Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2022

1 (4)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto

 

 

 

 

Asia/5

 

27.01.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 5

DobroCenter Finland ry:n starttiavustushakemus vuodelle 2022

HEL 2022-000288 T 02 05 01 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto myönsi DobroCenter Finland ry:lle 3 100 euron starttiavustuksen yhdistyksen toiminnan käynnistämisestä aiheutuviin kustannuksiin vuodelle 2022. 

Selvitys avustuksen käytöstä on toimitettava vuoden 2023 toiminta-avustuksen haun yhteydessä tai viimeistään 28.2.2023 nuorisopalvelujen kumppanuusyksikköön (edellisen vuoden toimintakertomus, tuloslaskelma ja tase sekä jäljennös tilin/toiminnantarkastuskertomuksesta).

Avustusta saavan on noudatettava nuorisojaoston hyväksymää nuorisoyhdistysten avustusohjesääntöä ja Helsingin kaupungin avustusten yleisohjetta (www.hel.fi/nuorisonavustukset):

https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/avustukset/nuorisotoiminnan_avustukset/avustusten-myontamisperusteet

Avustus maksetaan yhdessä erässä. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.

Avustustoiminnassa on otettu huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustamisen ei katsota vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, koska palveluja tuotetaan ensi sijassa paikallisille asukkaille rajatulla alueella jäsenvaltiossa.

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat suunnittelijat Tuulia Saves ja Virpi Talasmäki. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä

nuorisoasiainjohtaja

Mikko Vatka

Lisätiedot

Tuulia Saves, suunnittelija, puhelin: 310 23056

tuulia.saves(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Toimintansa aloittava tai uudelleen käynnistävä varhaisnuoriso- tai nuorisojärjestö voi hakea starttiavustusta toiminnan käynnistämisestä aiheutuviin menoihin. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö)

Avustustoiminnassa on otettu huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustamisen ei katsota vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, koska palveluja tuotetaan ensi sijassa paikallisille asukkaille rajatulla alueella jäsenvaltiossa. Kaupungin hakijalle myöntämä avustus on julkisista varoista myönnettyä tukea. Mikäli avustusta myönnetään hakijalle, joka harjoittaa taloudellista toimintaa kilpailluilla markkinoilla (esim. palveluiden tai tuotteiden myyntiä), tulee ennen avustuksen myöntämistä selvittää ja arvioida, onko avustuksen myöntäminen valtiontukisäännösten mukaan mahdollista. Avustuspäätöksen perusteluista tulee tällaisessa tapauksessa ilmetä peruste avustuksen sallittavuudelle. Kiellettynä valtiontukena pidetään julkisen sektorin missä tahansa muodossa myöntämää tukea, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua, suosii jotakin yritystä tai tuotannonalaa ja vaikuttaa EU:n jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Myös avustus voi täyttää kielletyn valtiontuen kriteerit, eikä avustusta tule tällöin myöntää. (Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019)

DobroCenter Finland ry on elokuussa 2021 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on sääntöjensä mukaan yhdistää henkilöitä ja järjestöjä, jotka tuntevat kiinnostusta venäjän kieleen ja kulttuuriin, integroida heitä suomalaiseen yhteiskuntaan ja järjestää lapsille ja nuorille kerhoja, leirejä, kursseja ja monenlaisia muita vapaa-ajantoimintoja. 

Yhdistyksen toiminta painottuu erityisesti lapsiin ja nuoriin ja ensimmäisen kokonaisen  toimintavuoden aikana se aikoo järjestää mm. yleisliikunta-, nyrkkeily-, musiikki- ja matematiikkakerhoja sekä erilaisia retkiä ja konsertteja. Tarkoituksena on toteuttaa myös kesä-, kevät- ja talvileirejä sekä erilaisia juhlia, kuten kevät- ja joulujuhlat. Kerran kuukaudessa kokoontuu myös Lasten mestariluokka, jossa lapset pääsevät kokkaamaan ja oppimaan terveellisiä ruokailutottumuksia. Yhdistys aikoo myös järjestää nuorille matkoja Pietariin ja Moskovaan tavoitteena elämysten mahdollistamisen lisäksi perehdyttää heitä venäläiseen kulttuuriin. 

Pandemiasta huolimatta yhdistys on jo järjestänyt kerho- ja tapahtumatoimintaa Itä-Helsingin nuorisotaloilla. Yhdistys on saanut toiminnastaan hyvää palautetta ja vuoden 2022 aikana se aikoo laajentaa toimintaansa ja panostaa markkinointiin ja mainontaan. Yhdistys aikoo käyttää erilaisia sosiaalisen median kanavia sekä verkostoitumiseen että tiedottamiseen. Toimintavuoden aikana se pyrkii myös lisäämään yhdistyksessä toimivien vapaaehtoisten määrää. 

Yhdistystä on tavattu Teams-palaverissa avustusta valmisteltaessa. Yhdistys arvioi tavoittavansa vuoden aikana 195 aktiivista toimijaa, joista 151 on 7-28-vuotiaita helsinkiläisiä. Yhdistyksen menoarvio vuodelle 2022 on 24 808 euroa ja tuloarvio 15 891 euroa. Menot koostuvat toiminnan aloittamiseen liittyvistä kuluista, palkkakuluista, vuokrakuluista ja toimintamenoista. Tuloja yhdistys saa osallistumismaksuista ja jäsenmaksuista.

DobroCenter Finland ry hakee 3.1.2022 saapuneella hakemuksellaan 8 917,20 starttiavustusta toiminnan käynnistämiseen vuodelle 2022. 

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta. (luku 17, § 4 kohta 3 ja 4)

Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet, joiden mukaan avustuksilla rakennetaan demokraattista ja elinvoimaista kaupunkia, edistetään helsinkiläisten hyvinvointia ja terveyttä sekä edistetään YK:n Agenda 2030 tavoitteita. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksilla vahvistetaan kansalaisyhteiskuntaa sekä helsinkiläisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, tuetaan monipuolista kulttuurin ja vapaa-ajan tarjontaa, parannetaan helsinkiläisten mahdollisuuksia merkitykselliseen elämään sekä edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää toimintaa. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 14.12.2021 § 202) 

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaoston hyväksymän nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaisesti nuorisojaosto tekee päätöksen starttiavustuksista. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö 1.1.2021)

Esittelijä

nuorisoasiainjohtaja

Mikko Vatka

Lisätiedot

Tuulia Saves, suunnittelija, puhelin: 310 23056

tuulia.saves(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Fredriksberg, Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

 

 

FI02012566