Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2020

1 (7)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto

 

 

 

 

Asia/2

 

26.11.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 23

Loma-aikojen leiriavustusten käyttö vuonna 2020

HEL 2019-012556 T 02 05 01 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto tarkensi 30.1.2020, § 4 tehtyä loma-aikojen leiriavustuspäätöstä ilmoitettujen toteutuneiden leirivuorokausien perusteella ja myönsi niiden perusteella leiriavustusta 630 000 euroa liitteen mukaisesti.

Tarkennuksessa jätetään liitteen mukaisesti voimaan ennakkoon myönnetyt leiriavustukset perimättä mitään osaa takaisin, vaikka joidenkin yhdistysten kohdalla toteutuneiden leirivuorokausien määrä tämän normaalioloissa edellyttäisikin.

Avustusta tarkennettiin liitteen mukaisesti niiden yhdistysten kohdalla, jotka toteuttivat enemmän kuin 100 % leirivuorokausia, siten että leirieuroa korotetaan 5,34 eurolla.

Lisäksi kaikkien avustusta saavien yhdistysten, joiden hakusumma sen mahdollistaa, avustukseen lisättiin 594 euron kertakorotus.

Koululaisten lomavirkistysyhdistys ry:ltä (nro 15, ent. Helsingin koululaisten lomavirkistysyhdistys ry) peritään takaisin 9 543 euroa ennakkoon maksetusta loma-aikojen leiriavustuksesta, koska yhdistys ei järjestänyt kaudella yhtään leiriä eikä esittänyt leiritoiminnalla olleen kuluja.

Skidit Liikkuu ry:ltä (nro 32) peritään takaisin 7 661 euroa ennakkoon maksetusta loma-aikojen leiriavustuksesta, koska yhdistys ei selvittänyt avustuksen käyttöä annettuun määräaikaan mennessä vaan ilmoitti menneensä konkurssiin.

Nuorisojaosto muistuttaa, että yhdistysten tulee aina selvityksen liittyen, myös toimittaa edellisen kauden hyväksytty tilinpäätös, jossa leirien tulot ja menot näkyvät omana kustannuspaikkanaan. Tilinpäätös toimitetaan nuorisopalvelujen kumppanuusyksikköön jälkikäteen, kuitenkin seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

Tarkennusta tehdessään nuorisojaosto on ottanut huomioon koronapandemian ja sen aiheuttamat vaikeudet sekä rajoitukset yhdistysten leiritoiminnan toteuttamisessa ja käyttänyt harkintaansa hyväksyessään ohjesäännöistä poikkeavia leirejä avustuksen piiriin. Lisäksi nuorisojaosto on huomioinut kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan päätöksen, jonka mukaan toimialan myönnettyjä avustuksia ei tarvitse periä takaisin, mikäli toiminnan keskeytys johtuu koronasta. Avustus kuitenkin voidaan periä takaisin, mikäli peruuntuneesta toiminnasta ei ole aiheutunut kustannuksia.  

Avustusta saavan on noudatettava nuorisojaoston avustusohjesääntöä (www.hel.fi/nuorisonavustukset):

https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/avustukset/nuorisotoiminnan_avustukset/avustusten-myontamisperusteet

Avustukset maksetaan yhdessä erässä päätöksenteon jälkeen. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.

Avustuksen takaisinmaksu tapahtuu Helsingin taloushallintopalvelusta saapuvalla laskulla.

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat suunnittelijat Tuulia Saves ja Virpi Talasmäki.

Esittelijä

nuorisoasiainjohtaja

Mikko Vatka

Lisätiedot

Tuulia Saves, suunnittelija, puhelin: 310 23056

tuulia.saves(a)hel.fi

Liitteet

1

Loma-aikojen leiriavustusten käyttö 2020

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Liite 1
Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Loma-aikojen leiriavustusta myönnetään helsinkiläisille järjestöille helsinkiläisten 7–16-vuotiaiden lasten ja nuorten koulujen loma-aikoina järjestettyjen leirien aiheuttamiin kustannuksiin. Sitä voi käyttää kuljetus-, majoitus-, materiaali-, elintarvike-, tiedotus-, vakuutus- ja vuokrakustannuksiin sekä leirihenkilökunnan palkkakuluihin. Loma-aikojen leiriavustusta saavien yhdistysten tulee eritellä kirjanpidossaan leirien tulot ja menot omana kustannuspaikkana. Leiritoimintaan jaettavat avustukset myönnetään leirivuorokausilukumäärän perusteella. Avustuksen käyttö selvitetään Loma-aikojen leiriavustusselvityslomakkeella päätöksessä mainittuun päivämäärään mennessä. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö 1.11.2018)

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialla myönnettyjä avustuksia ei peritä takaisin, jos avustettavan toiminnan keskeytyminen johtuu koronavirustilanteesta. Jos peruuntuneesta toiminnasta ei ole aiheutunut kustannuksia, tulee myönnetty avustus maksaa takaisin. (Kulttuuri- ja vapaa-ajanlautakunta 5.5.2020, § 78)

Nuorisojaosto päätti kokouksessaan 30.1.2020, § 4 loma-aikojen leiriavustuksen myöntämisestä kaudelle 1.11.2019–31.10.2020 siten, että nuorisojaosto tekee lopullisen päätöksen saatuaan leiriavustusselvitykset marraskuussa.  Avustuksia myönnettiin yhteensä 630 000 euroa yhdistysten ilmoittamien ennakkosuunnitelmien perusteella laskettujen leirivuorokausien mukaisesti. Avustusta maksettiin yhdistyksille 80 % eli 501 500 euroa ennakkona.

Selvityksiä on valmisteltu kaupungin yleisohjeen ja nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaisesti. Valmistelu on kuitenkin ollut poikkeuksellinen, johtuen korona-pandemiasta ja siinä on otettu huomioon erityisolosuhteiden takia tehdyt tilapäiset uudet linjaukset sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta (5.5.2020, § 78) että nuorisojaostolta (29.10.2020 lähetekeskustelu).

Lähes kaikkien yhdistysten talvilomalle suunniteltu leiritoiminta toteutui, mutta esimerkiksi pääsiäisleirit peruuntuivat, koska korona aiheutti rajoituksia osallistumismääriin sekä muualla Suomessa sijaitsevien leiripaikkojen saavutettavuuteen. Kesälomaleirien kohtalo alkoi selvitä vasta toukokuun puolivälin jälkeen. Tässä vaiheessa osa leireistä oli jo jouduttu perumaan, mutta vanhemmilla ja lapsilla oli harrastustoimintaan kova tarve ja toive. Usea järjestö pystyikin vastaaman näihin tarpeisiin ja toiveisiin järjestämällä jopa ylimääräisiä leirejä.

Jokainen leiri, myös perumaan jouduttu leiri, aiheutti kuitenkin kustannuksia jo ennen leiriaikaa. Leirien järjestäjät halusivat usein myös tarjota mielekkään vapaa-ajan viettovaihtoehdon rankan kevään eristyksissä olon jälkeen lapsille ja toteuttivat suunnitellut leirit, vaikka ne eivät noudattaneet ohjesääntöä leirien pituuden tai osallistujien määrän suhteen. Jokainen leirivuorokausi on kuitenkin ollut tärkeä siihen osallistuneelle lapselle ja hänen perheelleen. Siksi valmistelussa päädyttiin poikkeuksellisesti hyväksymään kaikki ilmoitetut toteutetut leirivuorokaudet.

Korona-pandemian takia on tässä esityksessä avustus jaettu poikkeuksellisella tavalla. Avustusesityksen pohjana on käytetty tammikuun päätöstä niin, että miltään leirejä toteuttaneelta yhdistykseltä ei peritty ennakkoa takaisin, vaikka toteuttamattomien leirivuorokausien suuri määrä olisi normaalioloissa siihen johtanut. Näillä yhdistyksillä oli kuitenkin riittävästi kuluja kauden toteutuneesta leiritoiminnasta.

Mikäli yhdistys oli toteuttanut yli 100 % yö- ja/tai päiväleirivuorokausia ennakkosuunnitelmaan nähden, myönnettiin kaikille näiden yhdistysten leirivuorokausille yksinkertainen leirieurokorotus, leirieurokorotusta, 5,34 euroa. Niissä tapauksissa, joissa yhdistyksen hakusumma oli liian pieni, ei korotusta voitu kokonaisuudessaan myöntää.

Lopuksi jaettiin kaikille niille yhdistykselle, joiden hakusummaan se mahtui, 594 euron suuruinen kertakorotus.

Näiden perusteella avustusta myönnetään 630 000 euroa 37 yhdistykselle yhteensä 391 päiväleirille (suunnitelmassa oli 464, edellisellä kaudella toteutui 327) ja 103 yöleirille (suunnitelmassa oli 136, edellisellä kaudella toteutui 120).

Peruuntuneita päiväleirejä oli yli 100 ja peruuntuneita yöleirejä lähes 50. Ylimääräisiä päiväleirejä järjestettiin viitisenkymmentä ja ylimääräisiä yöleirejä noin tusina. Parhaimmillaan leirivuorokausia toteutettiin 264 % ja heikoimmillaan 19 %. Tarkkoja lukumääriä ei pystytä laskemaan, koska yöleiri saattoi muuttua päiväleiriksi, tai leiri ei varsinaisesti ollut peruttu tai ylimääräinen, vaan kyseessä olikin leirin ajankohdan siirto. Lomakkeissa ei myöskään kysytty näitä asioita erikseen, joten hakija halutessaan kuvasi vapaamuotoisesti muutoksia.

Muutamalla yhdistyksellä päiväleiristä osa oli 3-5-tuntisia ja pari yhdistystä järjesti myös etäpäiväleirejä. Useille leireille osallistui alle 10 helsinkiläistä 7–16-vuotiasta ja joidenkin leirien kestoa jouduttiin lyhentämään. Osalle leireistä otettiin myös enemmän tai jopa huomattavasti enemmän lapsia kuin oli suunniteltu. Leirejä myös siirrettiin kesäkuulta heinä- ja elokuulle.

Kaikki muutokset johtuvat, joko suoraan tai välillisesti, meneillään olevista koronakriisin aiheuttamista olosuhteista, joten ne poikkeuksellisesti hyväksyttiin tässä jaossa. 

Näin ollen tuettavia päiväleirivuorokausia oli 35 910 (suunnitelmassa oli 50 159, edellisellä kaudella toteutui 34 833).

Päiväleireille osallistui 7 439 (suunnitelmassa oli 10 345 ja edellisellä kaudella osallistui 7 197) helsinkiläislasta.

Tuettavia yöleirivuorokausia oli 16 307 (suunnitelmassa 23 737, edellisellä kaudella toteutui 21 841).

Yöleireille osallistui 2 776 (suunnitelmassa oli 4 019 ja edellisellä kaudella osallistui 3 760) helsinkiläislasta.

Leirejä järjestettiin niin nuorisopalvelujen toimipisteissä kuin järjestöjen omissa toimitiloissa. Osa nuorisotaloille myönnetyistä käyttövuoroista jouduttiin perumaan, sillä koronan takia tiloissa ei pystynyt toimimaan turvallisesti kuin yksi leiri kerrallaan. Tämän vuoksi nuorisopalvelut järjesti ylimääräisen tilahaun tarjotakseen tilavuoroja myös muille kesäkuukausille. Osa leirijärjestäjistä haki ja sai tässä haussa uusia vuoroja mm. elokuulle.

Valmistelijat vierailivat joidenkin avustusta saaneiden yhdistysten Helsingissä pidetyllä leirillä kauden aikana ja myös Bengtsårin leirisaarella järjestetty kesäleiritoiminta tuli kumppanuusyksikölle tutuksi. 

Nuorisopalvelujen kumppanuusyksikkö järjestää säännöllisesti infotilaisuuksia eri avustusmuodoista ja kuulee toimijoita avustusten ja muiden järjestöjen tukemiseen liittyvien palvelujen kehittämiseksi. Koronan takia loma-aikojen leiriavustushakijoille ei järjestetty perinteistä leiriavustusinfoa vaan sen sijaan toteutettiin lokakuussa kyselytunti etänä Teamsissa. Kyselytunnille osallistui 26 leiritoiminnan järjestäjää ja tilaisuudessa heitä pohditutti mm. koronarajoitusten takia peruuntuneet tilat ja pandemiasta aiheutuneet leirien peruuntumiset ja/tai vähäiset osallistujamäärät sekä niiden vaikutus avustuksiin. Osallistujia puhutti myös ylimääräisten leirien järjestämisen huomioiminen avustuksissa.

Loma-aikojen leiriavustus on mahdollistanut helsinkiläislapsille ja -nuorille monipuolista ja laajaa leiritoimintaa, jonka tärkeys korostui entisestään pandemian aiheuttamien vaikeuksien keskellä.

Loma-aikojen leirit kuluneelta kaudelta tuli selvittää 31.10.2020 mennessä. Avustus haettiin ja selvitettiin sähköisesti ja kaikki, paitsi Skidit Liikkuu ry, jättivät selvityksen. Tämän lisäksi hakijoiden tulee toimittaa vuoden 2020 vahvistettu tilinpäätös, jossa loma-aikojen leiritoiminta on omana kustannuspaikkanaan, 31.3.2021 mennessä nuorisopalvelujen kumppanuusyksikköön.

Tämän selvityksen yhteydessä tarkastettiin edellisen kauden loma-aikojen leiriavustusta saaneiden yhdistysten vuoden 2019 tilinpidosta leiritoimintaa koskeva kustannuspaikka. Hyväksyttävissä oleva kustannuspaikka, jossa avustuksen käyttöä pystyttiin seuraamaan, löytyi kaikilta muilta yhdistyksiltä paitsi seuraavilta: Saalem-nuoret ry, Suomen Taidetanssin Tuki ry ja Tapanilan Erä ry. Näiden yhdistysten tulee huolehtia jatkossa ohjesäännön mukaisesti leiritoiminnalle oma kustannuspaikka.

Loma-aikojen leiriavustusta myönnettiin nyt viidettä kertaa ja avustushakemuksia tuli kaiken kaikkiaan 45, joista avustusta tammikuussa myönnettiin ennakkoa 39 hakijalle ja nyt tarkennuksen jälkeen myönnetään 37 hakijalle. 

Selvitykset liitteineen ovat nuorisojaoston varsinaisten ja varajäsenten tilattavissa sähköpostilla avustusvalmistelijalta 25.11.2020 mennessä: tuulia.saves@hel.fi

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet ja valvoo periaatteiden toteutumista toimialatasoisesti. (Kaupunginvaltuusto 11.4.2018, § 77 luku 17, § 1)

Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet, joiden mukaan Helsingin avustusjärjestelmä on väline Helsingin kaupunkistrategian toteuttamiseksi. Avustuksilla lisätään kaupungin vetovoimaa, asukkaiden elämänlaatua, toimintakykyä ja oman elämän hallintaa. Avustuksin tuetaan toimintaa, joka monipuolistaa kaupungin omaa palvelutarjontaa. Avustusjärjestelmällä kehitetään kansalaisyhteiskuntaa sekä parannetaan kaupunkilaisten mahdollisuuksia voimaantua, liikkua, luoda ja olla aktiviinen toimija. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 13.2.2018, § 28)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaoston hyväksymän nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaisesti nuorisojaosto tekee päätöksen loma-aikojen leiriavustuksista. (Nuorisojaosto 18.10.2018, § 23)

Esittelijä

nuorisoasiainjohtaja

Mikko Vatka

Lisätiedot

Tuulia Saves, suunnittelija, puhelin: 310 23056

tuulia.saves(a)hel.fi

Liitteet

1

Loma-aikojen leiriavustusten käyttö 2020

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Liite 1
Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätöshistoria

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto 30.01.2020 § 4

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Konepajankuja 1

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 89099

 

FI02012566