Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2020

1 (5)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto

 

 

 

 

Asia/5

 

08.12.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 28

Nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön muuttaminen ja koronapandemian aiheuttamat poikkeukset vuonna 2021

HEL 2020-012938 T 02 05 01 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto hyväksyi nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön 1.1.2021 alkaen seuraavilla muutoksilla:

Avustusten myöntämisen yleisiin ehtoihin (1.1) kohdaksi 10: Avustusta myöntäessään voi nuorisojaosto käyttää harkintaansa yleisten poikkeuksellisten olosuhteiden vallitessa.

Avustusmuodoista poistetaan kokonaisuudessaan kuljetusavustus (6.1.2).

Loma-aikojen leiriavustuksesta (5.1) poistetaan vaatimus leirien ilmoittamisesta Harrastushakupalvelussa (harrastushaku.fi).

Avustuksen käytön selvitykseen (7.4) kohtaan Toiminta- ja palkkausavustus lisätään kohta, jonka mukaan selvitykseen vaaditaan myös vuosikokouksen pöytäkirja, josta käy ilmi tilinpäätöksen käsittely ja vastuuvapauden myöntäminen.

Nuorisojaosto toteaa, että mikäli vuoden 2020 toiminta- ja/tai palkkausavustusta jää kalenterivuoden 2020 aikana käyttämättä, siirretään sen käyttöoikeus 31.12.2021 saakka. Siirretyn avustuksen käyttö tulee selvittää vuoden 2022 toiminta- ja/tai palkkausavustuksen haun yhteydessä tai viimeistään 28.2.2022 mennessä (edellisen vuoden toimintakertomus, tuloslaskelma ja tase, tilin/toiminnantarkastuskertomus). Lisäksi avustuksen saajien tulee toimittaa selvityksen yhteydessä vuosikokouksen pöytäkirja, josta käy ilmi tilinpäätöksen 2021 käsittely ja vastuuvapauden myöntäminen.

Vuoden 2021 toiminta- ja palkkausavustuksia ja niiden ennakoita käsiteltäessä valmistelussa otetaan huomioon joko vuoden 2019 tai 2020 talouden ja toiminnan tiedot hakijan etua katsoen. Hakijan tulee kuitenkin toimittaa kaikki hakemukseen vaadittavat liitteet.  Avustusohjesäännön mainintaa, jonka perusteella avustus voi olla korkeintaan 80 % edellisen vuoden hyväksytyistä menoista, tulkitaan edelliseen perustuen.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli suunnittelija Virpi Talasmäki. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä

nuorisoasiainjohtaja

Mikko Vatka

Lisätiedot

Virpi Talasmäki, suunnittelija, puhelin: 310 89132

virpi.talasmaki(a)hel.fi

Liisa Remes, suunnittelija, puhelin: 09 310 26783

liisa.remes(a)hel.fi

Tuulia Saves, suunnittelija, puhelin: 310 23056

tuulia.saves(a)hel.fi

Markku Toivonen, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 310 89053

markku.toivonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö 1.1.2021 alkaen

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Nuorisojaosto päivitti Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntöä viimeksi 1.11.2018. Nyt lueteltavat päivitykset ja korjaukset liittyvät pääosin nuorisojaoston lähetekeskusteluna käytyihin päivityksen tarpeessa oleviin kohtiin. (Nuorisojaosto 29.10.2020)

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhtenä keskeisenä painopisteenä tulevalle vuodelle lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien parantamisen lisäksi on toiminnan volyymin palauttaminen koronaa edeltävälle tasolle. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 8.9.2020, § 122)

Kuluvan vuoden tilanne on vaikuttanut monin eri tavoin kansalaisjärjestökentän toimintaan ja on tarkoituksenmukaista joustaa vuodelle 2021 avustusta hakevien yhdistysten hakemusten valmistelussa.

Nuorisojaostossa (29.10.2020) käydyn lähetekeskustelun pohjalta sovittiin, että koronapandemian vaikutukset vuoden 2021 avustusten valmisteluun tuodaan nuorisojaostoon päätettäviksi jo joulukuussa, jotta tieto saadaan sekä hakijoille että valmisteluun riittävän ajoissa. Valmistelussa on huomioitu nuorisojärjestöjen edustajilta noussut huoli kuluvan vuoden toiminnan vähyyden, laajuuden tai muuttuneiden menettelyjen vaikutuksesta talouteen ja sitä kautta tulevan vuoden avustukseen.

Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntömuutokset

Koronapandemia, siihen liittyvät rajoitukset sekä seuraukset ovat aiheuttaneet laajoja taloudellisia ja toiminnallisia muutoksia. Vuoden 2020 kaltainen tilanne saattaa olla pitkään vaikuttava tai vastaavia ja ennakoimattomia asioita saattaa tulla eteen yllättäen. Muutokset tulee ottaa huomioon ajantasaisesti ja joustavasti myös avustuksia myönnettäessä, jotta yhdistysten toiminta ja vaikuttavuus kriisiolosuhteissa ja niiden jälkeen ei heikkene tai vaarannu. Kun ohjesääntöön lisätään jouston mahdollisuus erityisissä kaikkia hakijoita koskettavissa olosuhteissa, pystytään poikkeusolosuhteet huomioimaan ajantasaisesti avustuksia myönnettäessä.

Kuljetusavustusta on myönnetty helsinkiläisille palkkausavustusta saaville järjestöille henkilö- ja tavarakuljetusten kustannuksiin. Nuorisojaosto on linjannut vuosittain avustuksen maksimimäärän ja se on ollut useampana vuonna enintään 200 euroa/tapahtuma. Yhdistys voi saada enintään kymmenen avustusta kalenterivuoden aikana. Avustus maksetaan yhdistyksille tapahtuman jälkeen kuitteja vastaan. Vuonna 2019 kuljetusavustuksia myönnettiin viidelle toimijalle yhteensä 3 800 euroa 20 hakemuksella. Avustushakemuksen määrä on ollut laskussa pitkään, esimerkiksi vuonna 2010 kuljetusavustuspäätöksiä tehtiin 75. Kuljetusavustuksia on myös myönnetty enemmän kuin käytetty, joka on johtanut siihen, että näitä rahoja ei ole pystytty jakamaan projektiavustuksien puolella.

Kuljetusavustusta saavat järjestöt ovat palkkausavustuksen ja osa myös toiminta-avustuksen piirissä, joko kokonaan tai alaosastonsa muodossa. Lisäksi osa voi käyttää myös loma-aikojen leiriavustusta kuljetuskustannuksiin, jotka liittyvät loma-aikojen leiritoimintaan. Tällaisia ovat mm. leiriohjaajien koulutuksiin ja tapaamisiin liittyvät kulut sekä esimerkiksi leiripaikkojen talkoiden aiheuttamat kuljetuskustannukset. Avustusmuotona kuljetusavustus on hakijalle melko työläs ja hidas suhteessa avustuksen suuruuteen, joten suurin osa palkkausavustuksen saajista ei ole katsonut tarpeelliseksi käyttää avustusmuotoa.

Alun perin hakijan tuli ilmoittaa loma-aikojen leirit Harrastushaussa osoittaakseen niiden olevan avoimia helsinkiläislapsille ja nuorille.  Harrastusten ilmoittamisen käytännöt ovat tällä hetkellä nuorisopalvelukokonaisuudessa kehitystyön alla ja entisen kaltainen Harrastushaku tullaan lakkauttamaan. Jatkossa leirien avoimuus tulee arvioida muista tekijöistä.

Seurattaessa toiminta- ja palkkausavustuksen käytön selvityksiä, on huomattu, että yhdistysten tilinpäätöksiä ei ole aina laadittu tai käsitelty oikein. Lisäämällä ohjesääntöön vaatimus toimittaa käytönselvityksen yhteydessä myös vuosikokouspöytä liitteenä, varmistetaan se, että yhdistyksen tilinpäätös on hyväksyttävä eli asiaankuuluvasti ja oikea-aikaisesti laadittu ja käsitelty.

Koronapandemian vaikutukset vuoden 2021 avustusten valmisteluun

Koronapandemian vaikutukset yhdistysten toimintaan ja talouteen ovat laajat. Rajoitukset ovat vähentäneet tai estäneet kokonaan kokoontumisia, harrastusmahdollisuuksia, leirejä ja muita toimintoja. Toimintaa on viety virtuaaliseksi ja kehitetty luovasti uusia toimintamalleja.

Yhdistyksien menot ovat useilla pienentyneet, samoin on käynyt myös esimerkiksi osallistumismaksujen tuotoille. Vuoden 2020 toiminta- ja palkkausavustuksia ei välttämättä olla pystytty käyttämään kokonaisuudessaan. Toisaalta pandemian aikana ja välittömästi sen aiheuttamien rajoitusten vähetessä tai lakatessa, kasvaa tarve lasten ja nuorten harrastustoiminnoille sekä erilaisille syrjäytyneisyyttä ja eriarvoisuutta vähentäville ja korjaaville toiminnoille. 

Aiempina vuosina nuorisojaosto on tehnyt yhdistyksittäin toiminta- ja palkkausavustuksista touko-kesäkuussa päätöksen avustuksen käyttöoikeuden jatkamisesta seuraavalle vuodelle. Kun avustuksen käyttöoikeutta jatketaan vuodenvaihteessa automaattisesti ilman erillisiä toimenpiteitä, helpottaa se yhdistyksiä keskittymään toimintaan ja käyttämään avustusta ilman usean kuukauden katkoa ja erityistoimenpiteitä. Vuoden 2021 toiminta- ja palkkausavustusten käytön seurannan yhteydessä tarkastetaan normaalisti vuoden 2021 tilinpäätöksestä, että myös vuoden 2020 avustus on käytetty kokonaisuudessaan ja hyväksyttävästi.

Toiminta-avustuksia myönnettäessä otetaan huomioon muun muassa hakijan toiminnan laajuus, tarkoitus ja laatu sekä hakijan taloudellinen tilanne. Toiminta-avustuksen suuruus voi olla enintään 80 % edellisen vuoden hyväksyttävistä menoista. Pandemiakriisi on vaikuttanut monin eri tavoin yhdistysten talouteen. Rajoitukset ovat saattaneet vähentää niin menoja kuin tulojakin, koska tapahtumat, leirit ja säännöllinen toiminta on jouduttu ajamaan alas. Jotta varhaisnuoriso- ja nuorisoyhdistysten toimintaedellytyksiä voidaan turvata myös pandemian aikana ja sen hellittäessä, tullaan tästä säännöstä joustamaan. Vuoden 2021 toiminta-avustuksia myönnettäessä käytetään hyväksyttäviä menoja laskettaessa pohjana tietoja joko vuodelta 2019 tai vuodelta 2020, siten että huomioidaan hakijan kannalta parempi vaihtoehto. Hakijan tulee kuitenkin toimittaa kaikki asiaankuuluvat toiminta-avustusliitteet hakemukselle.

Myös palkkausavustuksia myönnettäessä tullaan tarvittaessa toimimaan edellä mainituin tavoin.

Esittelijä

nuorisoasiainjohtaja

Mikko Vatka

Lisätiedot

Virpi Talasmäki, suunnittelija, puhelin: 310 89132

virpi.talasmaki(a)hel.fi

Liisa Remes, suunnittelija, puhelin: 09 310 26783

liisa.remes(a)hel.fi

Tuulia Saves, suunnittelija, puhelin: 310 23056

tuulia.saves(a)hel.fi

Markku Toivonen, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 310 89053

markku.toivonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö 1.1.2021 alkaen

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Konepajankuja 1

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 89099

 

FI02012566