Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2017

1 (1)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto

 

 

 

 

Asia/2

 

12.09.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 6

Nuorisojaoston järjestöavustusten tilanne 2017

HEL 2017-000190 T 02 05 01 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto päätti

  1. merkitä tiedoksi nuorisopalveluiden avustusten tilannekatsauksen ja
  2. täydentää loma-aikojen leiriavustuksen myöntämiskriteereihin kohtaan 5.1 lauseen ”avustusta voidaan erityistapauksissa myöntää myös poikkeavalle leirimäärälle”

Esittelijä

nuorisoasiainjohtaja

Mikko Vatka

Lisätiedot

Markku Toivonen, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 310 89053

markku.toivonen(a)hel.fi

Virpi Talasmäki, nuorisosihteeri, puhelin: 310 89132

virpi.talasmaki(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Nuorisojärjestöt ja nuorten toimintaryhmät ovat nuorisotyön keskeisiä toimijoita. Kunnan tehtävänä on nuorisolain mukaan luoda edellytyksiä paikalliselle nuorisotyölle ja -toiminnalle järjestämällä nuorille suunnattuja palveluja ja tiloja sekä tukemalla nuorten kansalaistoimintaa. Helsingissä nuorisopalveluiden tekemisessä korostuvat kumppanuus ja kansalaistoiminnan edistäminen.

Helsingissä toimii noin 400 paikallista nuorisojärjestöä, lukuisa joukko nuorten toimintaryhmiä ja noin 30 valtakunnallisen nuorisojärjestön piirijärjestöt. Näiden nuorten järjestöjen toimintaan osallistuu noin 30 000 nuorta.

Nuorisopalvelut edistää helsinkiläisten nuorisojärjestöjen ja nuorten ryhmien toimintaedellytyksiä ja nuorten yhteiskunnallisen osallistumisen ja vaikuttamisen keinoja sekä auttaa järjestöjä turvaamaan toimintansa niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina sekä tukee myös nuorten toimintaryhmien projekteja. Toimintasäännön mukaan nuorisopalveluiden kumppanuusyksikkö edistää nuoriso- ja kansalaisjärjestöjen sekä nuorten toimintaryhmien toimintaedellytyksiä, edistää kumppanuustoimintaa ja valmistelee nuorisoavustukset.

Nuorisoavustuksia valmistellaan nuorisolautakunnan hyväksymän nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaisesti (Nlk 28.04.2016, 47 §). Kullakin toimialan palvelukokonaisuudella on oma kumppanuusyksikkö ja oma avustusohjesääntö tai vastaava. Toimialan kumppanuusyksiköt valmistelevat yhdessä syksyn aikana avustusohjesääntöjen päivittämisen uuteen toimialaorganisaatioon sekä sen miten avustuskokonaisuus palvelee kaupunkistrategian toteutumista.  Yksityiskohtaiset avustusohjesäännöt ja -ohjeet tuodaan myöhemmin päätettäväksi kunkin palvelukokonaisuuden jaostoon. Siihen saakka edetään tällä hetkellä voimassaolevan ohjesäännön mukaisesti.

Nuorisopalveluiden avustuksista päätetään vuosittain hyvin etupainotteisesti, mutta myös loppuvuonna niin projektiavustuksia kuin loma-aikojen avustuksia on jaossa. Koska ohjesääntötarkistukset tuodaan jaoston käsittelyyn vasta myöhemmin, on tarkoituksenmukaista käydä nuorisopalveluiden avustuskokonaisuus jaostossa läpi ennen loppuvuoden avustusvalmisteluja.

Nuorisopalveluiden talousarviossa on osoitettu nuorisojärjestöjen avustuksiin kuluvalle vuodelle 2 210 000 euroa. Talousarviossa avustusmäärärahaa ei ole erikseen jaettu avustusmuotoihin, vaan lopullinen jako on ollut aiemmin nuorisolautakunnan harkinnassa ja nyt uudessa organisaatiossa nuorisojaoston (tammikuu).

Kuluvalle vuodelle vuosiavustuksia on budjetoitu seuraavasti: toiminta-avustuksiin 764 000 euroa, palkkausavustuksiin 721 000 euroa, loma-aikojen leiriavustuksiin 630 000 euroa ja projektiavustuksiin 85 000 euroa. Lisäksi avustusmäärärahoista varattiin 10 000 euroa ulkopuolisen tahon suorittamaan tilinpidontarkastukseen. Vastaava tilinpidontarkistuskierros tehtiin myös vuonna 2016 ja siitä saimme hyvää palautetta. Nuorisolautakunta päätti kokouksessaan 9.5.2017 toiminta-avutuksista sekä palkkausavustuksista. Loma-aikojen avustukset kuluvalle vuodelle päätettiin jo 26.1.2017 siten, että myönnetystä avustuksesta maksettiin heti 80% ja lopullinen päätös avustuksesta tehdään toteutuneiden leirivuorokausien perusteella marraskuussa.

Toiminta-avustus on vuosiavustus, jota myönnetään helsinkiläisten varhaisnuoriso- ja nuorisoyhdistysten yleisen toiminnan tukemiseen. Avustusta voivat saada vähintään edellisenä vuonna toimintansa aloittaneet helsinkiläiset varhaisnuoriso- ja nuorisoyhdistykset. Avustuksen yhteydessä haetaan tarvittaessa vuokra-avustusta. Avustus haetaan helmikuun loppuun mennessä.

Palkkausavustus on vuosiavustus, jota myönnetään rekisteröityneille helsinkiläisille nuorisojärjestöille tai vastaaville rekisteröityneille yhdistyksille, joilla on alaisuudessaan paikallisia helsinkiläisiä nuorisoyhdistyksiä, jaostoja, osastoja, toimintaryhmiä tai järjestön toiminnan luonne muutoin edellyttää organisoimista. Hakijoille tehdään toiminnan arviointi kolmen vuoden välein. Arvioinnista vastaa kumppanuusyksikkö. Avustus haetaan helmikuun loppuun mennessä.

Edellisenä vuonna avustusta saaneet voivat hakea toiminta-avustus tai palkkausavustusennakkoa ja sitä myönnetään enintään puolet edellisen vuoden avustuksen määrästä.

Loma-aikojen leiriavustus on tarkoitettu helsinkiläisjärjestöille, jotka järjestävät helsinkiläisille lapsille ja nuorille avointa yö- ja/tai päiväleiritoimintaa koulujen loma-aikoina. Hakijan tulee toteuttaa kalenterivuoden aikana pääsääntöisesti vähintään neljä yö- ja/tai päiväleiriä. Loma-aikojen leiriavustus on uusin avustusmuoto ja sitä jaettiin ensimmäistä kertaa vuodelle 2016. Vuoden 2018 loma-aikojen avustukset ovat haussa 31.10 mennessä. Loma-aikojen leiriavustuksen myöntämisperusteet päätettiin nuorisolautakunnassa 28.5.2015. Sen myötä päivitettiin avustusohjesääntö, josta jäi puuttumaan yksi päätetty avustuskriteeri: Lautakunta voi erityistapauksissa myöntää avustusta poikkeavalle leirimäärälle. Nuorisopalvelut esittää, että puuttuva myöntämiskriteeri lisätään ohjesääntöön.

Projektiavustus on kertaluonteinen avustus helsinkiläiselle nuorisojärjestölle ja nuorten toimintaryhmälle nuorisotoiminnallisen projektin, hankkeen, tapahtuman tai tilaisuuden toteuttamiseen tai siihen osallistumiseen sekä järjestöjen kehittämishankkeisiin. Projektimäärärahoista myönnetään varsinaisten projektiavustusten lisäksi nuorten toimintaryhmille suunnattua Sponssi-avustusta. Nykyisen avustusohjesäännön mukaan projektiavustuksista päättää nuorisolautakunta / nuorisojaosto kuitenkin niin, että enintään 3 000 euron projektiavustushakemuksista päättää kumppanuuspäällikkö. Projektiavustuksia voi hakea läpi vuoden.

Esittelijä

nuorisoasiainjohtaja

Mikko Vatka

Lisätiedot

Markku Toivonen, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 310 89053

markku.toivonen(a)hel.fi

Virpi Talasmäki, nuorisosihteeri, puhelin: 310 89132

virpi.talasmaki(a)hel.fi

Oheismateriaali

1

Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Nuorisolautakunta 26.01.2017 § 6

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 5000

Hietaniemenkatu 9 B

+358 9 310 8900

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

nuorisoasiainkeskus@hel.fi

http://www.nuoriso.hel.fi

+358 9 310 89099

 

FI02012566