Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2022

1 (5)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto

 

 

 

 

Asia/4

 

27.01.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 4

Loma-aikojen leiriavustukset 2022 (kausi 1.11.2021–31.10.2022)

HEL 2022-000110 T 02 05 01 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto myönsi liitteen mukaisesti loma-aikojen leiriavustusta 620 380 euroa. Myönnetyistä avustuksista maksetaan 80 % heti ja lopullinen päätös avustuksesta tehdään toteutuneiden leirivuorokausien perusteella.

Loma-aikojen leiriavustuksen kokonaissummasta 630 000 euroa, jätettiin jakamatta 9 620 euroa. Tämä summa tullaan jakamaan marraskuun päätöksen yhteydessä toteutuneiden leirivuorokausien mukaisesti hakijoille, joiden hakusummiin se mahtuu.

Avustusta ei myönnetä Helsingin Kisa-Veikot ry:lle (nro 35), koska hakemus saapui myöhästyneenä.

Kauden 1.11.2021–31.10.2022 loma-aikojen leiriavustus tulee selvittää sähköisessä asiointipalvelussa loma-aikojen leiriavustusselvityksellä 31.10.2022 mennessä ja sen lisäksi avustusta saavan tulee toimittaa nuorisopalvelujen kumppanuusyksikköön 31.3.2023 mennessä hyväksytty tilinpäätös, jossa leirien tulot ja menot näkyvät omana kustannuspaikkanaan.

Jos pandemia ei aiheuta rajoituksia leiritoiminnalle, voidaan toteuttamatta jääneitä ennakkoon maksettuja leiriavustuksia periä normaalisti takaisin loma-aikojen leiriavustuskriteerien perusteella.

Ohjeita avustuksen saajille

Avustusta saavan on noudatettava Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntöä ja Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita (www.hel.fi/nuorisonavustukset):

https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/avustukset/nuorisotoiminnan_avustukset/avustusten-myontamisperusteet

Avustus maksetaan yhdessä erässä. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.

Avustustoiminnassa on otettu huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustamisen ei katsota vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, koska palveluja tuotetaan ensi sijassa paikallisille asukkaille rajatulla alueella jäsenvaltiossa.

Käsittely

Esteelliset: Nina Miettinen
Esteellisyyden syy: palvelussuhde- ja toimeksiantosuhdejäävi (hallintolain 28.1 § kohta 4)

Asian aikana kuultavina olivat suunnittelijat Tuulia Saves ja Virpi Talasmäki.

Esittelijä

nuorisoasiainjohtaja

Mikko Vatka

Lisätiedot

Tuulia Saves, suunnittelija, puhelin: 310 23056

tuulia.saves(a)hel.fi

Virpi Talasmäki, suunnittelija, puhelin: 310 89132

virpi.talasmaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Loma-aikojen leiriavustukset 2022

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Liite 1
Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Loma-aikojen leiriavustusta myönnetään helsinkiläisille yhdistyksille, jotka järjestävät koulujen loma-aikoina nuorisojaoston määrittelemien kriteereiden mukaisia yö- ja päiväleirejä helsinkiläisille 7–16-vuotiaille lapsille. Leirien tulee kestää vähintään neljä päivää (yöleirien kolme yötä), niitä tulee järjestää vähintään neljä ja kohderyhmän mukaisia osallistujia tulee kullakin leirillä olla vähintään kymmenen. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö)

Jos hakemusta ei ole toimitettu määräaikaan mennessä, on hakemus myöhästynyt. Myöhästyneet hakemukset tulee hylätä. (Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet)

Kaupungin hakijalle myöntämä avustus on julkisista varoista myönnettyä tukea. Mikäli avustusta myönnetään hakijalle, joka harjoittaa taloudellista toimintaa kilpailluilla markkinoilla (esim. palveluiden tai tuotteiden myyntiä), tulee ennen avustuksen myöntämistä selvittää ja arvioida, onko avustuksen myöntäminen valtiontukisäännösten mukaan mahdollista. Avustuspäätöksen perusteluista tulee tällaisessa tapauksessa ilmetä peruste avustuksen sallittavuudelle. Kiellettynä valtiontukena pidetään julkisen sektorin missä tahansa muodossa myöntämää tukea, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua, suosii jotakin yritystä tai tuotannonalaa ja vaikuttaa EU:n jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Myös avustus voi täyttää kielletyn valtiontuen kriteerit, eikä avustusta tule tällöin myöntää. (Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019)

Loma-aikojen leiriavustusta jaetaan nuorisojaoston määrärahalinjauksen mukaisesti 630 000 euroa 34 hakijan järjestämälle 447 päiväleirille ja 141 yöleirille. Tuettavia leirivuorokausia hakemuksissa on yhteensä 68 991, joista päiväleirien osuus on 44 252 ja yöleirien osuus 24 739. Lapsia päiväleireille arvioidaan osallistuvan 9 121 ja yöleireille 4 177.

Pyöristettynä päiväleirieuroksi muodostuu 7,7 ja yöleirieuroksi 11,6. Kaksi yhdistystä haki vähemmän kuin olisi ollut oikeutettu saamaan. Lisäksi Kuksat ry:n kohdalla suunniteltujen leirivuorokausien muodostamasta avustussummasta on vähennetty edellisestä kaudelta tälle kaudelle siirretty käyttämätön loma-aikojen leiriavustussumma 5 765,30 euroa. Näiden yhteenlaskettu summa (9 620 euroa) on jätetty jaettavaksi marraskuun päätöksen yhteyteen. Muiden yhdistysten kohdalla avustussummasta maksetaan nyt 80 % ja lopullinen päätös tehdään 31.10.2022 mennessä saapuneiden selvitysten perusteella nuorisojaostossa.

Yhdistykset hakivat laajalti nuorisopalvelujen tiloja leiripaikoiksi ja saivat suurimman osan päätöksistä riittävän ajoissa. Osa suunnitelluista leireistä aiotaan järjestää yhdistysten omissa paikoissa ja lähes kaikki yöleirit on suunniteltu järjestettävän pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Nuorisopalvelut jatkaa hyväksi koettuja leirivierailuja tälläkin kaudella epidemiatilanteen sen salliessa. Vierailujen tarkoituksena on tutustua yhdistysten leiritoimintaan ja samalla myös saada suoraa asiakaspalautetta avustusmuodon arvioimiseksi ja kehittämiseksi.

Loma-aikojen leiriavustusta on jaettu kuusi kokonaista kautta. Leiriavustuksen hakijoiden määrä on pienempi kuin koskaan ennen. Osa viime kauden hakijoista ei muistanut hakea avustusta ajoissa. Sama suuntaus on näkynyt myös muissa nuorisojaoston avustushauissa pandemian aikana. Hylättävien hakemusten määrä väheni yhä edelleen verrattuna edellisiin vuosiin ollen nyt vain yksi. Helsingin Kisa-Veikot ry:n hakemus saapui myöhästyneenä 3.11.2021. Leiriavustuksen piiriin nousee yksi uusi järjestö (Suomen Venäjänkielisten nuoriso osasto - Eridan ry).

Yksittäisiä leirejä, joille avustusta ei voitu myöntää, oli jonkin verran enemmän kuin aiemmin. Nämä leirit oli suunniteltu leiriavustuskriteerien vastaiseksi, esimerkiksi liian lyhyiksi tai osittain kouluajalla oleviksi.

Osa leiritoiminnan järjestäjistä on suunnitellut toteuttavansa leiritoimintaa 25–40 % enemmän kuin viime vuonna, vaikka pandemian aikaisia leirisuunnitelmia on toteutettu vain osittain, heikoimmillaan 30 %. Mikäli pandemia laantuu leirikauden aikana ja leirejä koskevat rajoitukset puretaan, palataan marraskuun valmistelussa noudattamaan loma-aikojen leiriavustuskriteereitä. Ennakkoon maksettuja loma-aikojen leiriavustuksia voidaan siis periä takaisin, mikäli suunnitelmat eivät toteudu kriteerien mukaisesti.

Loma-aikojen leiriavustus kaudelle 1.11.2021–31.10.2022 tuli hakea 31.10.2021 mennessä. Avustushakemuksia saapui 36, joista yksi oli myöhässä ja yksi hakija veti hakemuksensa valmisteluvaiheessa pois. Aiempina vuosina avustushakemuksia on saapunut seuraavasti: vuonna 2019: 46, vuonna 2020: 45 ja vuonna 2021: 44.

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta. (luku 17, § 4 kohta 3 ja 4)

Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet, joiden mukaan avustuksilla rakennetaan demokraattista ja elinvoimaista kaupunkia, edistetään helsinkiläisten hyvinvointia ja terveyttä sekä edistetään YK:n Agenda 2030 tavoitteita. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksilla vahvistetaan kansalaisyhteiskuntaa sekä helsinkiläisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, tuetaan monipuolista kulttuurin ja vapaa-ajan tarjontaa, parannetaan helsinkiläisten mahdollisuuksia merkitykselliseen elämään sekä edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää toimintaa. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 14.12.2021, § 202)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaoston hyväksymän nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaisesti nuorisojaosto tekee päätöksen loma-aikojen leiriavustuksista. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö 1.1.2021)

Esittelijä

nuorisoasiainjohtaja

Mikko Vatka

Lisätiedot

Tuulia Saves, suunnittelija, puhelin: 310 23056

tuulia.saves(a)hel.fi

Virpi Talasmäki, suunnittelija, puhelin: 310 89132

virpi.talasmaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Loma-aikojen leiriavustukset 2022

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Liite 1
Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Fredriksberg, Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

 

 

FI02012566