Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2020

1 (3)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto

 

 

 

 

Asia/3

 

01.09.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 21

Liikuntaleikki Helsinki ry:n ja Savate Club Helsinki ry:n vuoden 2020 toiminta-avustukset

HEL 2020-002169 T 02 05 01 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto päätti myöntää toiminta-avustusta Liikuntaleikki Helsinki ry:lle 25 000 euroa ja päätti olla myöntämättä toiminta-avustusta Savate Club Helsinki ry:lle, koska seura ei ole yleishyödyllinen yhdistys.

Avustus maksetaan yhdessä erässä päätöksenteon jälkeen. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta (Helsingin kaupungin yleisohjeet, kaupunginhallitus 28.10.2019, § 723).

Käsittely

Vastaehdotus:
Jukka Järvinen: Ehdotan, että Savate Club Helsinki ry:lle myönnetään toiminta-avustusta sama summa kuin viime vuonna. Avustus on tarpeen erityisesti käynnissä olevan koronakriisin takia.

Jukka Järvisen vastaehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.

Jukka Järvinen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen seuraavilla perusteluilla:

Savate Clubin toimintaa tulee tukea kaupungin osalta, se ehkäisee myös syrjäytymistä monen kohdalla. Toiminta on erityisen tärkeää Kalliossa ja Länsi-Helsingissä, jossa vastaavaa paikkaa ei ole, johon voit tulla ilman aiempaa osaamista. Tunnen toiminnan eikä se ole ammattimaista vaan perustuu paljolti rakkauteen lajia kohtaan ja järjestökohtaiseen toimintaan. Ymmärrän Helsingin kannan mutta sen tulisi olla kaikille sama, jos ajatellaan vaikka lajeja eri kulmista, miksi toiset saa (tennis) ja toiset ei. Vasta kun jokaiselle seuralle on tehty selvitys onko toiminta ammattimaista vai järjestöpohjaista voidaan ne arvioida tasavertaisesti. Siksi haluan että nuo sadat syrjäytymisvaarassa olevat nuoret säilyttäisivät harrastusmahdollisuuden ja Savate saisi edellisvuoden suuruisen avustusrahan.

Esittelijä

liikuntapalvelupäällikkö

Tuuli Salospohja

Lisätiedot

Ritva Oljakka, yhteyskoordinaattori, puhelin: 310 87439

ritva.oljakka(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Liikuntajaosto myönsi toiminta-avustukset 14.5.2020, § 8. Kokouksessaan 14.5.2020 liikuntajaosto päätti siirtää Savate Club Helsinki ry:n ja Liikuntaleikki Helsinki ry:n avustuksen käsittelyn, kunnes hakijoiden tekemät valitukset verottajalle, koskien sitä, etteivät yhdistykset ole yleishyödyllisiä, on käsitelty ja että avustuspäätös tehdään kuitenkin viimeistään liikuntajaoston syyskauden ensimmäisessä kokouksessa.

Kaikilta seuroilta pyydettiin avustushaun yhteydessä 17.2.2020 mennessä verotuspäätös. Liikuntaleikki Helsinki ry ja Savate Club Helsinki ry toimittivat verotuspäätökset, joiden mukaan seurat ei olleet yleishyödyllinen yhteisö.

Liikuntaleikki Helsinki ry toimitti myöhemmin kesäkuussa verottajan antaman päätöksen yleishyödyllisyydestään ja näin ollen täyttää avustuskelpoisuuden ehdot.

Savate Club Helsinki ry ei ole toimittanut uutta verotuspäätöstä. Toiminta-avustusta ei voida myöntää Savate Club Helsinki ry:lle, koska yhdistys ei verottajan mukaan ole yleishyödyllinen yhteisö.

Toiminta-avustusta voidaan myöntää helsinkiläiselle liikuntaseuralle, joka on ollut toiminnassa yhden kokonaisen kalenterivuoden ennen avustuksen hakemista. Liikuntaseura järjestää säännöllistä ohjattua harjoitustoimintaa, johon osallistuu vähintään 50 helsinkiläistä aktiiviharrastajaa tai vaihtoehtoisesti vähintään 20 alle 20-vuotiasta helsinkiläistä aktiiviharrastajaa. Seuran toteuttamaa liikuntamuotoa edustava lajijärjestö kuuluu varsinaisena jäsenenä liikunnan ja urheilun valtakunnalliseen keskusjärjestöön ja/tai kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallisten liikuntajärjestöjen valtionavustusten piiriin. (Liikuntajaosto 10.10.2019, § 15).

Avustettavaa toimintaa on seuran yleishyödyllinen toiminta. Jos yhdistys toteuttaa toimintaansa siten, että se täyttää verottajan elinkeinotoiminnalle luonnehtimat piirteet, ei liikuntatoimi avusta tällaista toimintaa. (Liikuntajaosto 10.10.2019, § 15).

Helsingin kaupunkistrategiassa 2017–2021 (kaupunginvaltuusto 27.9.2017, § 321) todetaan, että Helsingillä on rooli edellytysten luojana ja mahdollistajana. Helsinki edistää asukkaidensa toimijuutta. Tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella on harrastus. Päätösesitys tukee Helsingin osallisuuden edistämisen päämäärää tukea ja edistää kaupunkilaisten omaehtoista toimintaa sekä yhteisöllisiä tapoja tuottaa toimintaa.

Kansalaistoiminnan tukeminen on yksi osallistumisen osatekijöitä. Liikunta on yksi suosituimmista lasten ja nuorten harrastuksista. Toiminta-avustusten piirissä olevissa liikuntaseuroissa liikkuu noin 62 500 alle 20-vuotiasta lasta ja nuorta. Liikuntaseuroilla on tärkeä rooli harrastusten tarjoajana Helsingissä. Liikunnan avustuksilla mahdollistetaan seurojen liikuntatoimintaa.

Esittelijä

liikuntapalvelupäällikkö

Tuuli Salospohja

Lisätiedot

Ritva Oljakka, yhteyskoordinaattori, puhelin: 310 87439

ritva.oljakka(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätöshistoria

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto 14.05.2020 § 8

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51400

Konepajankuja 3

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00510

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

 

 

FI02012566