Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2019

1 (5)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto

 

 

 

 

Asia/4

 

12.11.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 26

Taiteen perusopetuksen kehittämisavustukset vuodelle 2020

HEL 2019-005829 T 02 05 01 00

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto myönsi taiteen perusopetuksen kauden 2020–2022 kehittämisavustuksia yhteensä 260 000 euroa vuodelle 2020 seuraavasti:

Hakijan nimi

Haettu 2020

Avustus 2020

Avustus 2021

Avustus 2022

Föreningen för Drama och teater, DOT rf

20 000

20 000

20 000

20 000

Helsingin laulustudio Oy

50 000

0

 

 

Helsinkimissio ry, Helsingforsmission rf

26 000

20 000

20 000

20 000

Kallion musiikkikoulun kannatusyhdistys ry

48 000

40 000

40 000

40 000

Meri-Helsingin musiikkiopiston kannatusyhdistys ry

100 000

70 000

70 000

70 000

Teatteriosuuskunta ILMI Ö.

22 000

20 000

20 000

20 000

Viihdepalvelu Esirippu Oy/Pohjois-Helsingin bändikoulu 

90 000

40 000

40 000

40 000

Vuosaaren musiikkikoulun Tuki Ry 

70 000

50 000

50 000

50 000

 

Föreningen för drama och teater, DOT rf:n (Teaterskolan DOT) avustus kohdennetaan Kulturpaletten-projektiin, joka madaltaa lasten ja nuorten osallistumisen kynnyksen kun pääsevät kokeilemaan neljää eri taidealaa lukukauden aikana. Saavutettava toimintaa järjestetään Vuosaaressa, Jätkäsaaressa sekä Luckanissa.

Föreningen för drama och teater, DOT rf:s (Teaterskolan DOT) understöd riktas till projektet Kulturpaletten, som är lågtröskelverksamhet för barn och unga, där de ges möjligheten att prova på fyra olika konstformer under en termin. Lättillgänglig verksamhet ordnas i Nordsjö, på Busholmen och på Luckan.

Helsingin Laulustudio Oy:lle ei myönnetä avustusta. Musiikkipajahankkeen sisältö ei vastaa täysimääräisesti taiteen perusopetuksen kehittämisavustuksilla haettavia tavoitteita. Esityksen valmistelussa on huomioitu alueellisen saavutettavuuden, eri ikä-ryhmien, toimintasisältöjen ja taiteenlajien välinen tasapaino sekä hankkeidenvaikuttavuus suhteessa myönnettävän avustuksen määrään.

Helsinkimissio ry:n (Resonaarin musiikkikoulu) avustus kohdennetaan erityislasten OpenLessons-mallin kehittämiseen sekä päiväkotien- ja koulujen pidempikestoisiin työpajajaksoihin, mihin tarvittaessa liittyi myös yksilöllinen ohjaus ja opettaminen. Hankkeessa toimii yhteistyökumppanina myös Keski-Helsingin musiikkikoulu.

Kallion musiikkikoulun kannatusyhdistys ry:n (Kallion musiikkikoulu) avustus kohdennetaan RYTMIHYRRÄ-hankkeelle, joka on matalan kynnyksen ohjattua musiikin harrastamista helsinkiläisillä ala-asteen kouluilla. Toiminta on etupäässä bändiohjausta ja se tapahtuu oppilaan omalla koululla. Itäkeskuksen oppilaiden tavoittamiseen käytetään enemmän resursseja.

Meri-Helsingin Musiikkiopiston kannatusyhdistys ry:n (Meri-Helsingin Musiikkiopisto) avustus kohdennetaan Rytmimajakka-hankkeelle, joka tarjoaa lapsille saavutettavia kulttuuripalveluita. Yhteistyökoulut on valittu alueilta, joissa maahanmuuttajataustaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten osuus on keskimääräistä suurempi ja musiikinopetuksen saatavuus vastaavasti heikompi.

Teatteriosuuskunta ILMI Ö:n (Teatteri ILMI Ö) avustus kohdennetaan TOIVO-hankkeelle, jonka teemana on toivo ja tulevaisuus murrosikäisten nuorten maailmassa. Teemaa käsitellään teatteritaiteen keinoin yhdessä eri puolilta Helsinkiä tulevien nuorten kanssa ja koostetaan heidän ajatustensa pohjalta yhdessä nuorten teatteriesitys. Hanke toteutetaan yhteistyönä Teatteri ILMI Ö:n Teatterikoulun ryhmien ja neljän peruskoulun kanssa. Lisäksi yhteistyössä ovat mukana Musiikin erityispalvelukeskus Resonaari ja Taito Etelä-Suomen käsityö- ja muotoilukoulu.

Viihdepalvelu Esirippu ry:n (Pohjois-Helsingin Bändikoulu) avustus kohdennetaan Musastartti-toimintaan, jonka tavoitteena on tarjota puitteita luovuuden kehittymiselle musiikillisin keinoin. Toiminta ohjaa oppilaita instrumenttitaitojen oppimiseen ja oman musiikin esittämiseen nykyaikaisten musiikkituotannon keinoin. Musastartti-hanke on kaksiosainen ja siihen kuuluvat peruskouluilla järjestettävä bändikerhotoiminta sekä leikkipuistoissa järjestettävät ja kehitettävät musiikkitapahtumat.

Vuosaaren musiikkikoulun tuki ry:n (Vuosaaren musiikkikoulu) avustus kohdennetaan taiteen perusopetuksen kehittämishankkeelle, jossa toteutuksessa ovat mukana tanssin- ja soitonopetus sekä pop/jazz-lauluryhmät. Tällä kehittämishankkeella pyritään takaamaan jo mukana oleville lapsille ja nuorille mahdollisuus jatkaa hyvin alkanutta harrastustaan. Lisäksi on ilmennyt tarvetta perustaa uusia ryhmiä ja ottaa toimintaan mukaan lisää lapsia ja nuoria.

Ohjeet avustuksen saajille

Avustuksen ensimmäinen erä, 80 %, maksetaan tammikuussa 2020 ja 20 % hankkeen vuosiraportin toimittamisen jälkeen. Raportti on toimitettava avustuksen myöntäjälle viimeistään 15.12.2020.

Ohjeet avustuksen käyttämisestä, raportoinnista, avustuksen maksamisesta ja Helsinki-tunnuksen käytöstä löytyvät toimialan nettisivuilta:

https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/avustukset/kulttuurin-avustukset/avustuksen-kayttaminen-ja-raportointi

Kaupungilla on oikeus periä avustus tai sen osa takaisin, mikäli avustuksen saaja ei noudata avustusehtoja.

Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.

Käsittely

Asian aikana kuultavina asiantuntijoina olivat erityissuunnittelija Nina Gran, suunnittelija Ari Tolvanen ja kulttuurituottaja Sampo Laurikainen.

Esittelijä

vt. kulttuuripalvelupäällikkö

Veikko Kunnas

Lisätiedot

Nina Gran, erityissuunnittelija, puhelin: 310 37006

nina.gran(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Taiteen perusopetuksen kehittämisavustuksien käsittelyssä huomioidaan seuraavat arviointiperusteet:

Toiminnallinen laatu ja toteutus

        lupa taiteen perusopetuksen järjestämiseen

        toiminnallista ammattimaisuutta

        miten yhtenäisen kokonaisuuden tavoitteet, suunnitelma sekä toteutus luovat

        miten toteuttamiskelpoista ja realistista hakemuksessa esitetty toiminta on ja miten toiminnassa hyödynnetään ja vahvistetaan verkostomaisia ja yhteisöllisiä toimintatapoja

        miten tarpeellinen avustus on toiminnan toteuttamisen kannalta

        miten monipuolista resursointi on

        millaisia ovat hankkeen taloudelliset riskit

Toiminnan vaikuttavuus

        miten toiminta täydentää taiteen perusopetuksen tarjontaa tai tuo esiin sellaisia sisältöjä, joita muuten ei kaupungissa toteudu

        miten toiminta vahvistaa sitä, että taiteen perusopetuksen tarjonta ilmentää moniäänistä ja moninaista Helsinkiä

        hankkeen kiinnostavuutta ja vaikuttavuutta taiteen perusopetuksen kentässä

        hankkeen uutta luovaa potentiaalia

        hankkeen tai toiminnan pedagogisia tavoitteita sekä sitä, miten nämä näkyvät suunnitellussa toiminnassa

Saavutettavuus ja saatavuus

        miten toiminta tehdään osallistujien näkökulmasta sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti saavutettavammaksi

        miten toiminta laajentaa taiteen perusopetuksen osallistujapohjaa sekä rohkaisee laajempaan keskusteluun taiteesta ja taiteen kehittämisestä

        miten opetuksen kohderyhmä(t) on määritelty sekä millaisilla toimenpiteillä erilaiset kohderyhmät pyritään tavoittamaan

        miten toiminta toteutuu alueellisesti

Jokaisen hankkeen kohdalla arvioidaan sitä, miten hyvin hanke täyttää asetetut arviointiperusteet ottaen huomioon avustuksiin käytettävät rajalliset resurssit. Esityksen valmistelussa huomioidaan alueellisen saavutettavuuden, eri ikäryhmien, toimintasisältöjen ja taiteenlajien välinen tasapaino sekä hankkeiden vaikuttavuus suhteessa myönnettävän avustuksen määrään. Hankkeiden toteutuksesta laaditaan sopimukset tekijöiden kanssa, joihin kirjataan myös raportointivelvollisuus.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto päätti kokouksessaan 28.5.2019, § 8 uuden taiteen perusopetuksen 300 000 euron kehittämishankkeesta vuosille 2020–2022. Kolmivuotisella avustuksella halutaan vahvistaa taiteen perusopetuksen alueellista saatavuutta, mahdollistaa uudenlaisten toimintamallien ja opetusmenetelmien kokeilua sekä toimijoiden välistä yhteistyötä. Määräaikaan mennessä hakemuksia tuli yhteensä 8, joista 7 esitetään myönnettävän avustusta.

Hakemukset kokonaisuudessaan ovat nähtävillä ennen jaoston kokousta klo 15.30 alkaen.

Esittelijä

vt. kulttuuripalvelupäällikkö

Veikko Kunnas

Lisätiedot

Nina Gran, erityissuunnittelija, puhelin: 310 37006

nina.gran(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätöshistoria

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto 28.05.2019 § 17

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 25401

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 1060

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 25

Faksi

 

Alv.nro

kulttuurijavapaa-aika@hel.fi

 

+358 9 310 87770

 

FI02012566