Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2018

1 (1)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/11

 

24.04.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 95

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan vastaus Helsingin kaupungin vammaisneuvoston kannanottoon koskien Käpylinnan liikuntatiloista luopumista

HEL 2018-002373 T 12 03 00

Vammaisneuvoston kirje 15.2.2018

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti vastata vammaisneuvoston kannanottoon seuraavasti:

Käpylinnan liikuntatilat käsittävät kolme pientä liikuntatilaa: kuntosalin, liikuntasalin ja uima-altaan. Liikuntapalvelut on järjestänyt tiloissa erilaisia ohjattuja liikuntaryhmiä, pääsääntöisesti erityisliikunta- ja senioriryhmiä. Lisäksi tiloissa toimintaa järjestävät useat vammais- ja eläkejärjestöt.

Käpylinna kiinteistössä on meneillään perusparannushanke. Tässä yhteydessä nykyiset liikuntatilat poistuvat käytöstä ja ne muunnetaan laajentuvan päiväkodin käyttöön. Käpylinnan kiinteistön perusparannuksen aikataulu on kuitenkin pitkittynyt. Alun perin liikuntapalveluiden toiminnan kiinteistössä piti päättyä jo kesällä 2017. Tämän hetkisen tiedon mukaan korjaustyöt ulottuvat liikuntatiloihin vuoden 2019 alussa. Tämän seurauksena Käpylinnan toiminta jatkuu normaalisti kuluvan vuoden loppuun. Asiakkaita ja tiloissa toimivia järjestöjä on aina tiedotettu toiminnan jatkumisesta sitä mukaa, kun se on varmistunut. Liikuntapalveluiden ensisijainen tavoite on ollut jatkaa nykyistä toimintaa Käpylinnan tiloissa mahdollisimman pitkään. Aikataulun viivästyminen on johtanut siihen, että tulevien toimenpiteiden valmistelu ja niistä tiedottaminen - myös vammaisneuvostolle - on ollut vaikeaa. Liikunnan palvelukokonaisuus tiedottaa jatkossa vammaisneuvostoa aktiivisesti Käpylinnan liikuntatiloja ja niitä korvaavia tiloja koskevissa kysymyksissä. Vastaisuudessa olemme tarvittaessa myös käytettävissä esittelemään asian etenemistä vammaisneuvoston kokouksissa.

Käpylinnan korvaavien tilojen järjestelyjä haittaa Jätkäsaaren Bunkkerin liikuntatilojen valmistumisen viivästyminen. Alkuperäinen suunnitelma oli Bunkkerin valmistuttua siirtää Kampin liikuntakeskuksen ryhmiä Bunkkerissa oleviin liikunta- ja allastiloihin.  Kampista vapautuneet tilat olisi otettu erityis- ja senioriliikunnan käyttöön. Bunkkerin uimahalli ja liikuntatilat valmistuvat todennäköisesti aikaisintaan vuosina 2021–2022. Liikuntamyllyyn kaavailtujen korvaavien tilojen suunnittelu ei vielä edennyt toteutukseen asti niiden korkean kustannuksen vuoksi.

Käpylinnan liikuntatilojen asiakkaat saataneen sijoitettua liikuntasalin osalta muihin liikuntapalvelukokonaisuuden toimipiteisiin. Allastilojen osalta tilanne on haasteellisempi. Yrjönkadun uimahallissa lisätään senioreiden vesijumppia ja Kampin liikuntakeskuksessa erityisryhmien vesijumppia. Joitakin ryhmiä saadaan siirrettyä Kinaporin monipuoliseen palvelukeskukseen. Lisäksi on etsitty vapaita vuoroja muista palvelukeskuksista sekä järjestötaloista. Myös kuntosalilaitteiden siirtämistä korvaavaan tilaan vielä kartoitetaan.

Käpylinnassa toimivia järjestöjä on kannustettu etsimään myös itse aktiivisesti korvaavia tiloja toiminnalleen. Toimintansa mahdollistamiseksi yhdistyksillä on mahdollisuus hakea Helsingin kaupungilta tilankäyttöavustusta. Liikuntapalveluiden kumppanuusyksikkö on varautunut järjestämään erillisiä avustusinfoja järjestöille avustusten hakuun liittyen. Toimialan budjetissa ei ole varauduttu Käpylinnan korvaavien liikuntatilojen vuokrakustannuksiin.

Esittelijä

liikuntajohtaja

Tarja Loikkanen-Jormakka

Lisätiedot

Tarja Loikkanen-Jormakka, liikuntajohtaja, puhelin: 310 87720

tarja.loikkanen(a)hel.fi

Tuuli Salospohja, liikuntapalvelupäällikkö, puhelin: 310 87500

tuuli.salospohja(a)hel.fi

Liitteet

1

Vammaisneuvoston kannanotto, Käpylinnan liikuntatilat 15.2.2018

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Vammaisneuvosto

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin vammaisneuvosto on lähettänyt 15.2.2018 päivätyn kirjeen, jossa otetaan kantaa Käpylinnan liikuntatiloista luopumiseen. Vammaisneuvosto edellyttää kannanotossaan, että tietyt erityisryhmät saavat myös tulevaisuudessa käyttöönsä lämminvesialtaan maksutta tai kohtuullisin kustannuksin Helsingin kaupungin sponsoroimana. Kirje kokonaisuudessaan on liitteenä. Kannanotto on osoitettu kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaostolle, mutta siinä esille nostetut asiat kuuluvat lautakunnan alaisuuteen, jonka takia lautakunta antaa vastauksen vammaisneuvostolle (Helsingin kaupungin hallintosääntö 2 luku 4 § 1 mom. ja 4 luku 7 §).

Esittelijä

liikuntajohtaja

Tarja Loikkanen-Jormakka

Lisätiedot

Tarja Loikkanen-Jormakka, liikuntajohtaja, puhelin: 310 87720

tarja.loikkanen(a)hel.fi

Tuuli Salospohja, liikuntapalvelupäällikkö, puhelin: 310 87500

tuuli.salospohja(a)hel.fi

Liitteet

1

Vammaisneuvoston kannanotto, Käpylinnan liikuntatilat 15.2.2018

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Vammaisneuvosto

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25401

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 8771

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566