Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2017

1 (1)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

 

 

 

Asia/6

 

20.06.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 6

Anniskelulupien myöntämiseen liittyvä maanomistajan suostumuksen päätösvallan siirtäminen

HEL 2017-007012 T 00 01 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti valtuuttaa kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan liikuntapalvelukokonaisuuden palveluiden päälliköt (liikuntapaikkapäällikkö, liikuntapalvelupäällikkö ja ulkoilupalvelupäällikkö) tekemään päätökset anniskelulupien myöntämiseen tarvittavasta maanomistajan suostumuksesta alueen tai tilojen käytöstä anniskelutoimintaan liikuntapalvelukokonaisuuden hallinnoimilla alueilla.

Lisäksi lautakunta päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti tässä kokouksessa.

Esittelijä

hallintojohtaja

Kirsti Laine-Hendolin

Lisätiedot

Greta Hämäläinen, lakimies, puhelin: 310 29601

greta.hamalainen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Anniskelutoiminta kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan liikuntapalvelukokonaisuuden hallinnoimilla alueilla on mahdollista ainoastaan aluehallintoviraston (AVI) myöntämällä anniskeluluvalla, jonka saamisen edellytyksenä on maanomistajan antama suostumus alueen tai tilojen käytöstä anniskelutoimintaan.

Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta on 2.5.2013 § 225 päättänyt liikuntavirastolle sisäisten vuokrausten periaatteella vuokrattujen maa- ja vesialueiden vuokrasopimuksen jatkamisesta uudella maanvuokrasopimuksella 1.1.2014 – 31.12.2043 väliseksi ajaksi. Kiinteistölautakunnan 2.5.2013 § 225 päättämien ehtojen neljännessä kohdassa määritellään vuokralaisen oikeudesta vuokra-alueen luovuttamiseen tai vuokraamiseen toimivaltansa puitteissa ja kuudennessa kohdassa vuokralaisen oikeudesta lupien hakemiseen toimivaltansa puitteissa.

4 ”Vuokralaisella on oikeus kiinteistölautakuntaa tai kiinteistövirastoa kuulematta luovuttaa tai vuokrata toimivaltansa puitteissa vuokra-alue tai osa siitä. Mikäli alueen käyttötarkoitus muuttuu, on kiinteistölautakunnalla oikeus vuokran tarkistukseen.”

6 "Vuokralaisella on oikeus toimivaltansa puitteissa hakea rakennuslupia ja toimenpidelupia sekä muita omistajan suostumusta vaativia lupia kiinteistövirastoa kuulematta. Mikäli rakennustoimenpiteet aiheuttavat alueen käyttötarkoituksen muuttumisen, tulee asiasta sopia kiinteistöviraston tonttiosaston kanssa."

Liikuntaviraston ja kiinteistöviraston tilakeskuksen kanssa on sovittu yhteistoiminta-asiakirja vuokrakohteille, päivätty 28.1.2016. Yhteistoiminta-asiakirjan 5.5. kohdassa sovitaan kaupungin omistamien kiinteistöjen ja huoneistojen edelleenvuokrauksesta:

"Liikuntavirastolla on oikeus sekä tilojen edelleenvuokraukseen että alivuokraukseen. Tämä ei kuitenkaan vähennä tämän sopimuksen mukaisia liikuntavirastolle asetettuja velvollisuuksia."

Helsingin kaupungin hallintosäännössä (kaupunginvaltuuston päätös 3.5.2017 § 206) eikä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan toimintasäännössä (31.5.2017) nimenomaisesti aseteta anniskelulupien liittyvän maanomistajan suostumuksen myöntämistä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan, palvelukokonaisuuden johtajan tai palvelun päällikön tehtäväksi.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 2 momentin 6 kohdan mukaan ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hallintaoikeutensa puitteissa maa-alueiden, tilojen ja laitteiden vuokralle antamisesta sekä muusta käyttöön luovuttamisesta kerrallaan enintään 10 vuoden ajaksi samoin kuin toistaiseksi, jos vuokra-suhde on sovittu päättyväksi enintään kuuden kuukauden kuluttua irtisanomisesta.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimintasäännön 3.2. liikuntapalvelukokonaisuus –kohdan mukaan liikuntaan aktivointi –palvelu huolehtii liikunnanohjauksesta, kansalais- ja seuratoiminnan tukemisesta ja tapahtumista, liikuntapaikat –palvelu huolehtii sisäliikuntapaikkojen ja ulkoliikuntapaikkojen hoitamisesta ja niiden palveluista ja ulkoilupalvelut huolehtii ulkoilu- ja leirintäalueiden, reittien ja lähiliikuntapaikkojen hoitamisesta ja palveluista sekä merellisistä palveluista.

Alkoholijuomien anniskelu liikuntapalvelukokonaisuuden hallinnoimissa tiloissa tai alueilla tapahtuu liikuntapaikkojen yhteydessä ja liikuntapalvelukokonaisuuden vuokralaisina toimivissa kahviloissa tai ravintoloissa tai liikuntapalvelukokonaisuuden hallinnoimilla alueilla järjestettävissä tapahtumissa.

Liikuntapalvelupäällikkö, liikuntapaikkapäällikkö ja ulkoilupalvelupäällikkö suorittavat liikuntajohtajan määräämät tehtävät. Anniskelulupiin liittyvän maanomistajan suostumuksen antaminen tai sen antamisesta kieltäytyminen olisi luonteva osa liikuntapalvelupäällikön, liikuntapaikkapäällikön ja ulkoilupalvelupäällikön tehtävää osana huolehdittaessa kunkin palvelualueen palveluista.

Aluehallintovirasto myöntää anniskeluluvat kaikkien alkoholijuomien osalta. Maanomistajan suostumus alueen tai tilan käytöstä anniskelutoimintaan on ainoastaan yksi anniskeluluvan myöntämisen edellytyksistä eikä se ratkaise sitä, myöntääkö aluehallintovirasto yrittäjälle kyseisiä lupia. Maanomistajan suostumuksen antamisessa anniskelutoimintaan ei siten ole kysymys anniskeluluvan myöntämisestä.

Esittelijä

hallintojohtaja

Kirsti Laine-Hendolin

Lisätiedot

Greta Hämäläinen, lakimies, puhelin: 310 29601

greta.hamalainen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 4800

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 8771

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

liikuntavirasto@hel.fi

http://www.hel.fi/liikunta

+358 9 310 87770

 

FI02012566