaja

Petteri Huurre

Lisätiedot

Stefan Fröberg, ulkoilupalvelupäällikkö, puhelin: 310 87901

stefan.froberg(a)hel.fi

Liitteet

1

Heinäluoma Eveliina Aloite Kvsto 28022018 1

2

Vepsä Sinikka Aloite Kvsto 14022018 9

3

Koskinen Kauko Aloite Kvsto 14032018 2

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25401

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 8771

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566