Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2017

1 (1)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto

 

 

 

 

Asia/3

 

24.10.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 8

Liikunnan kansalaistoiminnan avustusten myöntöperusteet ja hakuohje vuodelle 2018

HEL 2017-010588 T 02 05 01 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto päätti liitteenä olevan hakuohjeen mukaisesti vuoden 2018 liikunnan kansalaistoiminnan avustusmuodoista, avustuskelpoisuuden myöntämisen ehdoista, avustusten hakuajoista ja avustusten suuruuden laskentaperusteista.

Lisäksi liikuntajaosto päätti delegoida liikuntaan aktivointi -palvelun liikuntapalvelupäällikölle päätösvallan suunnistuskartta-avustusten, eläkeläis- ja erityisryhmien kuljetusavustusten sekä starttiavustusten jakamisesta.

Esittelijä

liikuntapalvelupäällikkö

Tuuli Salospohja

Lisätiedot

Taina Korell, yksikön päällikkö, puhelin: 310 38038

taina.korell(a)hel.fi

Ritva Oljakka, yhteyskoordinaattori, puhelin: 310 87439

ritva.oljakka(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakuohje 2018

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hakuohjeessa 2018 määritellään liikuntaseurojen ja eläkeläis- ja erityisryhmien avustuskelpoisuuden kriteerit sekä avustusmuodot ja avustusten myöntöperusteet. Hakuohjeeseen on koottu hakijoille ohjeet avustusten hakemisesta ja hakuajoista.

Vuonna 2018 avustuskelpoiset liikuntaseurat sekä eläkeläis- ja erityisryhmät voivat hakea toiminta- ja tilankäyttöavustuksia. Avustuskelpoisuuden ulkopuolelle jäävät liikuntaseurat voivat hakea muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustusta. Lisäksi alle yhden vuoden toimineet liikuntaseurat voivat hakea starttiavustusta. Suunnistusseurat voivat hakea suunnistuskartta-avustusta ja eläkeläis- ja erityisryhmät kuljetusavustusta. Avustuksia tulee hakea määräaikaan mennessä. Myöhästyneet ja puutteelliset hakemukset hylätään.

Avustuskelpoisten seurojen pääasiallinen toiminta sääntöjensä mukaan on liikuntatoiminta. Niiden toteuttamaa liikuntamuotoa edustava lajijärjestö kuuluu varsinaisena jäsenenä liikunnan ja urheilun valtakunnalliseen keskusjärjestöön ja/tai opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallisten liikuntajärjestöjen valtionavun piiriin. Vuonna 2017 avustuskelpoisuuden piiriin hyväksytyille liikuntaseuroille myönnetään avustuskelpoisuus vuonna 2018, mikäli niiden toiminnassa ei ole tapahtunut olennaista muutosta.

Liikuntaseurat, joiden aktiiviharrastajien toteuttamasta toiminnasta alle 50% koostuu muiden kuin liikunnan ja urheilun keskusjärjestön varsinaisten jäsenten tai OKM:n valtakunnallisten liikuntajärjestöjen valtionavun piiriin kuuluvien lajijärjestöjen edustamista liikuntamuodoista, voivat hakea muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustusta.

Liikuntalautakunta uudisti liikunnan kansalaistoiminnan avustusten myöntöperusteet vuonna 2016, § 166. Uudistuksen tavoitteena oli mm. keventää liikunnan kansalaistoimintaan myönnettävien avustusten perusteita, lisätä painotusta lasten ja nuorten liikuntatoiminnan tukemiseen, lisätä seuratoiminnan laatua sekä helsinkiläisten liikkumista. Toiminta- avustuksen laskennallisia myöntämisperusteita haluttiin keventää. Tiloihin kohdistuvaa tukea haluttiin muuttaa seuroja entistä tasavertaisemmin kohtelevaksi ja läpinäkyväksi. Vuonna 2017 toiminta-avustuksen hakua yksinkertaistettiin ja helpotettiin seurojen palautteen johdosta edelleen (liikuntalautakunta 17.11.2016, § 154).

Toiminta-avustus jaetaan laskennallisin perustein niin, että lapsi- ja nuorisotoiminnan painotus on 80% ja aikuisten toiminnan painotus on 20%. Toiminta-avustuksen määrään vaikuttaa eniten helsinkiläisten aktiiviharrastajien määrä. Laatukertoimena painotetaan koulutettujen valmentajien ja ohjaajien määrää. Toiminta-avustuksen laskennassa on avustusuudistuksen jälkeen ollut ja on edelleen vuonna 2018 käytössä jarru, joka estää avustuksen pienenemisen enemmän kuin −10% tai kasvun enemmän kuin 30% silloin, kun syy muutokseen on uudistunut laskenta.

Seurat ilmoittavat hakemuslomakkeessa edellisen vuoden tietoihin pohjautuen:

        seuran aktiiviharrastajat (yhteensä ja helsinkiläiset; aikuiset ja juniorit, sukupuolijakauma)

        seuran toimivat lajit ja jaostot (helsinkiläiset; aikuiset ja juniorit)

        ohjaajina ja valmentajina toimivien määrä ja koulutustaso

        yhteensä/vuosi 2017 (lajit/jaostot, aikuiset ja juniorit)

Tilankäyttöavustus perustuu vuonna 2017 maksettuihin säännöllisen harjoitustoiminnan vuokriin muissa kuin liikunnan palvelun omissa tiloissa. Myös koulujen liikuntasaleihin haetaan tilankäyttöavustusta. Lisäksi huomioon otetaan seuran tilankäyttöön liittyvät olennaiset muutokset vuonna 2018. Tilankäyttöavustusta painotetaan alle 20-vuotiaiden toimintaan.

Suunnistuskartta- sekä eläkeläis- ja erityisryhmien kuljetusavustusta haetaan omilla erillisillä lomakkeillaan.

Muiden liikuntaa edistävien yhdistysten harkinnanvaraista avustusta haetaan samalla lomakkeella kuin toiminta- ja tilankäyttöavustusta.

Toiminta- ja tilankäyttöavustuksia, suunnistuskartta- ja eläkeläis- ja erityisryhmien avustuksia sekä muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustuksia haetaan 15.2.2018 mennessä.

Starttiavustuksia voivat hakea alle vuoden toimineet seurat. Starttiavustuksia voi hakea ympäri vuoden.

Avustettavuudesta, toiminta- ja tilankäyttöavustusten sekä muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustusten jakamisesta tekee päätöksen liikuntajaosto. Suunnistuskartta-avustusten, eläkeläis- ja erityisryhmien kuljetusavustusten sekä starttiavustusten jakamisesta tekee päätöksen liikuntapalvelupäällikkö.

Kun valtuusto on tehnyt päätöksen avustusvuotta koskevasta kaupungin talousarviosta, tekee liikuntajaosto päätöksen alkuvuodesta 2018 avustusmäärärahan osittamisesta eri avustusmuotoihin.

Esittelijä

liikuntapalvelupäällikkö

Tuuli Salospohja

Lisätiedot

Taina Korell, yksikön päällikkö, puhelin: 310 38038

taina.korell(a)hel.fi

Ritva Oljakka, yhteyskoordinaattori, puhelin: 310 87439

ritva.oljakka(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakuohje 2018

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 4800

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 8771

0201256-6

FI7880001501583513

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

liikuntavirasto@hel.fi

http://www.hel.fi/liikunta

+358 9 310 87770

 

FI02012566